Το «κραχ» του μοντέλου Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής ομοσπονδίας οι εξαγωγές στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 6,9 εκατ. ελβετικά φράγκα, καταγράφοντας αύξηση κατά 14,5% σε σχέση με το 2021.

 

Πρόκειται για είδηση που περνά στα ψιλά και εύκολα παράγεται η σκέψη ότι δεν αφορά τους πολλούς οι οποίοι υποφέρουν από την κρίση κόστους ζωής που γεννά η αισχροκέρδεια.

 

Ομως είναι είδηση που χρησιμοποιείται από πανηγυρίζοντες για να καταδείξει την ευμάρεια που δήθεν δημιουργεί στην κοινωνία η πορεία της οικονομίας στα χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι συχνά πυκνά ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ξέχειλος από σοβαροφάνεια και έμπλεος υπερηφάνειας, δηλώνει ότι είναι ανοδική η πορεία της ελληνικής οικονομίας στηριζόμενος στη φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ, την αύξηση των τουριστικών ροών και την κατανάλωση.

 

Ελλειψη παραγωγικής βάσης από το 2019

 

Ωστόσο αυτό που έχει συμβεί είναι ότι από το 2019 το αναπτυξιακό πρότυπο που έχει υιοθετήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης βασίζεται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής και μέσης προστιθέμενης αξίας. Τούτο ονομάζεται έλλειψη παραγωγικής βάσης. Από την άλλη, αναφορικά με τη ζήτηση το κυρίαρχο μοντέλο αφορά την υπερκατανάλωση πολυτελών προϊόντων. Τέτοιου είδους κατανάλωση συνιστά η πώληση ελβετικών ρολογιών. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι πωλήσεις αυτοκινήτων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2023 έκλεισε με αύξηση πωλήσεων της τάξης του 27,8%. Σε απόλυτους αριθμούς το 2023 πραγματοποιήθηκαν 134.514 πωλήσεις, όταν το 2022 είχαν πωληθεί 105.283.

 

Χαρμόσυνα νέα, αφού φαίνεται ότι οι Ελληνες καταφέρνουν και αγοράζουν αυτοκίνητα και ρολόγια, θα σκεφτεί ο οιοσδήποτε θέλει να βλέπει επιφανειακά τα πράγματα. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται και «σοβαροί» πολιτικοί όπως οι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης για να πανηγυρίσουν με αφηγήματα τύπου «ισχυρή Ελλάδα», «καλύτερη οικονομία εντός της ζώνης του ευρώ».

 

Πανηγύρια ΝΔ για το φορομπηχτικό ΑΕΠ

 

Σε έντεκα ημέρες από σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ. Εκεί θα αρχίσουν τα κυβερνητικά πανηγύρια και η ορχήστρα του «Τιτανικού» (βλ.: συστημικά ΜΜΕ) θα παιανίζει για την ανάπτυξη. Οπως και τη δεκαετία 2000-10, ακολουθούμε στον τομέα της ζήτησης τον δρόμο της κατανάλωσης πολυτελών εισαγόμενων προϊόντων.

 

Προφανώς δεν αφορά το σύνολο του πληθυσμού που έχει γονατίσει αλλά μεγάλο μέρος αυτού –υπολογίζεται στο 30%– το οποίο επιδεικνύει την καταναλωτική του δύναμη που έχει διευκολυνθεί τα μέγιστα μέσα από τις σημαντικές μειώσεις στη φορολόγηση των τελευταίων τεσσάρων ετών (μείωση φορολογίας γονικών παροχών, μερισμάτων, αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, μείωση εταιρικής φορολογίας κ.λπ.).

 

Είναι προφανές ότι οι μειώσεις αυτές απευθύνθηκαν κυρίως στα ανώτερα και ανώτατα εισοδήματα. Από την άλλη, στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα –περίπου το 68% του πληθυσμού– αυτά που έχουν δοθεί είναι ακραία επιβάρυνση, μέσα από την αισχροκέρδεια που γεννά τερατώδη αύξηση, και έμμεση φορολόγηση (ΦΠΑ).

 

Ο δράκος του εμπορικού ελλείμματος

 

Ποιος είναι όμως ο δράκος στο παραμύθι της φορομπηχτικής ανάπτυξης και της ισχυρής καταναλωτικής οικονομίας; Ονομάζεται εμπορικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία το «χάσμα» μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών για το 2023 ανήλθε στα 31 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές της Τράπεζας της Ελλάδος:

 

Η συνολική αξία των εισαγωγών στο 2023 καταγράφηκε στα 81,96 δισ. ευρώ.

 

Η συνολική αξία των εξαγωγών για το ίδιο διάστημα ανήλθε στα 50,92 δισ. ευρώ.

 

Αν το δούμε συγκριτικά με το 2022, τότε θα αντιληφθούμε ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε μείωση 20%. Ομως αυτή η πτώση σε σχέση με το 2022 έρχεται ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μείωσης των εισαγωγών (13,3%) σε σχέση με τη μείωση των εξαγωγών (8,7%). Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι εισαγωγείς έχουν προεξοφλήσει τη μείωση της κατανάλωσης για το 2024 και γι’ αυτό αγόρασαν λιγότερα. Ο «Τιτανικός» δεν βλέπει το παγόβουνο…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ