Μουντοβίνα, το τσίπουρο των μελισσοκόμων

Το τσίπουρο είναι ιδιαίτερα αγαπητό ποτό στην Ελλάδα και παράγεται από σταφύλια. Πόσοι όμως γνωρίζουν το... τσίπουρο από μέλι;

 

Η μουντοβίνα, το τσίπουρο από μέλι, δεν διαφέρει και πολύ από το κλασικό τσίπουρο. Για την ακρίβεια, είναι το ίδιο δυνατό και αποτελεί συνταγή γνωστή μόνο στην Αρναία Χαλκιδικής -από αρχαιοτάτων χρόνων- η οποία μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

 

Γιατί μόνο στη Χαλκιδική

Η περιοχή της Αρναίας είναι φημισμένη για το μέλι της, καθώς, εξαιτίας του πλούσιο φυσικού περιβάλλοντος (πεύκα, άνθη κ.α.), οι μέλισσες δίνουν εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι περήφανοι για αυτό και είναι χαρακτηριστικό, ότι, το 2017, το μέλι Αρναίας βραβεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία από το θεσμό Great Taste στο διαγωνισμό που διοργανώνει η εταιρεία «Guild of Fine Food».

 

Το όνομα «μουντοβίνα» δόθηκε από το σκούρο χρώματος (μουντό) που αποκτά το μελόνερο (κερί, μέλι και νερό που ζυμώνονται μαζί) και του ιταλικού vina που σημαίνει κρασί, δηλαδή το σκούρο κρασί.

 

Το 2012, η μουντοβίνα κατοχυρώθηκε από την ελληνική πολιτεία (ΦΕΚ αριθμός 2827 τεύχος δεύτερο/19-10-2012) και αποτελεί προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΕ) και παράγεται μόνο στην Αρναία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προϊόν ΠΟΕ είναι αυτό, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή, έχει συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, ή φήμη, ή άλλο χαρακτηριστικό λόγο της γεωγραφικής του προέλευσης, και τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

 

Μιλήσαμε με τον κ. Μπάμπη Νασιούδη, μελισσοκόμο που μαζί με τον γιο του, Μιλτιάδη, διατηρούν στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης οικογενειακή επιχείρηση μελισσοκομίας και παραγωγής αγαθών βασισμένα στο μέλι, ένα από τα οποία είναι το τσίπουρο μελιού, η μουντοβίνα.

 

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο γιος του κ. Νασιούδη, Μιλτιάδης, η οικογενειακή του επιχείρηση, παρότι είναι στα Βασιλικά, παράγει τη μουντοβίνα, καθώς πηγαίνει στα καζάνια της Αρναίας για την παραγωγή του προϊόντος.

 

«Αλλιώς δεν μπορείς να το παράγεις. Η μουντοβίνα γίνεται αποκλειστικά στην Αρναία αφού είναι Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης» είπε χαρακτηριστικά.

Οι μελισσοκόμοι, έτσι και η οικογένεια Νασιούδη μετακομίζουν 4-5 φορές τον χρόνο τα μελίσσια τους σε περιοχές όπου υπάρχει ανθοφορία φυτών και δένδρων προκειμένου οι μέλισσες να βρίσκουν την τροφή τους. Κατά συνέπεια, ο ορεινός όγκος της Χαλκιδικής περιλαμβάνεται στις τοποθεσίες που εγκαθιστούν τα μελίσσια τους.

 

Πώς φτιάχνεται η μουντοβίνα

Ο κ. Μπάμπης Νασιούδης γνωρίζει καλά τα μυστικά της μουντοβίνας. Η διαδικασία θέλει υπομονή και χρόνο. Ρίχνουν το κερί που έχει ποσότητες μελιού (απολεπίσματα κηρήθρας) στο καζάνι με νερό και δημιουργείται το μελόνερο. Αυτό, το αφήνουν να ζυμωθεί για 3-4 μήνες και μετά το οδηγούν στα καζάνια απόσταξης κάνοντας διπλή βράση.

 

«Το απόσταγμα των 35 γράδων το κάνουμε βάμμα πρόπολης και το άλλο στα 21 γράδα γίνεται τσίπουρο. Έχει ακριβώς την ίδια γεύση με το γνωστό μας τσίπουρο και το μόνο επιπλέον που προσθέτουμε είναι λίγο αλάτι και μαστίχα Χίου» είπε ο κ. Νασιούδης» που παράγει το χρόνο περίπου 30 κιλά μουντοβίνα.

 

Πόσο κοστίζει και πού θα βρείτε μουντοβίνα

Η μουντοβίνα διατίθεται προς πώληση από τους παραγωγούς της και κοστίζει στη λιανική πώληση 14 ευρώ το κιλό. Η μουντοβίνα που παράγουν οι μελισσοκόμοι δεν αποτελεί τυποποιημένο προϊόν, όπως το τσίπουρο που παράγεται στα οινοποιεία, που στη συνέχεια διανέμεται και πωλείται σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

 

Οι μελισσοκόμοι προσυσκευάζουν το προϊόν (επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία) και το πωλούν οι ίδιοι στους ενδιαφερόμενους πελάτες, είτε με παραγγελίες, είτε μέσω e-shop που διαθέτουν.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Αρναίας και γενικά της ορεινής Χαλκιδικής πίνουν τη μουντοβίνα ως χωνευτικό μετά από ένα καλό γεύμα!

 

ellinikomeli.gr