Πρόσθετες δαπάνες στους ασθενείς, κέρδη για τα διαγνωστικά κέντρα


Ικανοποιείται εν μέρει το αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών • Επιβαρύνονται οι ασθενείς

 

Δύο «τρικ» με τα οποία το υπουργείο Υγείας επιβαρύνει τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις και ωφελεί τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους επιχειρηματίες των διαγνωστικών κέντρων, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το documento. 

 

Αρχικά, ο όρος «clawback» σημαίνει την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το υπουργείο Υγείας, και προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. 

 

Όμως, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χαράσσει πολιτικές ώστε να «επιστρέφουν» τα χρήματα από το Clawback πίσω στις φαρμακευτικές εταιρείες με μια πρόσθετη δαπάνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση αύξησε τις συμμετοχές των ασθενών σε βασικά φάρμακα, ενώ από την άλλη οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις τους ασφαλισμένους ακόμη και να πληρώνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις από την τσέπη τους λόγω ενός νέου ορίου δαπάνης που ενσωμάτωσε ο ΕΟΠΥΥ. 

 

Το «κόλπο» με τον ΕΟΠΥΥ

 

georgiadis

 

Πριν από περίπου δύο μήνες ενσωματώθηκε ο «μεσοσταθμικός δείκτης», όπως ονομάστηκε, ο οποίος έβαλε όρια στον αριθμό των εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, ανά γεωγραφική περιοχή αλλά και ανά διαγνωστικό κέντρο. Εάν ξεπεραστεί αυτός ο δείκτης, το διαγνωστικό κέντρο δεν θα αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις που θα έχει πραγματοποιήσει.

 

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα εξορθολογιστεί η δαπάνη για τον τομέα της διάγνωσης και θα σταματήσουν οι υπερσυνταγογραφήσεις και τα κυκλώματα όσων παρανομούσαν με αυτές. 

 

Αλλά, το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων και.... μετακυλίει με αυτό τον τρόπο το επιπλέον κόστος στους ασθενείς, αντί να επιβαρύνει τους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων.

 

Σήμερα στον ΕΟΠΥΥ, το κονδύλι που προβλέπεται για τις διαγνωστικές εξετάσεις είναι στα 490 εκατ. ευρώ. Έως σήμερα, το επιπλέον ποσό που κέρδιζαν τα διαγνωστικά, το επέστρεφαν στο σύστημα υγείας με τη μορφή του clawback.

 

Το δημοσίευμα του documento σημειώνει πως το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί εφεξής πως με το νέο σύστημα περιορισμού των διαγνωστικών εξετάσεων θα εξοικονομήσει πάνω από το 10% της δαπάνης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ικανοποιώντας εν μέρει το αίτημα των διαγνωστικών κέντρων και αυξάνοντας τα έσοδά τους. Το νέο, πρόσθετο κέρδος αφορά τους επιχειρηματίες, αλλά όχι φυσικά τους ασθενείς, οι οποίοι θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ