Ο κυκλώνας Ζορμπάς έχει ήδη επισκεφθεί την χώρα μας, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη το… μπαμ, που αναμένεται τις επόμενες ώρες. Οι ειδικοί τον παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό και τονίζουν πως έρχεται… φουριόζος!
Στο newsit.gr μίλησε ο ομότιμος ερευνητής και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Μιχάλης Πετράκης.
Ο κ. Πετράκης περιέγραψε την πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας Ζορμπάς κατά το… πέρασμά του από την χώρα, αλλά δεν στέκεται μόνο στο σήμερα. Αλλά και στο αύριο.
Κι αυτό διότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ενδέχεται να μας κάνει να… συνηθίσουμε τέτοια φαινόμενα! Τα οποία μέχρι στιγμής εμφανίζονται μια φορά το χρόνο… και αν. Θα ισχύει όμως αυτό για πάντα; Ο κ. Πετράκης δεν είναι τόσο σίγουρος.
Την ίδια ώρα, με νέο επικαιροποιημένο δελτίο η ΕΜΥ ενημερώνει για την επιδείνωση του καιρού με το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες ώρες.
Τι είναι ο κυκλώνας Ζορμπάς και ποια η πορεία που θα ακολουθήσει
«Ο κυκλώνας Ζορμπάς που μας έχει ήδη επισκεφθεί, είναι μια μίνι απομίμηση των μεγάλων κυκλώνων που βλέπουμε στον Ατλαντικό. Οι οποίοι επιφέρουν και μεγάλες καταστροφές.
Δημιουργείται από θέματα που έχουν να κάνουν με μετεωρολογικές συνθήκες της θάλασσας, στην συγκεκριμένη περίπτωση της Μεσογείου και της ατμόσφαιρας. Η διαφορετική θερμοκρασία δηλαδή του ενός και του άλλου, δημιουργεί αυτούς τους κυκλώνες», λέει αρχικά ο ερευνητής.
Για να συνεχίσει: «Αυτοί ακολουθούν μια συγκεκριμένη τροχιά, η οποία είναι από Δύση προς Ανατολή. Υπάρχουν διάφορα προγνωστικά μοντέλα τα οποία προσπαθούν να μας δώσουν ακριβώς την τροχιά.
Αλλά και αυτά τα μοντέλα δεν έχουν βεβαιότητα 100%. Δηλαδή μπορεί να τρέξουν έξι μοντέλα και να σου δώσουν διαφορετικές τροχιές για το πού θα καταλήξει ο κυκλώνας Ζορμπάς.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο κυκλώνας Ζορμπάς δημιουργήθηκε και παραμένει στο Ιόνιο. Κατεβαίνει προς τα κάτω, θα πιάσει τη νότια Πελοπόννησο και θεωρητικά πρέπει να γυρίσει προς την Κρήτη και σιγά – σιγά να πάρει προς τα πάνω το δρόμο και να εξαφανιστεί.
Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία!
«Το ανησυχητικό στην συγκεκριμένη περίπτωση», συνεχίζει ο κ. Πετράκης, «είναι ότι η Μεσόγειος δεν μπορεί να συντηρήσει μεγάλους κυκλώνες. Είναι τέτοια η έκτασή της και η θερμοκρασία που δεν μπορεί. Εάν όμως συμβούν αυτά για τα οποία οι επιστήμονες ανησυχούν, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, τότε η θερμοκρασία της θαλάσσης σταδιακά θα ανέβει. Εάν ανέβει η θερμοκρασία της θαλάσσης τότε υπάρχει κίνδυνος οι κυκλώνες όπως ο κυκλώνας Ζορμπάς, που εμφανίζονται μία φορά το χρόνο, να εμφανίζονται πολύ συχνότερα.
Είναι η θεωρία της κλιματικής αλλαγής και μένει να δούμε εάν θα επαληθευτεί».
Ο κυκλώνας Ζορμπάς, οι ριπές του ανέμου και τα κύματα
Όσον αφορά στα κύματα που μπορεί να δημιουργηθούν, ο κ. Πετράκης τονίζει: «Τα κύματα υπολογίζονται και μετρούνται από μοντέλα προσομοίωσης και μηχανήματα που μετράνε το ύψος των κυμάτων ανάλογα με την ταχύτητα των ανέμων και τον βυθό. Δηλαδή την γεωγραφική αποτύπωση του βυθού της θαλάσσης.
Βάσει αυτών των δεδομένων και με το μοντέλο μπορεί κανείς να έχει εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί. Το εύρος το έχουμε προσδιορίσει. Οι ταχύτητες, οι ριπές του ανέμου μπορεί να φτάσουν και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Βάσει αυτού έχεις και την ένταση του κυκλώνα. Κατεβαίνει από το Ιόνιο, θα πιάσει κομμάτια της Πελοποννήσου, στα νοτιοδυτικά και ύστερα θα περιηγηθεί προς την Κρήτη. Από εκεί προς το Αιγαίο και από εκεί θα φτάσει στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, οπότε θα βρει στεριά και θα εξασθενήσει. Υπάρχει μια πιθανότητα να περάσει και από τα νότια της Αττικής».