Παρόλο που ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, οι μισοί Ελληνες κάθε ηλικίας έχουν έλλειψη βιταμίνης D.
Μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης.
Tο σώμα είναι φτιαγμένο για να παίρνει βιταμίνη D είτε μέσω του δέρματος (την παράγει με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία) είτε μέσω της διατροφής.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D στην ανεπαρκή ή μη σωστή έκθεση στον ήλιο και στη χρήση αντηλιακών. Γι΄ αυτό άλλωστε ονομάζεται και «βιταμίνη του ήλιου».
Αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 10 μπλοκάρει σε ποσοστό 90% το επίπεδο της βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες.
Είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών και κάνει καλό στα δόντια.
Παράλληλα, συνεχώς νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία, καθώς βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D που περιγράφονται είναι κόπωση, γενικευμένη μυική αδυναμία, κράμπες, πόνος στις αρθρώσεις, αδυναμία συγκέντρωσης, κεφαλαλγίες.
H έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο:
1. Παχυσαρκίας
2. Οστεοπόρωσης
3. Σχιζοφρένειας
4. Κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής
5. Σακχαρώδη διαβήτη (τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2)
6. Διαφόρων μορφών καρκίνου (ειδικά του εντέρου και του προστάτη)
7. Καρδιακής νόσου
8. Ψυχιατρικών νόσων
9. Αυτοάνοσων νοσημάτων
10. Αλωπεκίας και τριχόπτωσης
11. Υπέρτασης
12. Σακχαρώδους διαβήτη
13. Εμφράγματος
14. Εγκεφαλικού επεισοδίου
15. Άνοιας
16. Σκλήρυνσης κατά πλάκας
17. Αυξημένης συχνότητας πτώσεων και καταγμάτων
18. Χαμηλών επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα
19. Πνευμονίας
20. Ρευματοειδούς αρθρίτιδας
21. Ερυθηματώδη λύκου
22. Εκζέματος και Ψωρίασης
23. Ουλίτιδας στα δόντια
24. Άσθματος
25. Μυϊκής αδυναμίας
26. Βρογχίτιδας
27. Λεύκης
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει από πληθώρα παθήσεων, πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά τουλάχιστον 600 IU (800 IU για τα άτομα 70 ετών και άνω).
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος), οι κρόκοι των αυγών, το τυρί, το συκώτι και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως ορισμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αν είστε 50 ετών και άνω, οι πιθανότητες είναι υψηλές να έχετε ήδη μια ανεπάρκεια βιταμίνης D. Το σώμα δεν παράγει τόση βιταμίνη D καθώς γερνάμε.
bovary.gr