H ακμή είναι το πιο συχνό δερματολογικό νόσημα που εκδηλώνεται συνηθέστερα στην εφηβική ηλικία με ποικιλία βλαβών και διαφορετική βαρύτητα από άτομο σε άτομο.
Γράφει ο Αντώνης Ιωάννου Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Επιστημονικά υπεύθυνος Δερματολογικού τμήματος του Πολυιατρείου L-Medical Λουτρακίου
Οι πιο συχνές αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση της ακμής είναι:
Η υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, η απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου, αποικισμός του τριχοσμηγματογόνου αδένα από ποικιλία μικροβίων και η συνύπαρξη φλεγμονής.
Κλινικά τα άτομα που υποφέρουν από ακμή, μπορεί να εμφανίσουν ένα ή και όλα από τα εξής στο δέρμα τους :
1. Ανοιχτούς και κλειστούς πόρους.
2. Βλατίδες.
3. Φλεγμονώδη στοιχεία με πυώδες υγρό.
4. Οζίδια και κύστεις.
Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε περίπτωση υποκείμενης ορμονικής διαταραχής (προβλήματα από τις ωοθήκες ή τα επινεφρίδια).
Επίσης εμφανίζεται λόγω χρήσης ακατάλληλων καλλυντικών (κοσμητική ακμή). Άτομα που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης μπορεί να εμφανίσουν βλάβες ακμής. Σε υγρά και θερμά κλίματα παρουσιάζεται μία ιδιαίτερη μορφή ακμής, γνωστή και με το όνομα ακμή, τύπου Majorca. Ξεχωριστή οντότητα αποτελεί η ροδόχρους ακμή.
Τέλος υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν εστιασμένες βλάβες ακμής στις μασχάλες, τις μηρογεννητικές πτυχές και την περιγεννητική περιοχή(ανάστροφη ακμή). Περιπτώσεις ακμής απαντώνται και στα παιδιά. Ανάλογα με την ηλικία προσβολής διακρίνεται σε νεογνική ακμή και παιδική ακμή πρώιμης έναρξης.
Η έγκαιρη αντιμετώπιση σε ειδικό δερματολόγο εξασφαλίζει: Άμεσο έλεγχο του νοσήματος με αποφυγή των επιπλοκών και τελική πλήρη ίαση όλων των βλαβών.