Το timing των εμπρηστικών δηλώσεων του εκτιμάται πως δεν είναι τυχαίο αλλά συνδέεται με την προσπάθειά του να απευθυνθεί σε ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο
Επιστροφή στη ρητορική της έντασης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναφέρθηκε με προκλητικό τρόπο στην εισβολή στην Κύπρο το 1974 και προκάλεσε την άμεση απάντηση της Αθήνας και της Λευκωσίας. Η Άγκυρα τον τελευταίο χρόνο δείχνει να επιθυμεί την διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και την συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως ο κ. Ερντογάν έχει αλλάξει πλήρως ρότα στην ευρύτερη περιοχή και είναι χαρακτηριστικό πως παραμένει αδιάλλακτος όσον αφορά το Κυπριακό.
O Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως «ίσως μάλιστα αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο, το λέω αυτό με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπήρχε πλέον Νότος-Βορράς, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας». Με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα να επισημαίνουν πως οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων. Φυσικά, άμεση απάντηση υπήρξε και από τη Λευκωσία στις προκλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου.
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν προχωρά σε εμπρηστικές δηλώσεις, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τα γεγονότα με τον δικό του τρόπο. Για παράδειγμα, πριν από περίπου 10 μέρες είχε βρεθεί στη Σμύρνη και τότε είχε μιλήσεις για «τον εχθρό που οδηγήθηκε στη θάλασσα». Πάντως, το timing των εμπρηστικών δηλώσεων του κ. Ερντογάν εκτιμάται πως δεν είναι τυχαίο αλλά σύμφωνα με αναλυτές συνδέεται με την προσπάθειά του να απευθυνθεί σε ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο στη χώρας του. Στο τέλος του μήνα τα φώτα στρέφονται στην Κωσταντινούπολη, όπου ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον υποψήφιο που έχει την στήριξη του Τούρκου προέδρου.
Οι δημοσκοπήσεις το προηγούμενο διάστημα έδειχναν πως η αναμέτρηση μπορούσε να εξελιχθεί σε ντέρμπι, καθώς η συμμαχία της αντιπολίτευσης φαίνεται πως είχε διασπαστεί. Ωστόσο, πρόσφατη μέτρηση έδωσε προβάδισμα στον κ. Ιμάμογλου και εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια του κ. Ερντογάν να κινητοποιήσει ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο υποψήφιος που έχει τη στήριξη του.
Στην Αθήνα περιμένουμε να δουν πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος, που τον τελευταίο χρόνο με μια σειρά κινήσεων δείχνει πως επιθυμεί να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας (π.χ. Διακήρυξη των Αθηνών). Αναλυτές εκτιμούν άλλωστε πως ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να εγκαταλείψει το τραπέζι του διαλόγου αφού συνεχίζει την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων του με τη Δύση.
Στο κυβερνών κόμμα δεν έχουν βέβαια αυταπάτες και γνωρίζουν πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να επετεύχθη από τη μία στιγμή στην άλλη. Ωστόσο, στόχος είναι οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν να μην παράγουν εντάσεις, ενώ με σαφήνεια έχουν τεθεί και οι κόκκινες γραμμές της χώρας Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφέρθηκε στο μεγάλο αγκάθι, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και σημείωσε «αλλά και να μην το λύσουμε αυτό το θέμα, 40 χρόνια δεν έχουμε μπορέσει να το λύσουμε, μπορούμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε...». Παράλληλα βέβαια επεσήμανε πως η χώρα εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Να σημειωθεί πως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου.
Ο οδικός χάρτης
Με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί, το Μάιο θα υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Μέχρι τότε θα έχει πραγματοποιηθεί ένα ακόμα ραντεβού για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και ένα τετ α τετ των υφυπουργών Εξωτερικών για την θετική ατζέντα (δηλαδή για θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χωρίς). Υπενθυμίζεται πως αυτό το μήνα έγινε συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.
Κύκλος επαφών Μητσοτάκη
Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά διπλωματικών επαφών, εστιάζοντας στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν θέματα ασφάλειας και άμυνας (συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αυξηθεί η συνολική αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης).
Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Καναδά, όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ομόλογο του Τζάστιν Τριντό (σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί και η απόκτηση νέων σύγχρονων πυροσβεστικών αεροσκαφών). Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το παρών και στην παρέλαση της ομογένειας για την επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Να σημειωθεί ακόμα πως πρόσφατα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης αναφέρθηκε και σε συνάντηση που αναμένεται να υπάρξει τον Απρίλιο του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. «Αν δεχθούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε» έχει σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι μόνο για διμερή συνάντηση θα πήγαινε στην Ουάσινγκτον.
Τέλος, έκδηλη είναι η ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την στρατηγικής σημασίας συμφωνία, που υπεγράφη ανάμεσα σε Ε.Ε. και Αίγυπτο. Το μεταναστευτικό αλλά και θέματα ενέργειας (όπως για παράδειγμα το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου GREGY Interconnector) βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα στη μίνι σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κάιρο, ενώ ο πρωθυπουργός είχε και διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.
Κεραμέως: Δεν έχω καμία σχέση με τη διαρροή δεδομένων – Η αντιπολίτευση υπονομεύει την επιστολική ψήφο
Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δικής της ευθύνης, η κα Κεραμέως απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό αυτό
«Δεν έχω καμία σχέση»
Η υπουργός ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι οι καταγγέλλοντες που έλαβαν το email από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λένε ότι είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις εκλογές του 2023. Ο κατάλογος της επιστολικής είναι διαφορετικός και πρέπει να ξαναγραφτεί και τώρα είναι σε εξέλιξη οι εγγραφές για την επιστολική ψήφο, πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δικής της ευθύνης, η κα Κεραμέως απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό αυτό και ανέφερε ότι ο έλεγχος του Υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζεται και αφορά ευρύτερα την επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών.
Απαντώντας για το αν το ζήτημα της επιστολικής ψήφου σχετίζεται με την υπόθεση της κας Ασημακοπούλου, η υπουργός τόνισε ότι «η αντιπολίτευση θέλει να υπονομεύσει την επιστολική ψήφο, η οποία δεν έχει καμία σχέση. Οι καταγγέλλοντες λένε ότι είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις εκλογές του 2023 και λάβαμε ένα email από την κα Ασημακοπούλου. Σε κάθε περίπτωση είναι σε εξέλιξη η έρευνα, όπως και η έρευνα της εισαγγελίας».
30 νέες αγωγές αποδήμων κατά του ελληνικού δημοσίου
Τα όσα είπε η κ. Κεραμέως έρχονται ενώ έχει ήδη κατατεθεί μπαράζ αγωγών απόδημων σε βάρος του δημοσίου. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί κάποιους απόδημους Έλληνες που κατέθεσαν αγωγή για τη διαρροή των email τους στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λέει πως ήδη έχουν κατατεθεί άλλες 30 αγωγές, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Για την παράβαση από το υπουργείο εξωτερικών που δεν προστάτευσε τα δεδομένα που έδωσαν οι πολίτες για να πάρουν μέρος στις εκλογές. Στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου όχι κατά προσώπων. Ζητάνε αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο. Ταυτόχρονα έχουμε και εξώδικα προς την κυρία Ασημακοπούλου -για ποιον λόγο είχε τα στοιχεία αυτά, πρέπει να λάβουμε επίσημες απαντήσεις», ανέφερε επίσης ο κ. Σωτηρόπουλος.
Κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες και για τις φετινές λίστες
Αναφορικά με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ο δικηγόρος απάντησε: «Εάν δούμε ότι ο εισαγγελέας ασκήσει ποινική δίωξη θα παρασταθούν αυτοί οι άνθρωποι για υποστήριξη της κατηγορίας».
Οι αγωγές έχουν γίνει από πολίτες που ήταν στις λίστες για τις εκλογές του 2023, όμως, υπάρχουν αμφιβολίες από κάποιους απόδημους και για τις φετινές λίστες: «Ήταν στις λίστες του '23 και κάποιοι απ’ αυτούς ήταν και κάποιοι που γράφτηκαν τώρα όμως οι αγωγές είναι από τους πολίτες που ήταν στις λίστες του '23».
Όπως πρόσθεσε, «το e-mail είναι απόρρητο και δεν χορηγείται στα κόμματα. Κάποιοι έχουν ανησυχήσει για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών. Είναι άνθρωποι από το εξωτερικό που πρόκειται να ψηφίσουν και στις εκλογές που έρχονται. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να χρησιμοποιηθεί το e-mail τους από την κα Ασημακοπούλου».
Κατερίνα Κοκκαλιάρη