Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κάνει λόγο για τουλάχιστον είκοσι νεκρούς και πάνω από εκατό τραυματίες
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες για τουλάχιστον είκοσι νεκρούς και πάνω από εκατό τραυματίες από τα «ισραηλινά πυρά» εναντίον πλήθους που ανέμενε ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έβαλαν στο στόχαστρο συγκέντρωση πολιτών που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια» σε κυκλικό κόμβο της πόλης της Γάζας και «ο απολογισμός των θυμάτων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ας Σίφα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, σε 20 νεκρούς και 155 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο, το οποίο νωρίτερα ανακοίνωνε πως οι νεκροί ήταν 14.
Για «απευθείας πυρά των δυνάμεων κατοχής εναντίον κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος στον κυκλικό κόμβο ‘Κουβέιτ’ και περίμενε την άφιξη φορτηγών με τρόφιμα» μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μοχάμεντ Γουράμπ, διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο αυτό, το μεγαλύτερο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου είδε πτώματα και πολλούς τραυματίες από σφαίρες.
Ο ισραηλινός αρνήθηκε πως άνοιξαν πυρ δυνάμεις του εναντίον πλήθους που περίμενε βοήθεια και πρόσθεσε πως «αναλύει» το «συμβάν».
Στα τέλη Φεβρουαρίου, κάπου 120 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, όταν διανομή βοήθειας μετατράπηκε σε εφιάλτη επίσης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο ΟΗΕ φοβάται γενικευμένο λιμό στον παλαιστινιακό θύλακο υπό ισραηλινή πολιορκία, ειδικά στον δυσπρόσιτο βορρά, όπου εκτιμάται πως βρίσκονται κάπου 300.000 άνθρωποι.
Πρόταση εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων παρουσίασε η Χαμάς. Αρνητικός ο Νετανιάχου
Το γραφείο του Νετανιάχου απάντησε ότι η νέα πρόταση της Χαμάς βασίζεται «σε μη ρεαλιστικά αιτήματα».
Η Χαμάς παρουσίασε στους μεσολαβητές και τις ΗΠΑ πρόταση για εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων στο Ισραήλ, 100 από τους οποίους εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, σύμφωνα με την πρόταση που είδε το Reuters.
Η παλαιστινιακή οργάνωση προτείνει αρχικά να απελευθερώσει γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς που κρατά ομήρους με αντάλλαγμα 700 με 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε ότι η νέα πρόταση της Χαμάς βασίζεται «σε μη ρεαλιστικά αιτήματα».
Η Αίγυπτος και το Κατάρ αναζητούν κοινό έδαφος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο που βρίσκεται στον έκτο μήνα του και έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, με το ένα τέταρτο του πληθυσμού να κινδυνεύει με λιμό.
Τον Φεβρουάριο η Χαμάς έλαβε προσχέδιο πρότασης το οποίο προέκυψε από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Παρίσι για την επίτευξη εκεχειρίας. Αυτό προέβλεπε παύση των εχθροπραξιών για 40 ημέρες και την ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατούμενων με Ισραηλινούς ομήρους σε ποσοστό 10 προς έναν—αντίστοιχο με αυτό της νέας πρότασης.
Το Ισραήλ είχε απορρίψει και εκείνη την πρόταση, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να τερματίσει τον πόλεμο αν δεν εξαλείψει τη Χαμάς.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η παλαιστινιακή οργάνωση θα συμφωνήσει σε μια ημερομηνία για πλήρη εκεχειρία μετά την αρχική ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων. Η καταληκτική ημερομηνία για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα επίσης θα συμφωνηθεί μετά το πρώτο στάδιο.
Η Χαμάς πρόσθεσε ότι στη διάρκεια ενός δεύτερου σταδίου του σχεδίου θα αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι και οι όμηροι και από τις δύο πλευρές.
Αργά χθες, Πέμπτη, η Χαμάς επεσήμανε ότι παρουσίασε στους μεσολαβητές ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για εκεχειρία το οποίο βασίζεται στον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας, όπως τη χαρακτήρισε, εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα προβλέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του θύλακα, την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων στα σπίτια τους αλλά και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Με τον πόλεμο να βρίσκεται πλέον στον έκτο μήνα του, ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι τουλάχιστον 576.000 κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, ενώ αυξάνεται η διεθνής πίεση στο Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στον θύλακα.