Κορωνοϊός: Τα 9 φάρμακα που βάζουν τέλος στο μονοπώλιο των εμβολίων

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και οι «ειδικοί» να επιμένουν μόνο στη λύση των εμβολίων, όμως σύμφωνα με ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων και διεθνών φαρμακευτικών οίκων υπάρχουν και αρκετά φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στην πανδημία. 

 

Εκτός από τα πέντε μονοκλωνικά αντισώματα των φαρμακευτικών Gilead, Eli Lilly, GlaxoSmithKline και τελευταία της AstraZeneca – το τελευταίο υπέβαλε αίτηση έγκρισης για προληπτική χρήση σε ασθενείς ανοσοκατεσταλμένους που δεν επαρκεί η προστασία του εμβολίου, η ερευνητική δραστηριότητα εστιάζει στη χορήγηση των σκευασμάτων εκτός περιβάλλοντος νοσοκομείου.

 

Σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Evaluate ένα φάρμακο χορηγούμενο από το στόμα θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της πανδημίας, τουλάχιστον για αυτούς που περνούν τη νόσο με ήπια συμπτώματα.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, κινούνται τα φάρμακα των Merck & Co (Merck Sharp & Dohme στην Ευρώπη) σε συνεργασία με την Ridgeback και των Roche – Atea, που το μεν πρώτο αφορά ανασχεδιασμό του αντιγριπικού molnupiravir και βρίσκεται σε φάση ΙΙΙ κλινικής μελέτης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, ενώ το δεύτερο αφορά ανασχεδιασμό αντιιικού κατά της ηπατίτιδας C  με τον κωδικό ΑΤ – 527 και βρίσκεται σε στάδιο κλινικής μελέτης φάσης ΙΙ τόσο σε νοσοκομειακούς όσο και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, ενώ η κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ έχει σχεδιαστεί να εφαρμοστεί σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς.

 

Από στόματος χορηγούμενο είναι και η ανασχεδιασμένη νιταζοξανίδη, αντιπαρασιτικό που ήδη είναι εγκεκριμένο, μελετάται όμως από την αμερικανική φαρμακευτική Romark για την μείωση του ιικού φορτίου του πανδημικού κορωνοϊού με τον κωδικό ΝΤ – 300.

 

Στην κατηγορία των ενδοφλέβιων φαρμάκων που χορηγούνται σε περιβάλλον νοσοκομείου, και τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον πανδημικό ιό, εντάσσονται και το φάρμακο της Pfizer με τον κωδικό PF- 09304814, το οποίο βρίσκεται σε φάση κλινικής μελέτης Ι, και αφορά νοσηλευόμενους ασθενείς, εξαιρουμένων αυτών που νοσούν βαριά ή είναι επιβαρυμένοι με προϋπάρχουσες συνοδές παθήσεις.

 

Αντίστοιχα συνεργασία της Novartis με την Molecular Partners έχει δώσει δύο υποψήφια φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα κατά του Sars-Cov-2. To πρώτο (ensovibep) βρίσκεται σε κλινική μελέτη φάσης ΙΙ σε συμπτωματικούς ασθενείς σε φάση ΙΙ/ΙΙΙ για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς και άμεσα προβλέπεται να ξεκινήσει μελέτη φάσης ΙΙΙ σε νοσηλευόμενους ασθενείς με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. Το δεύτερο φάρμακο της ίδιας συνεργασίας, με τον κωδικό MPO423, στοχεύει στις μεταλλάξεις του ιού καλύτερα από το προηγούμενο υποψήφιο σκεύασμα, γιατί χρησιμοποιεί διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Το φάρμακο αυτό βρίσκεται ακόμη σε προκλινικό στάδιο έρευνας.

 

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δύο εισπνεόμενα φάρμακα προσβλέπουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το πρώτο, της ολλανδικής Code Pharma που αποτελεί έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου του Ισραήλ, «πέρασε» την φάση Ι και ξεκινά άμεσα κλινική μελέτη φάσης ΙΙ στην Ισπανία, Βραζιλία, Νότιο Αφρική και το Ισραήλ.

 

Το δεύτερο εισπνεόμενο, είναι προϊόν έρευνας του Πανεπιστημίου Σαιντ Άντριους της Σκοτίας, και αφορά όλους τους αναπνευστικούς ιούς και τα μέχρι στιγμής προκλινικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Το υπό έρευνα φάρμακο «μπλοκάρει» την είσοδο των αναπνευστικών ιών από τη ρινική οδό, στοχεύοντας να παρέχει προστασία και σε ασθενείς με συνοδές παθήσεις.