Ο «άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι», που βρίσκεται ανάμεσα στους 19 συλληφθέντες για το κύκλωμα προστασίας, ήταν στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας μεσούσης της δίκης για τη δολοφονία του ακτιβιστή στη Γλάδστωνος.
Εκθετη για τους χειρισμούς της στη διερεύνηση του φονικού λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου μένει και πάλι η ΕΛ.ΑΣ. η οποία, ενώ ισχυριζόταν ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει κρίσιμο μάρτυρα, αποκαλύπτεται τώρα ότι ο μάρτυρας βρισκόταν στα ίδια της τα χέρια, καθώς τον είχε συλλάβει για άλλη υπόθεση.
Τον εμπαιγμό της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε χθεσινό δημοσίευμα του ΟΜΝΙΑ TV, με βάση τη νέα πολύκροτη υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος παρακράτησης εκατομμυρίων ευρώ σε ΦΠΑ και προστασίας σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες, στο οποίο εμπλέκονται αξιωματικοί της αστυνομίας. Οπως αποκάλυψε το OMNIA TV, ο κρίσιμος αλλά τάχα εξαφανισμένος μάρτυρας του λιντσαρίσματος του Ζακ βρίσκεται ανάμεσα στους 19 συλληφθέντες για την υπόθεση του κυκλώματος και το όνομά του αναφέρεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, το συγκεκριμένο πρόσωπο (αναφέρεται με το τουρκικό όνομά του, που είχε γίνει γνωστό τον Απρίλιο του 2019, τη μοναδική φορά που παρουσιάστηκε στις Αρχές έπειτα από συντονισμένη έρευνα της οικογένειας Κωστοπούλου και της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture) είχε ξανασυλληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2022 για άλλη υπόθεση, όπως και στις «6/1/2022 συνελήφθη από το τμήμα Ασφαλείας Παλαιού Φαλήρου, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του η [...] απόφαση του Ε’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών».
Επομένως, ο συγκεκριμένος μάρτυρας βρισκόταν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. στις 6 Ιανουαρίου 2022, μεσούσης της δίκης σε δεύτερο βαθμό για το λιντσάρισμα του ακτιβιστή και ενώ το δικαστήριο τον αναζητούσε να προσέλθει να καταθέσει. Μάλιστα, στις 20 Φεβρουαρίου 2022, η οικογένεια του Ζακ, απελπισμένη όπως φαίνεται από τη στάση της αστυνομίας, έστειλε ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο του μάρτυρα στο δικαστήριο: «Η αστυνομία δηλώνει ξανά ότι δεν μπορεί να τον βρει. Μετά από αίτημα των δικηγόρων μας να βρεθεί αυτός ο μάρτυρας, η αστυνομία απάντησε ότι δεν μπορεί να τον εντοπίσει την επόμενη κιόλας μέρα».
Ο μάρτυρας, που έχει γίνει γνωστός ως άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι από τα ρούχα που φορούσε τη μέρα του λιντσαρίσματος, όπως καταγράφεται στα βίντεο, θεωρήθηκε μάρτυρας-κλειδί. Είναι το μόνο πρόσωπο που φαίνεται στις κάμερες του Βενέτη να βρίσκεται δίπλα στον Ζακ και να τον εμποδίζει να μπει στο κατάστημα. Στη συνέχεια, εμφανίζεται δίπλα στην ομάδα ΔΙΑΣ, που πέρασε χειροπέδες στον αιμόφυρτο ακτιβιστή, λίγο μετά το λιντσάρισμά του, και μάλιστα απεικονίζεται να κρατά αστυνομικό κλομπ και να συνομιλεί με τους αστυνομικούς. Είναι δηλαδή το μόνο αναγνωρίσιμο πρόσωπο που παρακολουθεί τον ακτιβιστή από τη στιγμή που μπαίνει στη Γλάδστωνος μέχρι το λιντσάρισμα και συνεπώς είναι ο μόνος που μπορεί να καταθέσει τι μεσολάβησε και μπήκε ο ακτιβιστής στο κοσμηματοπωλείο, καθώς έχει αποδειχτεί, πέραν κάθε αμφιβολίας, στο δικαστήριο ότι δεν μπήκε για να κλέψει αλλά για άλλο λόγο, ίσως για να προστατευτεί.
Επί μήνες μετά το λιντσάρισμα, η ΕΛ.ΑΣ. ισχυριζόταν ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει τον μάρτυρα και χρειάστηκε η συνδρομή της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture, τον Απρίλιο του 2019, που ένωσε τα βίντεο από τις διάφορες κάμερες, με αποτέλεσμα να προσέλθει ο συγκεκριμένος στον ανακριτή να καταθέσει. Δεν εμφανίστηκε, όμως, στη συνέχεια ούτε στο πρωτοβάθμιο ούτε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο προκειμένου να γίνει διασταύρωση και έλεγχος της ανακριτικής του κατάθεσης.
Η ίδια η αστυνομία, που υποτίθεται ότι δεν μπορούσε να τον βρει, αναγνωρίζει σήμερα στο διαβιβαστικό ότι το ποινικό παρελθόν του συγκεκριμένου παρουσιάζει «ιδιαίτερη σημασία», καθώς έχει συλληφθεί κατόπιν εντάλματος σύλληψης για την κακουργηματική μη απόδοση ΦΠΑ άνω του ποσού των 2.700.000 ευρώ, έχοντας την ιδιότητα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου εταιρείας για το 2015. Μάλιστα, η αστυνομία καταγράφει σε οπτικό υλικό τρεις συναντήσεις του με αρχηγικά μέλη του κυκλώματος το φθινόπωρο του 2024: στις 12 Σεπτεμβρίου, στις 17 Οκτωβρίου και στις 22 Οκτωβρίου.
Φαίνεται πως, όταν θέλει, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκει. Παραμένει, επομένως, το ερώτημα: γιατί ισχυριζόταν η ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν μπορεί να βρει τον συγκεκριμένο κρίσιμο μάρτυρα, τη στιγμή που τον είχε συλλάβει για άλλη υπόθεση; Γιατί απέκρυψε το γεγονός αυτό από τη Δικαιοσύνη και από όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση; Ηθελε να τον προστατέψει; Γιατί και από ποιους; Συνιστούν οι ενέργειές της παρακώλυση της Δικαιοσύνης και απόπειρα συγκάλυψης;
Δημήτρης Αγγελίδης