Πανικό έχει προκαλέσει στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου η τελευταία απόφαση Σπίρτζη πριν τις βουλευτικές εκλογές με την οποία ενεργοποίησε από τον Σεπτέμβριο το κόψιμο των αυτοκινήτων με γυρισμένα χιλιόμετρα από τα ΚΤΕΟ όλης της χώρας!
Μάλιστα σύμφωνα με στελέχη από την αγορά των ΚΤΕΟ τουλάχιστον 1,5 εκατ. οχήματα αναμένεται να κοπούν στους προσεχείς ελέγχους από τα τέλη Σεπτεμβρίου με την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών τους να μην έχουν ιδέα γιατί κόπηκε το αυτοκίνητό τους!
Από την άλλη μεριά πολλοί έμποροι που έχουν πουλήσει αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα θα μπουν στο στόχαστρο τόσο των Αρχών όσο και πολλών Μέσων Ενημέρωσης καθώς οι ιδιοκτήτες τους μόλις ανακαλύπτουν ότι έχουν αγοράσει ένα όχημα με παραποιημένα χιλιόμετρα θα σπεύσουν και να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους αλλά και να προσφύγουν στην δικαιοσύνη!
Να τονίσουμε πως στα χρόνια της κρίσης πραγματοποιούνται πάνω από 300.000 μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και παλαιότερα πραγματοποιούνταν περισσότερες και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τουλάχιστον το 30% των ΙΧ που μεταβιβάζονται έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα στα κοντέρ τους!
Δηλαδή κάθε χρόνο τουλάχιστον 90.000 αυτοκίνητα που πωλούνται αναγράφουν λιγότερα χιλιόμετρα στα κοντέρ τους από εκείνα που έχουν διανύσει πραγματικά.
Αν αναλογιστεί κανείς πως οι έλεγχοι ΚΤΕΟ διεξάγονται εδώ και 17 χρόνια τότε τα ΚΤΕΟ θα πρέπει να «κόψουν» τουλάχιστον 1,5 εκατ. αυτοκίνητα στα οποία θα διαπιστωθεί ανακολουθία στα χιλιόμετρα που αναγράφουν!
Βέβαια το «κόψιμο» λόγω ανακολουθίας στα διανυθέντα χιλιόμετρα θα ισχύει και για τα δίκυκλα αλλά και για τα φορτηγά που περνούν από ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός οχημάτων που θα «κοπεί» από τα ΚΤΕΟ να εκτοξευτεί…
Επίσης για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με γυρισμένα χιλιόμετρα το σοκ θα είναι μεγάλο όταν μάθουν ότι το όχημα που έχουν στην κατοχή τους μπορεί να έχει διανύσει ακόμη και 200.000 ή και παραπάνω χιλιόμετρα παραπάνω από όσα αναγράφει το κοντέρ του…
Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με γυρισμένα χιλιόμετρα μετά το «κόψιμο» των οχημάτων τους από το ΚΤΕΟ θα έχουν στη διάθεσή τους 20 ημέρες ώστε να διορθώσουν το λάθος και να επιτρέψουν για επανέλεγχο ή σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 400 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία ή πρόστιμο 150 ευρώ μέσω Taxisnet όταν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.
Πάντως σε όσους διαπιστωθεί ανακολουθία χιλιομέτρων αλλά ανευρεθεί η παρατήρηση «Επανεκκίνηση καταγραφής χιλιομέτρων (μιλίων)» ή «Αντικατάσταση μετρητή χιλιομέτρων (μιλίων)», τότε οι ελεγκτές του ΚΤΕΟ δεν σημειώνουν Σοβαρή Έλλειψη!
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ με γυρισμένα χιλιόμετρα
Σε περίπτωση που το ΚΤΕΟ διαπιστώσει ανακολουθία χιλιομέτρων σε κάποιο όχημα αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του δελτίου ελέγχου προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Η αποκατάσταση της έλλειψης πραγματοποιείται µε διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων µε την προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων που υπολογίζονται ανά μήνα σε:
α) 500 χιλιόμετρα για τις μοτοσικλέτες,
β) 1.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Ι.Χ. οχήματα,
γ) 3.000 χιλιόμετρα για φορτηγά και λεωφορεία οχήματα και
δ) 5.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Δ.Χ. οχήματα.
Ο τεκμαρτός αριθμός χιλιομέτρων καλύπτει όλο τον μήνα, εντός του οποίου πραγματοποιείται ή είχε πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος.
Η διορθωμένη ένδειξη που πρέπει να φαίνεται στον μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων προκύπτει όταν, στην ένδειξη του μετρητή που αναγράφεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που εκδόθηκε από το ΚΤΕΟ κατά τον αμέσως προηγούμενο έλεγχο (πριν την παραποίηση) προστεθούν:
α) τα τεκμαρτά χιλιόμετρα του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ελέγχων (πριν και μετά την παραποίηση) και
β) το σύνολο των χιλιομέτρων που έχει καταγράψει ο μετρητής από τον έλεγχο μετά την παραποίηση μέχρι τον τελευταίο χρονικά έλεγχο που αυτή διαπιστώθηκε.
Επίσης οι ιδιοκτήτες των κομμένων από τα ΚΤΕΟ οχημάτων θα πρέπει να κινηθούν νομικά εναντίον των εμπόρων ή ιδιωτών καταναλωτών που έχουν αγοράσει τα οχήματα.
Αν τώρα η ανακολουθία χιλιομέτρων διαπιστωθεί ότι έχει γίνει από πολύ παλαιότερους ιδιοκτήτες, δηλαδή το όχημα πριν τον τελευταίο κάτοχο έχει μεταβιβαστεί πάνω από 3-4 φορές τότε τα πράγματα περιπλέκονται και θα είναι δύσκολο να βρεθεί η άκρη του νήματος.
Αν τώρα η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει ποινικό αδίκημα το γύρισμα των χιλιομέτρων όπως έχουν κάνει πολλά άλλα κράτη-μέλη τότε θα πράγματα θα είναι πολύ ευκολότερα για τους ανυποψίαστους καταναλωτές καθώς οι επιτήδειοι θα διώκονται ποινικά!
Επίσης η δημοσιοποίηση των περιστατικών αυτοκινήτων με γυρισμένα χιλιόμετρα θα βοηθήσει πολύ την υπόθεση όταν φτάσει στις δικαστικές αίθουσες ενώ παράλληλα μπορεί να προστατέψει και εκατοντάδες άλλους ανυποψίαστους καταναλωτές που μπορεί να αποκτήσουν κάποιο όχημα με γυρισμένα χιλιόμετρα από τους επιτήδειους εμπόρους.
Πάντως σε κάθε περίπτωση ο τελευταίος κάτοχος του οχήματος με γυρισμένα χιλιόμετρα θα πρέπει να στραφεί νομικά εναντίον των προηγούμενων ιδιοκτητών ή εμπόρων ώστε να μπορέσει να δικαιωθεί σε κάποια δικαστική αίθουσα και πολύ πιθανό να αποζημιωθεί!
Οπότε μία επίσκεψη σε κάποιο δικηγορικό γραφείο θα είναι αναπόφευκτη…
newsauto.gr