Λαγονήσι : Το ξεκίνησε ο Τσοχατζόπουλος, το αποτελείωσε ο Μητσοτάκης – Τέλος η ελεύθερη παραλία

Μία από τις ελάχιστες ανάσες στο παραλιακό μέτωπο Αττικής, η παραλία στο Λαγονήσι μήκους 1600 μέτρων, παραδίδεται αυτές τις μέρες σε ιδιωτικά συμφέροντα.

 

Οι πάνω από 1000 κάτοικοι που ήρθαν προχθές αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ για να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της Αττικής στην ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές τους, παλεύουν μαζί με τον δήμο χρόνια για να μην περιφραχθεί η παραλία.

 

Αρχικά απέναντι τους είχαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο που πρωτουπέγραψε τη σύμβαση με τον ιδιώτη και σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στην πρόσβαση στον δημόσιο χώρο.

 

Το αγαπημένο Ξενία του κινηματογράφου. Άνοδος και πτώση

 

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε το Ξενία στο Λαγονήσι, ένα ξενοδοχείο – τοπόσημο της περιοχής του Σαρωνικού, όπου είχαν γυριστεί δεκάδες ταινίες του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.

 

Τα ξενοδοχεία «Ξενία» κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 συμβόλισαν την άνθηση του τουρισμού σε μια υπό ανασυγκρότηση χώρα, με νωπές τις μνήμες και τις πληγές από τη γερμανική κατοχή και το μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο.

 

Ήταν μέρος ενός κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ. Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1953 έως το 1967, αμέσως πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, αφού με βάση την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ, στην Ελλάδα ο τουρισμός αποτελούσε μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Η Ελλάδα αρχίζει να προβάλλεται στο εξωτερικό με αφίσες και διαφημιστικά φυλλάδια επώνυμων καλλιτεχνών και οι εικόνες των Ξενία φιγουράρουν παντού.

 

Τα «Ξενία» όμως πήραν το δρόμο της εγκατάλειψης κι έτσι στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έκλεισαν τα περισσότερα.

 

 

Το Ξενία γίνεται Grand Resort κι ο Τσοχατζόπουλος «ανάβει τη φωτιά» στις παραλίες

 

Έτσι το Ξενία στο Λαγονήσι, βρήκε τον επενδυτή του με νόμο που ψηφίστηκε το 1993 λόγο πριν εκπνεύσει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού. Ήταν ο όμιλος Μαντωνανάκη του «Ελούντα beach».

 

Οι πρώτες συμφωνίες που υπέγραψε ο όμιλος το 1999 ήταν αρχικά για τη χερσόνησο έκταση 241 στρεμμάτων. Το 2003 όμως ο τότε υπουργός ανάπτυξης Άρης Τσοχατζόπουλος επί Σημίτη, υπογράφει νέα σύμβαση για πρόσθετες παρακείμενες εκτάσεις στην παραλία προς το 42ο χιλιόμετρο. Εκεί άρχισαν οι διαμάχες του κράτους με τους κατοίκους, όπως εξηγεί στο tvxs, ο κ. Φιλίππου, δήμαρχος της περιοχής από το 1990 έως το 2023.

 

«Εμείς δεν φέραμε αντίρρηση στην πρώτη σύμβαση. Δεν υπήρχε αντίρρηση από κανέναν μας γιατί ήταν κλειστό χρόνια το ξενοδοχείο. Δίπλα όμως, ήταν δύο παραλίες απαλλοτριωμένες από τον ΕΟΤ που δεν δόθηκαν αρχικά. Το 2003 ο Τσοχατζόπουλος του παραχωρεί άλλα 85 στρέμματα, που είναι μέσα οι δυο παραλίες όπου κάνει ο κόσμος μπάνιο, σε συμπληρωματική σύμβαση με 15.000 ευρώ το χρόνο. Ξεσηκωθήκαμε, δεν επιτρέψαμε στον Μαντωνανάκη και στον ΕΟΤ να κλείσει τις παραλίες και άρχισε τις αγωγές ότι χάνει κέρδη κατά του κράτους 700 εκ.».

 

Ο αγώνας αυτός διήρκησε από το 2003 έως σήμερα ενώ παράλληλα ο όμιλος Μαντωνανάκη βρίσκεται σε πολυετή διαμάχη τόσο με το ελληνικό δημόσιο και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου  (ΕΤΑΔ) όσο και με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους που εκπροσωπούνται από την Eurobank.

 

Ώσπου πριν λίγους μήνες, μια απόφαση δικαστηρίου έρχεται να δικαιώσει τον επενδυτή για διαφυγόντα κέρδη ορίζοντας αποζημίωση 750 εκ. ευρώ.

 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να κάνει συμβιβασμό με τον επιχειρηματία ο οποίος δεν πλήρωσε ποτέ ενοίκιο όλα αυτά τα χρόνια. Συμβιβάζονται λοιπόν στα περίπου 300 εκ.,  ανανεώνοντας τη σύμβαση του για άλλα 100 χρόνια» λέει ο κ. Φιλίππου.

 

Πράγματι, η ΕΤΑΔ φαίνεται να αναγνωρίζει «την ήττα της» καθώς στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση του έτους 2022, έχει σχηματίσει πρόβλεψη 329 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο επισήμως μέρος της οφειλής της.

 

«Αγωνιστήκαμε με όλους τους τρόπους. Κάναμε συναυλίες με τον Παπακωνσταντίνου, όλα τα νομικά μέτρα πήραμε… πολιτικά πιέσαμε. Δεν καταφέραμε να αλλάξει η σύμβαση ώστε να μην περιλαμβάνει τις παραλίες. Οι πιο φιλικές κυβερνήσεις όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ απλά πάγωσαν το θέμα. Σήμερα φαίνεται πως η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε την ταφόπλακα» καταλήγει ο κ. Φιλίππου.

 


 

Μπουλντόζα και ΜΑΤ στην παραλία

 

«Από φέτος περισσότερη παραλία για όλους». Έτσι διαφήμιζε η κυβέρνηση την δήθεν πρόθεσή της να απελευθερώσει δημόσιο παράκτιο χώρο για τους πολίτες, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κινημάτων τα προηγούμενα χρόνια. Αντ’ αυτού οι μπουλντόζες της ΕΤΑΔ βρέθηκαν στο Λαγονήσι, κατεδάφισαν το δημοτικό θεατράκι, προκειμένου να παραδοθεί η πρόσβαση στις παραλίες αλλά και οι ίδιες στον επενδυτή.

 

«Έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, πάρθηκε ομόφωνα απόφαση και όλες οι παρατάξειςέχουν την ίδια στάση. Θέλουμε ελεύθερες τις παραλίες μας. Την 1η του μήνα ήρθαν και κατεδάφισαν το θεατράκι  και έναν χώρο στάθμευσης που είχε κατασκευαστεί ανάμεσα στην παραλία Πεύκο και το Grand Resort Λαγονησίου. Κατεβήκαμε όλοι κάτω κάνουμε περιφρούρηση. Η πορεία μας είχε τεράστια συμμετοχή» λέει η Ελισάβετ κάτοικος της περιοχής.

 

«Δεν παλεύουμε μόνο για εμάς, αφορά όλους τους κατοίκους της Αττικής. Δεν θα έχουμε σπιθαμή ελεύθερη να κολυμπήσουμε, τα δίνουν όλα σε ιδιώτες» συμπληρώνει.

 

Ο 29χρονος δήμαρχος Δ. Παπαχρήστου ήταν παιδί όταν ξεκίνησε η διαμάχη των κατοίκων με τις κυβερνήσεις. Σήμερα στέκεται στο πλάι των κατοίκων. Αναγγέλλει κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της ΕΤΑΔ προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες αποκλεισμού της παραλίας.

 

«Ολοι μαζί, με σεβασμό στους πολίτες και με έναν υπεύθυνο δήμο, δίνουμε τη μάχη για να προστατεύσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας μας», αναφέρει σχετικά.

 

Φωτεινή Λαμπρίδη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ