Η λειψυδρία απειλεί και τη λίμνη Πλαστήρα

SOS για την υπεράρδευση από τον δήμαρχο της περιοχής με επιστολή του στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και το γραφείο του πρωθυπουργού ● Παραμένει δύσκολη η κατάσταση στα νησιά με την έλλειψη νερού.

 

Oι εποχές λειψυδρίας από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 επανέρχονται σε όλη την Ελλάδα έπειτα από δύο ήπιους και κυρίως άνυδρους χειμώνες. Το πρόβλημα ξεκίνησε να φαίνεται από πέρυσι στα τουριστικά νησιά, όμως η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία, με 14 δήμους να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

 

Ανάμεσά τους 5 δήμοι της Κρήτης, περιοχές της Κορίνθου, της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης, όπως και η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, αλλά και ο Δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά. Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την ενίσχυση με πόρους ύψους 11,25 εκατ. ευρώ των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) με στόχο την άμεση υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

 

Στο έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά που εντείνουν οι όλο και περισσότερες πισίνες και οι απαιτήσεις της υπέρμετρης τουριστικοποίησης είχαμε αναφερθεί και στο φύλλο της «Εφ.Συν.» 27-28/7 («Τα νησιά λένε το νερό νεράκι λόγω του υπερτουρισμού»), με αρκετούς τοπικούς παράγοντες να ζητούν άμεσες αλλαγές στο μοντέλο «ανάπτυξης» ώστε να παραμείνουν τα νησιά βιώσιμα.

 

limni plastira

 

«Δεν είναι Αιγαίο Πέλαγος»

 

Ο κίνδυνος αφορά ακόμα και έναν από τους μεγαλύτερους ταμιευτήρες νερού της Θεσσαλίας και της χώρας, την (τεχνητή) λίμνη Πλαστήρα. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νάνος, ζητά τη διάσωση της λίμνης από την υπεράρδευση για αγροτικούς σκοπούς, στέλνοντας πριν από λίγες μέρες επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, στο γραφείο του πρωθυπουργού και σε άλλους αρμοδίους. Στην επιστολή τίθεται ένα πλαίσιο 10 άμεσων και μεσοπρόθεσμων αιτημάτων και προτάσεων έργων, ανάμεσα στα οποία η μείωση της παροχέτευσης ποσοτήτων νερού από τη λίμνη Πλαστήρα και η τήρηση του οικολογικού ορίου.

 

«Νομίζουν ότι η λίμνη Πλαστήρα είναι Αιγαίο Πέλαγος με απεριόριστες δυνατότητες άρδευσης. Και το χειρότερο; Αντιμετωπίζουν ως τσιφλίκι τη λίμνη. Ενδεικτικό της νοοτροπίας τους είναι ότι συνεδρίασαν στη Λάρισα για τα νερά της λίμνης Πλαστήρα και δεν είχαν την ευθιξία να προσκαλέσουν τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα! Τα συμπεράσματα δικά σας… Με τη συμπεριφορά τους αυτή υπονομεύουν ευθέως τη λίμνη Πλαστήρα, αλλά και την αγροτική παραγωγή του Θεσσαλικού Κάμπου, την οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν και δεν φταίει γι’ αυτό μόνο η κλιματική αλλαγή και η ανομβρία, η οποία θα λάβει εφεξής μόνιμα χαρακτηριστικά όπως οι επιστήμονες επισημαίνουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, γραμμένη σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος.

 

Οπως επισημαίνεται ακόμη, το ότι η λίμνη εμφανίζεται «φαινομενικά» γεμάτη σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα συσσωρευμένα ύδατα εξαιτίας του κυκλώνα «Daniel», όμως στο τέλος της αρδευτικής περιόδου η λίμνη αναμένεται να αδειάσει και δύσκολα θα επανέλθει στην αρχική της έκταση παρουσιάζοντας ίδια εικόνα με εκείνη της άδειας λίμνης Σμοκόβου. «Οι συνέπειες από όσα αναφέρθηκαν είναι καταστροφικές τόσο για την οικολογική όσο και την περιβαλλοντική διάσταση. Επιπλέον η υποβάθμιση του τοπίου από τον άδειο πυθμένα της λίμνης συνεπάγεται την ακύρωση του τουριστικού προϊόντος, τη δοκιμασία των αντοχών της χειμαζόμενης τοπικής οικονομίας και της επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών», καταλήγει σε δραματικό ύφος η επιστολή.

 

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, επισήμανε την ανάγκη για την άμεση έναρξη έργων ορεινής υδρονομίας. «Τόσο για την προστασία από τις πλημμύρες, όσο και για την αποθήκευση υδάτινων πόρων για αρδευτικούς σκοπούς. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο φράγμα του Μουζακίου», μας είπε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν εισακουστούν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Νάνος προειδοποιεί για δυναμικές αντιδράσεις, όπως έχει γίνει παλιότερα με τα αιολικά, ζητώντας παράλληλα από όλους τους πολιτικούς παράγοντες και βουλευτές της Καρδίτσας να πάρουν θέση.

 

«Η νέα κανονικότητα»

 

Ευθύμης Λέκκας

Αναφερόμενος χθες στο θέμα της λειψυδρίας σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτήρισε τα φαινόμενα λειψυδρίας του παρελθόντος περισσότερο παροδικά, με την κλιματική κρίση να αναβαθμίζει την απειλή.

 

«Η λειψυδρία θα αποτελεί μια κανονικότητα στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας και τη σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων.

 

Ακόμα όμως και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις όταν εκδηλώνονται δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν το υπέδαφος και τους υπάρχοντες ταμιευτήρες.

 

Ευθύμης Λέκκας: Το πρόβλημα ήρθε για να μείνει. Απαιτούνται εθνικό αλλά και τοπικά σχέδια

 

Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε, τέλος, την έλλειψη υδάτινων πόρων ένα πολυσύνθετο θέμα, την ώρα που βρισκόμαστε εν αναμονή ενός νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη λειψυδρία, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για σχεδιασμό και σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο.

 

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε εξαγγείλει την προκήρυξη έργων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Αυτά θα συνδυάζουν τη χρήση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, τη χρήση ΑΠΕ και τις αφαλατώσεις.

 

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος