Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του University of Maryland School of Public Health στο Journal of Alzheimer's Disease έδειξε ότι η άσκηση συνδέεται με τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε μια ομάδα ενηλίκων που έχουν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI).
Η άσκηση μείωσε τη ροή του αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου των ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένιση αλλά αυτό θεωρήθηκε από τους ερευνητές ως θετική επίδραση και όχι ως αρνητική.
«Η μείωση της ροής του αίματος μπορεί να φανεί λίγο αντίθετη σε αυτό που θα υποθέσετε ότι συμβαίνει μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης», εξήγησε ο Δρ. J. Carson Smith, αναπληρωτής καθηγητής Κινησιολογίας. «Μετά από 12 εβδομάδες άσκησης, οι ενήλικες με MCI εμφάνισαν μειώσεις στη ροή αίματος του εγκεφάλου, βελτιώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά τις βαθμολογίες τους στις γνωστικές εξετάσεις».
Ο Smith εξηγεί ότι για όσους αρχίζουν να βιώνουν ανεπαίσθητη απώλεια μνήμης, ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση "κρίσης" και μπορεί να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την αδυναμία να λειτουργήσει άριστα αυξάνοντας τη ροή του εγκεφαλικού αίματος. Ενώ η αυξημένη εγκεφαλική ροή αίματος θεωρείται συνήθως ευεργετική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας προάγγελος της περαιτέρω απώλειας μνήμης σε εκείνους που διαγνώστηκαν με MCI.
Ο ρόλος της ροής του αίματος
Τα αποτελέσματα της μελέτης από τον Smith και την ομάδα του δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει αυτή την αντισταθμιστική ροή αίματος και να βελτιώσει τη γνωστική αποτελεσματικότητα στα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Μία άλλη ομάδα (ελέγχου) από υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες χωρίς ήπια γνωστική δυσλειτουργία υποβλήθηκε επίσης στο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο αποτελείτο από τέσσερις 30λεπτες συνεδρίες πεζοπορίας με μέτρια ένταση ανά εβδομάδα.
Το πρόγραμμα έδωσε διαφορετικές απαντήσεις για κάθε ομάδα.
Σε αντίθεση με την ομάδα της γνωστικής εξασθένισης, όπου η άσκηση μείωσε την εγκεφαλική ροή του αίματος, στην ομάδα ελέγχου υπήρξε αύξηση της εγκεφαλικής ροής αίματος μετά από 12 εβδομάδες. Η απόδοση τους στις γνωστικές εξετάσεις βελτιώθηκε επίσης σημαντικά, όπως συνέβη και στην ομάδα της γνωστικής εξασθένισης.
«Τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα που ήδη έχουν γνωστική παρακμή», δήλωσε ο Smith. «Έχουμε ενδιαφέρον να στοχεύσουμε άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν νωρίτερα την ασθένεια του Αλτσχάιμερ. Βλέπουμε ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τους βιοδείκτες της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά τρόπο που προστατεύει τους ανθρώπους προλαμβάνοντας ή αναβάλλοντας την έναρξη της άνοιας».
zougla.gr