Tο δικαστήριο δέχθηκε ως αληθείς καταγγελίες τροφίμων, οι οποίοι μιλούσαν για εξαντλητική εργασία, παρατεταμένη απομόνωση για σωφρονισμό, ακόμα και για ξυλοδαρμούς.
Με την ενοχή του πατρός Αντώνιου και τεσσάρων ακόμη εργαζομένων της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» πέφτει η αυλαία της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για το σκέλος που αφορά τις σωματικές κακοποιήσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα σε δομές της οργάνωσης.
Η απόφαση εκδόθηκε ομόφωνα και ο ιδρυτής της οργάνωσης κρίθηκε ένοχος για πέντε πράξεις, ενώ απαλλάχθηκαν πλήρως τρεις κατηγορούμενοι.
Αυτή την ώρα οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αγορεύουν για τη χορήγηση ελαφρυντικών.
Με την απόφαση του, το δικαστήριο δέχθηκε ως αληθείς καταγγελίες τροφίμων, οι οποίοι μιλούσαν για εξαντλητική εργασία, παρατεταμένη απομόνωση για σωφρονισμό, ακόμα και για ξυλοδαρμούς. Αναγνωρίζει ακόμη την ηθική αυτουργία του πατέρα Αντώνιου.
Η εισαγγελική πρόταση
Την ενοχή του πατρός Αντώνιου για πέντε από τις πράξεις που κατηγορείται σχετικά με τις κακοποιήσεις σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» είχε ζητήσει η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
«Ήταν ιδρυτής της Κιβωτού, ήταν πνευματικός καθοδηγητής. Το μοντέλο λειτουργίας ήταν δικής του έμπνευσης. Παρά τον ισχυρισμό του ότι είχε πνευματικό ρόλο, συνάγεται ότι είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο» είχε σημειώσει η εισαγγελέας αποδίδοντας του γνώση των ενεργειών των υφιστάμενων του.
«Ο πρώτος κατηγορούμενος είχε γνώση των ενεργειών που έλαβαν χώρα και δεν ήταν αμέτοχος. Τα δυο περιστατικά έλαβαν χώρα σε χώρο και χρόνο που ήταν παρών στη δομή. Αποδείχθηκε η ηθική αυτουργία στην επικίνδυνη σωματική βλάβη και την απλή σωματική βλάβη κατά συρροή».
Η εισαγγελική λειτουργός είχε προτείνει συνολικά την ενοχή έξι εκ των οκτώ κατηγορουμένων στην υπόθεση, ενώ πρότεινε την πλήρη απαλλαγή από τις κατηγορίες για δυο κατηγορούμενους.