Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/loutraki365.gr/httpdocs/includes/file.phar.inc).

Εξαιρετικά επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί η χειρωνακτική εργασία ακόμη και στους 32 βαθμούς

Εξαιρετικά επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί η εργασία σε υπαίθριο χώρο όταν έχει ζέστη ακόμη και στους 32 βαθμούς, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

 

Εξετάζοντας στοιχεία μιας πενταετίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ζέστη και χειρωνακτική εργασία στο ύπαιθρο είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός. Μάλιστα, ο κίνδυνος δεν παρατηρείται μόνο σε συνθήκες καύσωνα. Ένας εργαζόμενος μπορεί να πάθει θανατηφόρο θερμοπληξία ακόμα και σε θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου.

 

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «Morbidity and Mortality Weekly Report, την οποία εκδίδουν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

 

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι γνωστό πως η ζέστη μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με αυξημένη υγρασία. Το ίδιο ισχύει και για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες.

 

Οι εργαζόμενοι δεν θεωρείται ότι ανήκουν σε αυτές. Όσοι όμως κάνουν χειρωνακτική εργασία σε υπαίθριο ή εξαιρετικά θερμό εσωτερικό χώρο (π.χ. σε φούρνους), πρέπει να προσέχουν πολύ.

 

Οι Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν 25 περιπτώσεις θερμοπληξίας κατά την εργασία που καταγράφηκαν την περίοδο 2011-2016. Οι 14 από αυτές είχαν μοιραία κατάληξη.

 

«Οι έξι από τους 14 θανάτους στην εργασία καταγράφηκαν ημέρες όπου η θερμοκρασία ήταν κάτω από 32,7 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Aaron Tustin, από τον αμερικανικό Οργανισμό Επαγγελματικής Ασφάλειας & Υγείας (OSHA).

 

 

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Η μελέτη έδειξε ότι στις μισές περιπτώσεις, τα θύματα είχαν τουλάχιστον έναν «προσωπικό προδιαθεσικό παράγοντα κινδύνου» για θερμοπληξία. Τέτοιοι παράγοντες ήταν το ιστορικό χρόνιου νοσήματος, όπως ο διαβήτης ή η καρδιοπάθεια, και η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή ουσιών.

 

«Φάρμακα όπως τα αντιυπερτασικά και τα διουρητικά μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία υγρών στον οργανισμό», δήλωσε ο δρ Robert Glatter, γιατρός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη. Και συνέχισε: «Η επίδραση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες αφυδάτωσης όταν κάνει ζέστη».

 

Οι κοπιώδεις φυσικές δραστηριότητες επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο. Ο φόρτος εργασίας ήταν «μέτριος, βαρύς ή πολύ βαρύς» για τους 13 από τους 14 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην εργασία τους, γράφουν οι ερευνητές του OSHA. 

 

Τέσσερις περιπτώσεις επιδεινώθηκαν επίσης από τη χρήση βαρέως ρουχισμού από τους εργαζομένους, πρόσθεσαν. Πολλά επαγγέλματα απαιτούν τη χρήση ειδικού ρουχισμού, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις αυξάνει τη σωματική θερμοκρασία, λένε οι ερευνητές.

 

 

Οι επικίνδυνες θερμοκρασίες

Οι 25 εργαζόμενοι που υπέστησαν θερμοπληξία, είχαν εκτεθεί σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 28,3 έως 43,3 βαθμούς Κελσίου. Οι θάνατοι, όμως, καταγράφηκαν από τους 31 βαθμούς και πάνω.

 

Η θερμοπληξία είναι ένα «εξαιρετικά επείγον περιστατικό», κατά τον δρα Glatter. Οι πάσχοντες από αυτήν μπορεί να αναπτύξουν σωματική θερμοκρασία 41-42 βαθμών Κελσίου. Έχουν επίσης σύγχυση και αποπροσανατολισμό και χάνουν την ικανότητα εφίδρωσης (σταματούν να ιδρώνουν). Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ρίξουν την εσωτερική θερμοκρασία τους. Επιπλέον, το δέρμα τους είναι κόκκινο, πολύ ζεστό και ξηρό.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζονται επειγόντως ελεγχόμενη εμβάπτιση σε πολύ κρύο νερό και έκθεση σε ανεμιστήρες υδρονέφωσης. «Αυτό είναι απαραίτητο για να μειωθεί γρήγορα η εσωτερική θερμοκρασία τους, πριν υποστεί ο οργανισμός ανήκεστες βλάβες», τονίζει ο δρ Glatter.

 

 

Πώς μπορούν να προστατευθούν οι εργαζόμενοι;

Για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα με τη ζέστη κατά την εργασία σας, πρέπει να λαμβάνετε ορισμένα μέτρα. Ο δρ Glatter συνιστά τα εξής:

Να πίνετε συνεχώς άφθονο νερό, χωρίς να περιμένετε να διψάσετε.Μάθετε τα σημάδια της θερμοπληξίας και τις πρώτες βοήθειες γι’ αυτήν.Να κάνετε συχνά διαλείμματα σε δροσερό και σκιερό χώρο.Αν πάσχετε από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, συμβουλευθείτε το γιατρό σας για τα ειδικά μέτρα προστασίας που ενδεχομένως χρειάζεστε.Ζητήστε προσαρμογή του ωραρίου σας, ώστε να αποφύγετε αν είναι δυνατόν την εργασία στην πολλή ζέστη.

 

 

Αν είστε εργοδότης, βεβαιωθείτε ότι:

Οι νέοι εργαζόμενοι λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για να προσαρμοσθούν σταδιακά στην εργασία στη ζέστη.Να ενθαρρύνετε τους εργαζομένους να κάνουν συχνά διαλείμματα σε δροσερούς, σκιερούς ή/και κλιματιζόμενους χώρους.Να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τους εργαζομένους σας. Αν δείτε πως κάποιος μοιάζει να δυσφορεί, απομακρύνετέ τον αμέσως από τη ζέστη.Μην πιέζετε τους εργαζομένους να εργάζονται στη ζέστη.Μάθετε τα σημάδια της θερμικής εξάντλησης (είναι ένα στάδιο πριν τη θερμοπληξία) και της θερμοπληξίας, καθώς και τις πρώτες βοήθειες γι’ αυτές.Να έχετε στη διάθεση των εργαζομένων άφθονο δροσερό νερό ή ροφήματα με ηλεκτρολύτες.

 

 

Πηγή: iatropedia.gr