Κορονοϊός: Τι συμβαίνει στο 76% των ασθενών COVID-19 έξι μήνες μετά την μόλυνση

Πάνω από τα τρία τέταρτα των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 εξακολουθούν να πάσχουν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από έξι μήνες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες και υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις παρατεταμένες επιδράσεις του κορονοϊού...

 

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet και αφορούσε εκατοντάδες ασθενείς στην κινεζική πόλη Γουχάν (από όπου ξεκίνησε η πανδημία), είναι από τις λίγες που εντοπίζουν τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός.

 

Κορονοϊός: Κόπωση ή/και μυική αδυναμία ταλαιπωρούν για μήνες τους ασθενείς

 

Η έρευνα έδειξε ότι η κόπωση ή η μυική αδυναμία ήταν τα πιο κοινά συμπτώματα, ενώ οι περισσότεροι αναρρώσαντες από COVID-19 ανέφεραν επίσης δυσκολίες στον ύπνο.

 

«Επειδή η COVID-19 είναι μια τόσο νέα ασθένεια, που μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε κάποιες από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία των ασθενών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Μπιν Κάο, του κινεζικού Εθνικού Κέντρου Αναπνευστικής Ιατρικής.

 

Ο καθηγητής είπε ότι η εν λόγω έρευνα υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή φροντίδα των ασθενών μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ιδιαίτερα εκείνων που πέρασαν σοβαρή COVID-19.

 

«Η δουλειά μας υπογραμμίζει επίσης τη σημασία διεξαγωγής μεγαλύτερων μελετών παρακολούθησης σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, προκειμένου να κατανοήσουμε το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο κορονοϊός στον άνθρωπο», πρόσθεσε.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει ότι ο κορονοϊός ενέχει κίνδυνο για σοβαρές συνεχιζόμενες επιπτώσεις σε κάποια άτομα, ακόμη και σε νέους, με γενικά καλή υγεία, που δεν νοσηλεύτηκαν.

 

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 1.733 ασθενείς με COVID-19 που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Jinyintan στην Γουχάν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2020. Οι ασθενείς, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 57 ετών, επέστρεψαν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής μετά την COVID-19. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης φυσικές και εργαστηριακές εξετάσεις στους συμμετέχοντες.

 

Διαπίστωσαν ότι το 76% των αναρρωσάντων ασθενών είχαν ακόμη συμπτώματα. Η κόπωση ή/και η μυϊκή αδυναμία αναφέρθηκαν ως μακροχρόνια συμπτώματα κατά 63%, ενώ το 26% είχε προβλήματα ύπνου.

 

Η μελέτη εξέτασε επίσης 94 ασθενείς των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα καταγράφηκαν στο ζενίθ της λοίμωξης που πέρασαν, ως μέρος μιας άλλης έρευνας. Όταν αυτοί οι ασθενείς επανεξετάστηκαν μετά από έξι μήνες, τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν 52,5% χαμηλότερα.

 

Κορονοϊός: Ανησυχούν οι επιστήμονες για την πιθανότητα επαναμόλυνσης

 

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι αυτό προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα επαναμόλυνσης με COVID-19, αν και δήλωσαν ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερα δείγματα για να διευκρινιστεί το πώς ακριβώς αλλάζει η ανοσία στον κορονοϊό με την πάροδο του χρόνου.

 

Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε επίσης στο The Lancet, οι ερευνητές Monica Cortinovis, Norberto Perico και Giuseppe Remuzzi, από το ιταλικό Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri IRCCS, ανέφεραν ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας στην υγεία.

 

«Δυστυχώς, υπάρχουν λίγες αναφορές για την κλινική εικόνα των ασθενών μετά την COVID-19», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι η τελευταία μελέτη ήταν επομένως «επίκαιρη και έγκαιρη».

 

Ανέφεραν ότι η μακροπρόθεσμη διεπιστημονική έρευνα που διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Μ. Βρετανία θα συμβάλει στη βελτίωση της κατανόησής μας για τον κορονοϊό και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για τον “μετριασμό των μακροπρόθεσμων συνεπειών της COVID-19 σε πολλαπλά όργανα και ιστούς”.

 

Πηγές: https://www.scimex.orghttps://www.sciencealert.com