Financial Times: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για συμφωνία με τη Μέρκελ για την επιστροφή προσφύγων

Έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για το προσφυγικό, είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία στην επιστροφή προσφύγων και μεταναστών που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρέχοντας στην κ. Μέρκελ σημαντική ώθηση πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή).

 

 

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα ήταν ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο που στοχεύει στο να περιορίσει το «δευτερεύον κίνημα» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία.

 

Σύμφωνα με τους FT, η κ. Μέρκελ υπόκειται σε έντονη πίεση από τους εταίρους της του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας ώστε να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι συνοδοιπόροι της Μέρκελ στην συγκυβέρνηση απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν η καγκελάριος αποτύχει να φέρει αποτελέσματα στο τέλος αυτού του μήνα.

 

«Δεν μας νοιάζει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό θα βοηθήσει, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στους λαθροδιακινητές [ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης]», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως το ισχύον βιβλίο κανόνων της ΕΕ για την κατανομή αρμοδιοτήτων για τους αιτούντες άσυλο, γνωστό ως κανονισμός του Δουβλίνου, έχει «πεθάνει».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τη δεύτερη συνάντηση κορυφής σε πέντε ημέρες, όπου η μεταναστευτική πολιτική - και συγκεκριμένα η ανάγκη της κας Μέρκελ να πάρει τη συγκατάθεση των άλλων χωρών - θα κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη.

 

Εντωμεταξύ, η κορυφαία προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να επιτευχθεί συμφωνία με την Ιταλία για την παραλαβή των αιτούντων άσυλο, μια συμφωνία με την Ελλάδα θα ανακουφίσει την κ. Μέρκελ, η οποία είναι απελπισμένη να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα.

 

Οι εγχώριες δυσκολίες της, σε συνδυασμό με απειλές από τη νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας για την εξάλειψη των κανόνων του Δουβλίνου, έχουν επιδείξει πολιτικές διαφορές που απειλούν τώρα το μέλλον της ελεύθερης μετακίνησης χωρίς διαβατήρια εντός των χωρών της συνθήκης Σένγκεν. 

 

Να σημειώσουμε ότι, ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση της επιστροφής των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την αποστολή των προσφύγων».

 

«Η αίσθηση μου είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν συμφέρον να επιτύχουν τέτοιες διμερείς συμφωνίες. Και αυτό θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική εφαρμογή του ισχύοντος νόμου», δήλωσε ο αξιωματούχος.

 

Από την άλλη πλευρά, οι διπλωμάτες της ΕΕ σημειώνουν ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών ρυθμίσεων, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που έχουν επιβαρυνθεί πρωτίστως από τις προσφυγικές ροές.

 

Συγκεκριμένα, ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι το Βερολίνο είχε προσφέρει στη Ρώμη βοήθεια για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα σε αντάλλαγμα μιας συμφωνίας αναφορικά με τη δευτερογενή μετακίνηση των προσφύγων - αν και ο διπλωμάτης παρουσιάστηκε σκεπτικός για το αν κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε.

 

«Μπορείτε να φανταστείτε μια επιταγή αρκετά μεγάλη για να συμφωνήσει ο Ματέο Σαλβίνι ο  ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας; Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορούν να αγοράσουν οι Γερμανοί», τονίζει ο διπλωμάτης.

 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μόνο 50-100 άτομα που αιτούνται άσυλο το μήνα διασχίζουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. «Για μας δεν είναι το πρόβλημα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα συνδέεται με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπίσει την κατάσταση των οικογενειών των μεταναστών που έχουν καταστραφεί, με μερικά μέλη να έχουν κολλήσει στην ελληνική επικράτεια ενώ άλλα να έχουν βρεθεί στη βόρεια Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως σήμερα υπάρχουν 2.500 άτομα από τέτοιες διαιρεμένες οικογένειες στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Τσίπρας, του οποίου η κυβέρνηση περάτωσε την περασμένη εβδομάδα μια βασική συμφωνία ανακούφισης του χρέους με τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, δήλωσε ότι τα διακυβεύματα στη συζήτηση για τη μετανάστευση είναι πολύ σημαντικά.

 

«Νομίζω ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι πιο σοβαρό από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς κινήσεις», σημείωσε. «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά είναι τι είδους Ευρώπη θέλουμε».

 

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτήν την άδικη στάση για τις χώρες υποδοχής, αλλά και για τη Γερμανία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Επειδή δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτό πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

 

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με μια «ολιστική προσέγγιση» που θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ελέγχου των συνόρων, τις εσωτερικές ρυθμίσεις για τον χειρισμό των ατόμων που φθάνουν στην ΕΕ, τις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες και τις ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

 

Το όραμα της Ελλάδας, όπως και της  κ. Μέρκελ, περιλαμβάνει μια αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το ποιος χειρίζεται τις αιτήσεις ασύλου, καθώς και τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής Ασύλου και μιας πλήρους υπηρεσίας συνοριοφυλακής της ΕΕ.

 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα», επειδή ο αριθμός των αφίξεων είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015. «Αλλά υπάρχει μια συζήτηση λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία».

 

«Νομίζω ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν είναι ένα ζήτημα που θα τελειώσει μετά από μια πιθανή πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ούτω καθεξής», ανέφερε, σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας. «Είναι εδώ για να μείνει, για να μείνει πολύ καιρό.»

 

reader.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ