Η διατροφή και το βάρος μπορεί να επηρεάσουν τη θεραπεία διπολικής διαταραχής

Δεδομένα από μια κλινική δοκιμή τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ECNP στη Βαρκελώνη, έδειξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής μπορεί να επηρεαστεί από το βάρος και τη συνολική ποιότητα της διατροφής τους. Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημασία έχει και το κατά πόσο καταναλώνουν μια διατροφή υψηλή σε τρόφιμα που συμβάλλουν στη γενική φλεγμονή. 

 

Βέβαια, οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα και, αν επαναληφθούν σημαίνει ότι η θεραπεία ορισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη συμπερίληψη και διαιτητικών συμβουλών. 

 

Διπολική διαταραχή ή «μανιοκατάθλιψη»

 

Η διπολική διαταραχή, η οποία παλαιότερα ονομαζόταν «μανιοκατάθλιψη», χαρακτηρίζεται από επεισόδια μεταβολών της διάθεσης, τα οποία συμβάλλουν άλλοτε το άτομο να είναι πολύ «ανεβασμένο» συναισθηματικά και άλλοτε πολύ «πεσμένο». Στην τυπική της μορφή χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης και συνοδεύεται από σημαντική δυσφορία ή/και δυσλειτουργικότητα του πάσχοντος ατόμου σε ένα ή περισσότερους τομείς της καθημερινής ζωής (πχ. αυτοφροντίδα, αυτοδιαχείριση, εκπαίδευση, εργασία, διαπροσωπικές σχέσεις, κοινωνική ζωή, ψυχαγωγία).

 

Το γεγονός ότι υπάρχουν δύο αντίθετα σύνολα συμπτωμάτων σημαίνει ότι η εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας είναι δύσκολη. Ενώ, τα τρέχοντα φάρμακα είναι χρήσιμα, οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι καλύτερα αυτά να στοχεύουν τα συμπτώματα μανίας (η φάση 'up'), αφήνοντας την έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά επεισόδια. 

 

Υψηλή διατροφική αξία και χαμηλός δείκτης μάζας σώματος

 

Όπως αναφέρει ο Φυσιολόγος, Νευρολόγος James Ives MPsych (Hons) στο news-medical.net, πρόσφατα μια ομάδα συνεργαζόμενων επιστημόνων από την Αυστραλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ,διαπίστωσε στη μελέτη που διεξήγαγε ότι τα άτομα που έχουν διατροφή υψηλής ποιότητας, λιγότερη φλεγμονώδη διατροφή και / ή χαμηλό ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπευτική αγωγή.

 

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της μελέτης,  η επικεφαλής ερευνητής Melanie Ashton του πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία τόνισε: «Αν καταφέρουμε να επιβεβαιώσουμε αυτά τα αποτελέσματα, τότε αυτό αποτελεί μια πολύ καλή είδηση για τα άτομα με διπολική διαταραχή, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καλύτερες θεραπείες για την κατάθλιψη της διπολικής διαταραχής και καλύτερη αναταπόκριση σε αυτές».

 

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 133 συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκε το φάρμακο της μελέτης και έγιναν εξετάσεις όπως μετρήσεις του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην έναρξη και στο τέλος της μελέτης, καθώς με μέτρηση της κατάθλιψης και του τρόπου με τον οποίο ένα άτομο μπορεί να λειτουργήσει στην καθημερινή του ζωή.

 

Οι ερευνητές επίσης αξιολόγησαν αν κάθε ένας συμμετέχων βελτιωνόταν και, εάν ναι, πόσο, τις επόμενες 20 εβδομάδες που διήρκεσε η μελέτη τους. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το τι τρώνε, συνήθως κατά τη διάρκεια του έτους και οι ερευνητές υπολόγισαν μια βαθμολογία ποιότητας διατροφής, όπου οι καλές διατροφές περιελάμβαναν μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, ενώ οι δίαιτες φτωχότερης ποιότητας είχαν περισσότερο κορεσμένο λίπος, υδατάνθρακες και αλκοόλ. Αυτοί οι τύποι δίαιτας ταξινομήθηκαν ως αντιφλεγμονώδη ή προ-φλεγμονώδη με βάση τρόφιμα που επηρεάζουν τη φλεγμονή.

 

Η Δρ. Ashton επεσήμανε ότι οι άνθρωποι που είχαν καλύτερη διατροφή, δίαιτα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ή χαμηλότερο ΔΜΣ, εμφάνισαν καλύτερη ανταπόκριση στην πρόσθετη θεραπεία που τους δόθηκε από εκείνους που ανέφεραν ότι η διατροφή τους ήταν πιο χαμηλής ποιότητας, ή περιλάμβανε τρόφιμα που προωθούν τη φλεγμονή ή που ήταν υπέρβαρα άτομα.

 

Τι σημαίνει αυτό;  

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό σημαίνει με απλά λόγια, ότι αν τα αποτελέσματα μπορούν να επαναληφθούν και σε μια μεγαλύτερη δοκιμή, τότε η θεραπεία για διπολική διαταραχή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και το τι τρώει ένα άτομο και το βάρος του.

 

Ανεξάρτητοι επιστήμονες σχολιάζουν

 

Ο Eduard Vieta Pascual, ένας Ισπανός ψυχίατρος και μια κορυφαία επιστημονική αρχή για τη νευροβιολογία και τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτό το έργο, σχολιάζοντας τη μελέτη είπε ότι, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δείχνει ότι οι ασθενείς με διπολική διαταραχή πιθανότατα να μπορούν να ωφεληθούν από μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, όπως σημείωσε, πρόκειται για μια πρώιμη μελέτη και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να μπορούν οι ειδικοί να σκεφτούν πως αυτό, μπορεί να επηρεάσει την κλινική πρακτική.

 

πηγή: www.naftemporiki.gr