Οι ταξιδιώτες σε εξωτικές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Ασίας, οι οποίοι μένουν σε ξενοδοχεία ή σε ιδιωτικά καταλύματα, είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα και μετά να τα μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους.
Η ομάδα υψηλότερου κινδύνου είναι τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.
Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν αναδείξει την παραμονή σε ιδιωτικά καταλύματα ως παράγοντα κινδύνου για ανθεκτικού τύπου βακτήρια. Με τη νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, προστίθεται και η παραμονή σε ξενοδοχεία ως παράγοντας κινδύνου, κάτι απρόσμενο σύμφωνα με τους ερευνητές.
Βρέθηκε ότι όσοι μένουν σε ξενοδοχείο είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σε σύγκριση με αυτούς που μένουν σε χόστελ, σε ξενώνες ή σε κάμπινγκ.
Στη νέα έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιψίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, συμμετείχαν 230 άτομα, των οποίων αναλύθηκαν δείγματα κοπράνων πριν και μετά τα ταξίδια τους.
Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε (το 23%) προσβλήθηκαν στα ταξίδια τους από εντεροβακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι συμμετασχόντες που ταξίδεψαν στην Ασία (Δυτική, Νότια ή Ανατολική) φάνηκε να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο προσβολής, τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτούς που ταξίδεψαν σε άλλες τροπικές και υποτροπικές περιοχές.
Ο κίνδυνος προσβολής είναι πέντε φορές μεγαλύτερος για τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών σε σχέση με τα άτομα άνω των 50, διότι οι πρώτοι ταξιδεύουν συνήθως για μεγαλύτερο διάστημα και εκτίθενται περισσότερο.
«Η δημιουργία αποικισμών βακτηρίων δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη. Υπάρχει όμως κίνδυνος μόλυνσης από αυτά τα βακτήρια, ιδίως για τους ασθενείς που νοσηλεύονται, ιδιαίτερα αν η λοίμωξη συμβαίνει από μια κατηγορία εντεροβακτηρίων που παράγουν βήτα-λακταμάσες ευρέος φάσματος. Αυτές οι μολύνσεις, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η πνευμονία και η σηψαιμία, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν από τις λοιμώξεις με βακτήρια που είναι ευαίσθητα στα συνήθη αντιβιοτικά» δήλωσε η δρ Λυν Μέουρς από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου.
«Δεδομένου ότι το 20% των ανθρώπων που ταξιδεύουν προσβάλλονται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, η παγκόσμια εξάπλωσή τους είναι πραγματικός κίνδυνος. Είναι, επομένως, ανάγκη το κοινό να ευαισθητοποιηθεί σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι μπορεί να κουβαλάει το βακτήριο ακόμα και έπειτα από εβδομάδες, καθώς και σε ό,τι αφορά τους κανόνες της υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, ώστε να αποτρέψει την εξάπλωση σε άλλους ανθρώπους» πρόσθεσε.