Υπάρχει ένα κίνημα, που δυναμώνει και εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα διαδικτυακά φόρουμ κατά της υπερκατανάλωσης: Είναι η πρόκληση της «μη αγοράς». Το KREPORT παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον άρθρο του axios.com για το νέο κίνημα που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς φίλους.
Το κίνημα μη αγοράς προσφέρει συμβουλές, υποστήριξη και αλληλεγγύη σε όσους προσπαθούν να αποτινάξουν τη συνήθεια να ξοδεύουν όλο και περισσότερα χρήματα – και να σωρεύουν όλο και περισσότερα μη αναγκαία πράγματα.
Πώς δουλεύει: Οι άνθρωποι θέτουν στους εαυτούς τους την πρόκληση να μην αγοράσουν τίποτα που δεν είναι απαραίτητα για ένα χρονικό διάστημα – συχνά για ένα έτος. Αυτό σημαίνει όχι καινούργια ρούχα, παπούτσια ή gadgets -και, μερικές φορές, όχι διακοπές ή ακριβά δείπνα έξω.
Η πρόκληση εξαπλώνεται. Αν θέλετε να τη δοκιμάσετε, για ένα μήνα ή για ένα χρόνο, εδώ είναι μερικές συμβουλές που συνέλεξε το AP από ανθρώπους που το κάνουν.
Πρώτη συμβουλή: Εντοπίστε τις αδυναμίες σας. Ίσως μαγειρεύετε τα γεύματά σας στο σπίτι, αλλά ψωνίζετε συχνά καινούργια ρούχα. Ή, πάλι, ψωνίζετε σπάνια, αλλά λατρεύετε να τρώτε έξω. Βρείτε τι είδους υπερβολικές δαπάνες πρέπει να στοχεύσετε.
Δεύτερη συμβουλή: Ακυρώστε, ακυρώστε, ακυρώστε, ακυρώστε. Ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί στην υπερκατανάλωση είναι το μάρκετινγκ, ότι κατακλυζόμαστε από μηνύματα που δείχνουν ανθρώπους να αγοράζουν και να δοκιμάζουν νέα προϊόντα – και να μας λένε να τα αγοράσουμε κι εμείς. Εγκαταλείψτε τα apps που σας βάζουν σε πειρασμό.
Τρίτη συμβουλή: Δώστε στον εαυτό σας περιθώρια. Όπως με κάθε απόφαση, και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν μπρος-πίσω. Αν κάνετε ένα λάθος και υποχωρήσετε σε μια αγορά που είχατε ορκιστεί να αποφύγετε, επανορθώστε. Εφόσον είναι εφικτό, επιστρέψτε την!
H μεγάλη ληστεία των μισθωτών από την κυβέρνηση
“Κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας” αν πούμε πως με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης η κυβέρνηση γεμίζει τα κρατικά ταμεία και δυσκολεύει τη ζωή των πλέον αδύναμων και ευάλωτων νοικοκυριών, αφού οι φορολογικοί συντελεστές ενισχύουν την ακρίβεια.
Στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να έχει αυξημένα φοροέσοδα οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, μαζί με την αισχροκέρδεια και οι υψηλές τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Αυτή η πλευρά της φορολογικής αφαίμαξης έχει φωτιστεί με πολλούς τρόπους και είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο εκτός από τους έμμεσους φόρους υπάρχει και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή οι άμεσοι φόροι και ειδικότερα ο φόρος εισοδήματος των μισθωτών αποτελούν μηχανισμό φορολογικής αφαίμαξης και μάλιστα πολύ σοβαρής. Το κόλπο που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι απλό. Αρνείται να τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα, αλλάζοντας τα κλιμάκια.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν δούμε τα στοιχεία από την Εργάνη καταγράφεται μια σωρευτική ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 16,4% στον μέσο μικτό μισθό από το 2019 (1.046,3 ευρώ) σε σχέση με το 2023 (1.251 ευρώ).
Η λαθροχειρία της κυβέρνησης συνίσταται από τη μια πλευρά να δίνει αυξήσεις και από την άλλη να παίρνει μεγάλο μέρος αυτών πίσω μέσω τη φορολογίας εισοδήματος.
Το 2019 ο μέσος μεικτός μισθός ήταν 1.046,3 ευρώ. Ο αντίστοιχος ετήσιος φόρος ήταν 26,22 ευρώ x 14 μισθούς = 367 ευρώ. Αν λοιπόν υπολογίσουμε ότι έχουμε 2,3 εκατ. μισθωτούς, τότε εύκολα προκύπτει ότι η συνολική άμεση φορολόγηση ανήλθε στα 844,28 εκατ. ευρώ.
Το 2022 (το 2020 και 2021 λόγω του εγκλεισμού και των επιδοτήσεων δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα) που ο μέσος μεικτός μισθός μετρήθηκε στα 1.176,5 ευρώ, ο αντίστοιχος ετήσιος φόρος ανήλθε σε 53,2 ευρώ x 14 μισθούς = 744,8 ευρώ. Αν λοιπόν υπολογίσουμε ότι έχουμε 2,3 εκατ. μισθωτούς, τότε εύκολα προκύπτει ότι η συνολική άμεση φορολόγηση ανήλθε στο 1,713 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση εσόδων κατά 102% σε σχέση με το 2019.
Το 2023 που ο μέσος μεικτός μισθός μετρήθηκε στα 1.251 ευρώ, ο αντίστοιχος ετήσιος φόρος ανήλθε σε 68,6 ευρώ x 14 μισθούς = 960,4 ευρώ ετησίως. Με βάση τον αριθμό των μισθωτών, εύκολα προκύπτει ότι η συνολική άμεση φορολόγηση ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση εσόδων κατά 161% σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχα η αύξηση του 2023 σε σχέση με το 2022 είναι της τάξης του 28,95%.
Τα παραδείγματα απέδειξαν με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο τη φοροαφαίμαξη των μισθωτών. Πρωθυπουργός και υπουργοί βγάζουν δεκάρικους λόγους και πανηγυρίζουν για την αύξηση του μέσου μικτού εισοδήματος με το οποίο μας λένε ότι αντιμετωπίζεται η ακρίβεια.
Ωστόσο οι μισθωτοί υφίστανται διπλή απώλεια. Από τη μία οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνουν και τους έμμεσους φόρους που πληρώνουν. Από την άλλη με τις αυξήσεις των μισθών και τη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων η κυβέρνηση προχωρά σε μεγάλης κλίμακας αφαίμαξη. Το συνολικό ποσό που αφαίρεσε η κυβέρνηση από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το 2022 και το 2023 ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ.