Ο πιο διάσημος πίνακας του κόσμου, η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, πρόκειται να μετακομίσει στα μέσα Ιουλίου για μερικούς μήνες, εντός του μουσείου, για να ανακαινιστεί η Salle des Etats ο μόνιιμος χώρος έκθεσής της, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο του Λούβρου.
Το εμβληματικό έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι θα μεταφερθεί μόλις «100 βήματα πιο πέρα» το βράδυ της 16ης Ιουλίου, στη Galerie Medicis, μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του μουσείου. Εκεί θα εκτίθεται από την επομένη το πρωί σε κλιματιζόμενη προθήκη, όπως αυτή στην οποία εκτίθετο έως τώρα.
Ο ιδιαίτερα εύθραυστος πίνακας, που είναι πλέον ηλικίας 500 ετών, σπάνια αγγίζεται από ανθρώπινο χέρι και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα επιστρέψει στη θέση του τον Οκτώβριο, λίγο πριν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης - αφιέρωμα στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η μετακίνηση του πίνακα θα γίνει με τεράστια προσοχή, έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια και θα κρατήσει αρκετές ώρες, καθώς κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει οποιοδήποτε απρόοπτο.
AP Photo/Remy de la Mauviniere
Τελευταία φορά η Μόνα Λίζα ταξίδεψε το 1974 σε Ρωσία και Ιαπωνία, ενώ μία δεκαετία πριν, το 1964 διέσχισε τον Ατλαντικό για μία έκθεση στις ΗΠΑ, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των επιμελητών του Μουσείου.
Προκειμένου το μουσείο να διαχειριστεί τη ροή των επισκεπτών (περισσότεροι από 10 εκατομμύρια το 2018) και να αποκτήσει νέους κανονισμούς ασφαλείας χωρίς να κλείσει ποτέ, η διοίκησή του δημιούργησε ένα τεράστιο και διαρκές εργοτάξιο, το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1980 όταν είχαν γίνει τα έργα για το μουσείο. Από το 2014, ανακαινίστηκαν περισσότερα από 34.000 τ.μ.
«Είναι η αρχή μιας πολύ μεγάλης ανακαίνισης για το εσωτερικό και το εξωτερικό του μουσείου», είπε ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρόεδρος και διευθυντής του Λούβρου. Η Salle des Etats είναι η αίθουσα που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες. Οι περισσότεροι θέλουν να δουν το αριστούργημα του Ντα Βίντσι: δεκάδες χιλιάδες περνούν κάθε μέρα από το σημείο αυτό. «Υποδεχόμαστε μια πόλη κάθε μέρα», είπε ο Μαρτινέζ.
Η Μίνα Λίζα, με το διάσημο αινιγματικό της χαμόγελο, που από το 2005 εκτίθεται πίσω από θωρακισμένη προθήκη είναι, μαζί με την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης, ένα από τα πιο διάσημα αριστουργήματα του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου.
cnn.gr