Eκατοντάδες τμήματα συγχωνεύονται ή και καταργούνται, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας ● Ένταση με ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους
Με αίτημα την άρση συγχωνεύσεων τμημάτων και τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδειας, δεκάδες εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής) και της ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας) και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου, η διοίκηση του οποίου επέλεξε να τους υποδεχθεί με αστυνομική βία.
Αντί λοιπόν να αποδεχθεί το αίτημα των συγκεντρωμένων να συναντηθούν με εκπρόσωπο, αν όχι με την ηγεσία του, δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες στο σημείο, προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων εναντίον τους, όταν ομάδα των διαδηλωτών προσπάθησε να εισέλθει στον προαύλιο χώρο του υπουργείου.
«Κάτω τα χέρια σας από τα παιδιά μας και τους δασκάλους τους», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλοντας την επίθεση των ΜΑΤ κατά εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών:
«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ., που χτύπησε με ΜΑΤ και χημικά τη συγκέντρωση δασκάλων, γονέων και μαθητών έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Η κυβέρνηση επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους που παλεύουν ενάντια στις συγχωνεύσεις χιλιάδων τμημάτων με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι – χέρι με την καταστολή.
Ο Υπουργός Παιδείας έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στο κλείσιμο και την συγχώνευση χιλιάδων τμημάτων, τη δημιουργία δηλαδή τμημάτων με πάνω από 28 μαθητές, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον. Αναγκάζοντας έτσι τα παιδιά μας ακόμα και να αλλάζουν συνοικία και αγνοεί κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, σύγχρονη επιστημονική μελέτη, μαζί με τις γνωματεύσεις του ίδιου του ΚΕΔΑΣΥ.
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταγγείλουν την επίθεση, να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και να δυναμώσουν τον αγώνα μαζί με τους καθηγητές, τους δάσκαλους και το γονεϊκό κίνημα, μαζί με τα παιδιά μας να παλέψουμε για το σχολείο που τους αξίζει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιών, εκατοντάδες τμήματα συγχωνεύονται ή και καταργούνται, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και μη συμπεριλαμβάνοντας μαθητές/τριες που έχουν παραπεμφθεί στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με τεράστιες συνέπειες τόσο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών όσο και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Οι μαζικές συγχωνεύσεις μονάδων με βάση την αναλογία 1:27-28 μαθητές ανά τάξη, που υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας, οδηγεί στην κατάργηση τουλάχιστον 1.000 τμημάτων, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από 100 σχολεία, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς φορείς.
«Καταργούνται τμήματα ακόμα και κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια και ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, παρότι ήδη συμπληρώνουν διψήφιο αριθμό μαθητών/τριών και αναμένονται και οι εγγραφές των μετεξεταστέων και ταυτόχρονα δίνονται προφορικές οδηγίες για αντιπαιδαγωγικές μετακινήσεις μαθητών/τριών σε άλλα σχολεία», καταγγέλλουν οι ομοσπονδίες.
«Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε το απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό σχέδιο που εξελίσσεται αυτό το διάστημα, με συγχωνεύσεις περισσότερων από 1.000 τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, που εγκυμονεί κινδύνους για την εκπαιδευτική διαδικασία», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΟΕ. «Πρόκειται για μία απόφαση του υπουργείου, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών για την εκπαίδευση», σημείωσε ο Σπύρος Μαρίνης και εξέφρασε την απογοήτευση ότι «ο κ. Πιερρακάκης δεν επιθυμεί να συναντηθεί με τις ομοσπονδίες και μιλά για δήθεν αναβάθμιση της εκπαίδευσης», καλώντας τον υπουργό «να δώσει λύσεις τώρα για τα αυξημένα προβλήματα της εκπαίδευσης».
Για «τραγικά λάθη», ως συνέπεια της απόφασης για συγχωνεύσεις τμημάτων και για «έλλειψη σχεδιασμού» έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ένα παράδειγμα είναι ότι δε λήφθηκαν υπόψη οι μετεξεταστέοι. Το 95% των μαθητών αυτών περνάνε στην επόμενη τάξη και πρέπει να φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο. Τώρα, θα αναγκαστούν αυτοί οι μαθητές, να δώσουν εξετάσεις στο σχολείο τους και την επόμενη μέρα, στον αγιασμό, να πάνε σε άλλο», επεσήμανε.
Οι ομοσπονδίες προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις στο μέλλον.