Το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης τονίζει σε ένα νέο κύκλο περιοδειών που έχει ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για χαλαρή ψήφο
Σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο έχει ουσιαστικά μπει η χώρα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται μετωπικά στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήνει αναπάντητα τα πυρά της αντιπολίτευσης, με θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών να κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Από το Μαξίμου στο δρόμο προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου θέλουν να επενδύσουν σε μία θετική ατζέντα και τονίζουν πως δεν πρέπει να επικρατήσει κλίμα τοξικότητας στον πολιτικό διάλογο.
«Η πολιτική αντιπαράθεση κινείται σε ένα επίπεδο τοξικότητας και έντασης, το οποίο ειλικρινά πίστευα ότι μετά τις εκλογές του 2023 θα το είχαμε αφήσει πίσω μας» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στα Καλάβρυτα. Σημείωσε δε πως πέρυσι στην κάλπη «οι πολίτες επιβράβευσαν την παράταξη η οποία είπε “όχι” στην τοξικότητα και “ναι” στα έργα και τιμώρησαν αυτούς οι οποίοι επέμεναν σε αυτή τη λογική».
Να σημειωθεί εδώ πως όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για «συκοφαντική ανάρτηση της βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα». Μάλιστα σε ανάρτηση του τη Δευτέρα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως « η Μαρέβα θα κινηθεί νομικά. Και εγώ θα πάω μάρτυρας στο δικαστήριο να την υπερασπιστώ» και προσέθεσε πως «οποίος θέλει να αντιπαρατεθεί μαζί μου πολιτικά, είναι ελεύθερος να το κάνει. Όμως ας αφήσουν επιτέλους εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά μου».
Στο μεταξύ η μετωπική αντιπαράθεση συνεχίζεται για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και από την πλευρά της κυβέρνησης εξαπολύουν πυρά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα. Με τους «γαλάζιους» να είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν στα πυρά της αντιπολίτευσης και να μιλούν για «πολιτική τυμβωρυχία» στο συγκεκριμένο θέμα.
Την ίδια στιγμή ψηλά στην επικαιρότητα είναι και θέματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών και είναι χαρακτηριστικό πως στον τελευταίο ανασχηματισμό είχε βρεθεί στο επίκεντρο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις η ακρίβεια παραμένει βέβαια το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, ωστόσο φαίνεται πως η αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας είναι ψηλά στο ενδιαφέρον των πολιτών.
Κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση για την νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, με την κοινή γνώμη να είναι σοκαρισμένη από την δολοφονία μίας ακόμα γυναίκας και μάλιστα λίγα μόλις μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα. Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για την πέμπτη γυναικοκτονία μέσα σε μόλις τρεις μήνες.
Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε: «συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, ως προς την ποινική μεταχείριση όμως θέλει μια συζήτηση». Προσέθεσε πως «θα πρέπει ποινικολόγοι μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να “καθίσουν κάτω”, να δούμε αν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή».
Με διλήμματα στην κάλπη
Το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης τονίζει σε ένα νέο κύκλο περιοδειών που έχει ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για χαλαρή ψήφο. Αυτό που σημειώνεται από την Νέα Δημοκρατία είναι πως πρέπει να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα στις ευρωεκλογές που έρχονται: ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή, σταθερή, με λαϊκή νομιμοποίηση, η οποία μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της
«Ποιος θα δώσει τον αγώνα την επόμενη μέρα για να αλλάξει η Κοινή Αγροτική Πολιτική; Ποιος θα δώσει τον αγώνα την επόμενη μέρα για να εξασφαλίσει η Ελλάδα πρόσθετους πόρους από τη δυνατότητα που ενδέχεται να αποκτήσει η Ευρώπη να επενδύσει στην ευρωπαϊκή της άμυνα; Ποιος θα δώσει τον αγώνα την επόμενη μέρα για να συνεχιστεί αυτή η αυστηρή πολιτική φύλαξης των συνόρων; Ποιος θα δώσει τον αγώνα την επόμενη μέρα ώστε το Ταμείο Ανάκαμψης να συνεχιστεί και να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο χρηματοδότησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη;» είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απηύθυνε στους συγκεντρωμένους πολίτες στα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε μάλιστα «αυτά είναι τα ζητούμενα αυτών των εκλογών, όχι πώς θα στείλουμε κάποιον φυλακή, ντε και καλά. “Να πάει κάποιος φυλακή” ή “να πέσει ο Μητσοτάκης”, διότι αυτό τελικά μας λένε οι αντίπαλοί μας. Τίποτε άλλο, τίποτα διαφορετικό».
Η θετική ατζέντα
Να προτάξει μία σειρά από αισιόδοξα μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας θέλει η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας βέβαια πως η κρίσιμη μάχη δίνεται στο πεδίο των τιμών. Από το Μαξίμου εστιάζουν σε μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος και από την 1η Απριλίου μπήκε σε εφαρμογή ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός που αφορά περίπου 560.000 εργαζόμενους. Στόχος είναι μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να έχει φτάσει 950 ευρώ (από 830 ευρώ σήμερα) και ο μέσος μισθός θα έχει διαμορφωθεί στα 1500 ευρώ.
Παράλληλα από την κυβέρνηση εστιάζουν στην περαιτέρω υποχώρηση των ποσοστών της ανεργίας αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Να σημειωθεί πως σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA), στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη