Οι βασικοί άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση στους πρώτους μήνες του 2025
Μια χρονιά πολλαπλών προκλήσεων ξεκινά, με την κυβέρνηση να θέλει να κερδίσει κρίσιμα πολιτικά στοιχήματα και να κλείσει μέτωπα που άνοιξαν μέσα στο 2024.
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα επανεκκίνησης μετά από ένα δύσκολο εξάμηνο που ακολούθησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου έδωσε την ευκαιρία για να προβληθεί μια θετική ατζέντα και στο Μαξίμου θέλουν να αξιοποιήσουν το momentum για να πετύχουν μια φυγή προς τα μπρος.
Η προσοχή της κυβέρνησης τη νέα χρονιά είναι στραμμένη σε πέντε βασικούς άξονες:
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Οι ανακοινώσεις για το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα και είναι θέμα χρόνου να κλειδώσουν οι αποφάσεις. Από το Μαξίμου θα ήθελαν να σταλεί ένα μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων και το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει τα σενάρια πως αναζητείται ένα πρόσωπο που να προέρχεται από το χώρο του κέντρου ή της κεντροαριστεράς ώστε να υπερψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης (όπως για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ). Το ένα σενάριο είναι να προταθεί εκ νέου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο παράλληλα υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που είναι στη short list και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τις επόμενες μέρες να πάρει τις τελικές του αποφάσεις.
Το πεδίο της οικονομίας
Η πιο κρίσιμη αναμέτρηση θα δοθεί και το 2025 στο πεδίο της οικονομίας και συγκεκριμένα στη δύσκολη μάχη με την ακρίβεια, που αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Από το Μαξίμου εστιάζουν σε μόνιμα μέτρα στήριξης και στόχος είναι - λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια - να συνεχιστούν οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό το 2027 ο κατώτατος μισθός θα είναι 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τουλάχιστον 1500 ευρώ.
Αλλαγές σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα
Η προσοχή στρέφεται κυρίως στις ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας, ωστόσο παράλληλα στόχος είναι να αντιμετωπιστούν σύγχρονες προκλήσεις όπως το στεγαστικό, το δημογραφικό αλλά και ο ψηφιακός εθισμός των νέων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι πολίτες στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού έστειλαν μήνυμα για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και στόχος είναι να προχωρήσουν με ταχύτητα μια σειρά αλλαγών σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα. Ψηλά στην ατζέντα είναι και θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης αλλά και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου.
Συνταγματική Αναθεώρηση
Ένα ακόμα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση τη φετινή χρονιά είναι η επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Με βάση τον «γαλάζιο» οδικό χάρτη ο διάλογος θα ανοίξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μένει να φανεί ποια θέματα θα μπουν στο τραπέζι. Για παράδειγμα, αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά στα πανεπιστήμια, θέμα για το οποίο από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να πιέσουν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται πως αυτή η Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 «ναι». Ωστόσο, όσα άρθρα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 θετικές ψήφους στην επόμενη Βουλή
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να υπάρξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι στραμμένη η προσοχή της Αθήνας. Σε εξέλιξη είναι και μια σειρά διπλωματικών επαφών και την επόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κλειδώσει η ημερομηνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Από την Αθήνα θέλουν να συνεχιστεί ο διάλογος αλλά παράλληλα έχουν βάλει τις κόκκινες γραμμές της χώρας, καθώς είναι εμφανές πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξεχνά το αναθεωρητικό του αφήγημα.
Δεδομένο είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στη Συρία για να αναδειχθεί σε ισχυρό παίκτη στην περιοχή, ωστόσο παράλληλα φαίνεται πως θέλει να διατηρήσει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Δύση. Τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια γεωπολιτική και αμυντική αφύπνιση της ηπείρου μας, η οποία όπως είπε θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη