Πυρά προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά θέλουν να βάλουν αναχώματα για να αποφευχθούν διαρροές προς τα δεξιά
Πυρά προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά παράλληλα θέλουν να βάλουν αναχώματα για να αποφευχθούν διαρροές προς τα δεξιά. Στόχος αυτής της διπλής στρατηγικής των «γαλάζιων» είναι να διατηρηθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό και να ασκηθεί πίεση στην αντιπολίτευση.
Το πολιτικό μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι έχουν ανέβει. Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την κυβέρνηση πως έκανε μια στενά κομματική επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και από την πλευρά της Ν.Δ. σηκώνουν το γάντι και απαντούν.
«Το ΠΑΣΟΚ αν λειτουργούσε ανυπόκριτα θα μπορούσε να δείξει στην πράξη τι σημαίνει συναίνεση όχι με κομματικά κριτήρια αλλά με αμιγώς αξιοκρατικά. Δεν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα σοβαρή επιχειρηματολογία ότι αυτή η επιλογή είναι λάθος» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης. Όπως είπε «τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων σε μια τέτοια πολύ σημαντική διαδικασία όπως είναι αυτή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και σε αυτό θα κριθούν από τους πολίτες».
Από το στρατόπεδο της Ν.Δ. δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα αναπάντητο και αυτό φάνηκε και από την αναφορά που έκαναν κυβερνητικά στελέχη στα όσα είπε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως έλεγαν ο Νίκος Ανδρουλάκης υπέπεσε σε «ένα τεράστιο πολιτικό αυτογκόλ» θέλοντας να βρει επιχειρήματα για την υποψηφιότητα του κ. Γιαννίτση. Και σχολίαζαν με νόημα πως «ο κ. Γιαννίτσης χρειαζόταν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001 και όχι το 2025».
Στο κυβερνών κόμμα διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις με προσοχή και υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως δεν κλείνει η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός και στόχος είναι να μην μπορέσει η Χαριλάου Τρικούπη να κερδίσει έδαφος σε ένα κεντρώο κοινό, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εκλογικές νίκες της Ν.Δ. το 2019 και το 2023.
Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο σε αυτό το ακροατήριο - που δεν θέλει περιπέτειες - από το γαλάζιο στρατόπεδο κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ πως δεν καταθέτει αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη ημέρα αλλά υιοθετεί μία τακτική του «όχι σε όλα». Το pressing θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και από την κυβερνητική πλευρά λένε πως η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα σε μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων και ρευστότητας στη γεωπολιτική σκηνή.
Επιχείρηση συσπείρωσης
Παράλληλα βέβαια με τα βέλη προς το ΠΑΣΟΚ από το κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως κρίσιμο είναι να μην υπάρξουν διαρροές προς τα δεξιά. Στόχος είναι η επανασύνδεση με ψηφοφόρους που στήριξαν τη Ν.Δ. το 2023 αλλά στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού είτε επέλεξαν να πάνε… παραλία αντί για την κάλπη είτε στράφηκαν σε μικρότερα δεξιά κόμματα.
Δεδομένο είναι πως η απόφαση του πρωθυπουργού να προταθεί ο Κ. Τασούλας για την Προεδρία της Δημοκρατίας ικανοποίησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, διασφαλίζοντας πως δεν θα υπάρχουν γκρίνιες. Παράλληλα είναι μια κίνηση που κοιτά προς ένα παραδοσιακό κοινό του κόμματος που μπορεί να ήταν προβληματισμένο από πτυχές της ασκούμενης πολιτικής και δεν επιθυμεί νέα ανοίγματα στο κέντρο.
Στόχος λοιπόν του κυβερνώντος κόμματος είναι να μην αφήσει περιθώρια σε άλλα κόμματα που κινούνται στα δεξιά να προσεγγίσουν αυτό το ακροατήριο. Και η επιχείρηση συσπείρωσης θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
Στη Γερμανία ο Μητσοτάκης
Σε μία συγκυρία πολλαπλών εξελίξεων στη γεωπολιτική σκηνή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μεταβεί σήμερα στο Βερολίνο, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας - και υποψήφιο για την καγκελαρία- Φρίντριχ Μερτς και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς γίνεται λίγα μόλις 24ωρα πριν την τελετή ορκομωσίας του Ντ. Τραμπ και ενώ αναμένονται οι πρώτες κινήσεις που θα κάνει μόλις εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη