Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, θα εξετάσει το ζήτημα κοστολόγησης του νερού
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την τιμολόγηση του νερού. Εργαζόμενοι σε δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα ενώνονται για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ.
Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό, η κυβέρνηση επιμένει παράνομα και καταχρηστικά στην εμπορευματοποίησή του. (βλ. Προσφυγή ξανά στο ΣτΕ κατά της εμπορευματοποίησης του νερού)
- Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα εξετάσει το ζήτημα κοστολόγησης του νερού.
«Η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, αποδυναμώνει τον συνταγματικά επιβεβλημένο δημόσιο και δημοτικό έλεγχο της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και υπονομεύει την ισότιμη πρόσβαση στο νερό. Η κυβέρνηση επιμένει. Επαναφέρει ρυθμίσεις που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές με πολλαπλές αποφάσεις του ΣτΕ και επιχειρεί να στήσει έναν ανεξέλεγκτο μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευση-άρδευση-αποχέτευση). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος», αναφέρει η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας δημόσιας διαχείρισης του νερού.
Η πρωτοβουλία επισημαίνει πως οι κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν σε:
- Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
- Υποβάθμιση Ποιότητας Υπηρεσιών που υπονομεύουν την καθολική προσβασιμότητα, την επάρκεια, την ασφάλεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού
- Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης- άρδευσης και υφαρπαγή τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
- Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε κατάλληλο νερό
- Κινδύνους για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί του εξορθολογισμού της άρδευσης