Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στα ανατολικά της Ράφα • Στην Τζαμπάλια η «πιο βίαιη» μάχη του πολέμου μέχρι σήμερα, δεκάδες οι επιθέσεις των Παλαιστινίων • Τι αναμένουμε από το Διεθνές Δικαστήριο
ΗΧαμάς δηλώνει έτοιμη για «μακρά μάχη φθοράς» κατά του Ισραήλ, ενώ ο φόβος για περιφερειακή ανάφλεξη παραμένει. Γι' αυτό το λόγο δυο κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης διεξήγαγαν έμμεσες συνομιλίες με αντιπροσώπους του Ιράν αυτή την εβδομάδα στο Ομάν, στο πλαίσιο προσπάθειας να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios.
Στις συνομιλίες, τις πρώτες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη από τον Ιανουάριο, συμμετείχαν από αμερικανικής πλευράς ο σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, ο Μπρετ Μακγκέρκ, και ο υπηρεσιακός ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Ιράν, Έιμπραμ Πάλι.
Σημειώνεται ότι σήμερα συνεχίζονται ανά τον κόσμο οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 35.000 ανθρώπων από τον Οκτώβριο. Διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί σε πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αφρικής.
Tι έγινε στη Χάγη
Η Νότια Αφρική -που προσέφυγε για τέταρτη φορά φέτος στη Χάγη- ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει τον τερματισμό της επίθεσης στη Ράφα και διάφορα άλλα προσωρινά μέτρα, όπως να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας, δημοσιογράφων και ερευνητών στη Γάζα.
Το ΔΔΔ ζήτησε από το Ισραήλ να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια στις «ζώνες εκκένωσης» της Γάζας, δίνοντάς του προθεσμία μέχρι σήμερα, στις 4 μ.μ. για να απαντήσει. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική την επόμενη εβδομάδα, ενώ πιθανότατα θα περάσουν χρόνια προτού εκδώσει οριστική απόφαση για την γενοκτονία.
Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστήριξε ότι έχει το δικαίωμα να συνεχίσει την επίθεσή του στη Ράφα για να αμυνθεί απέναντι στη Χαμάς και κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι «γελοιοποιεί την αποτρόπαια κατηγορία της γενοκτονίας».
Στην Τζαμπάλια οι «πιο βίαιες» συγκρούσεις
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιχειρήσεις στα ανατολικά της Ράφα χθες, ενώ Παλαιστίνιοι μαχητές στην πόλη χρησιμοποίησαν ρουκέτες και όλμους για να πλήξουν ισραηλινές θέσεις διοίκησης, σύμφωνα με παρατηρητές του πολέμου.
Οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια ήταν συνεχείς καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά αεροσκάφη σκότωσαν τουλάχιστον έξι άτομα σε δύο ξεχωριστές επιδρομές στην περιοχή.
Ισραηλινοί διοικητές ανέφεραν πως η ότι η Τζαμπάλια έγινε ο τόπος των «πιο βίαιων» συγκρούσεων. Ισραηλινοί αξιωματικοί περιέγραψαν τις σημερινές μάχες ως μερικές από τις πιο έντονες του πολέμου μέχρι στιγμής, καθώς οι Παλαιστίνιοι μαχητές διατηρούν τον υψηλότερο ημερήσιο ρυθμό επιθέσεων μέχρι στιγμής, σύμφωνα με Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).
Οι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούν το πλεονέκτημα των στενών σοκακιών του προσφυγικού καταυλισμού για να εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Χθες Παλαιστίνιοι μαχητές ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν 22 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στην Τζαμπάλια και η Χαμάς δήλωσε ότι οι επιθέσεις της ανάγκασαν τον εχθρό να αλλάξει τις γραμμές ανεφοδιασμού του πολλές φορές στην Τζαμπάλια.
Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες στη Δυτική Όχθη
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο συμμετείχαν σε πυραυλική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην Δυτική Όχθη. Πρόκειται για σπάνια επιχείρηση του είδους αυτού στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ένας Παλαιστίνιος μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επιδρομή. Ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε πως ο μαχητής που έχασε τη ζωή του ήταν μέλος του κι ονομαζόταν Ισλάμ Χαμάισα.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε πως στόχος της επίθεσης ήταν κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων, ενώ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ισλάμ Χαμάισα, στον οποίο επέρριψε την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών. Η επιχείρηση διεξήχθη «για να εξαλειφθεί άμεση απειλή», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη «απειλή».
Σύμφωνα με κατοίκους του καταυλισμού, βομβαρδίστηκε σπίτι.
Κατά τους αριθμούς του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κάπου 23.600 κάτοικοι του καταυλισμού στην Τζενίν έχει απογραφεί πως είναι πρόσφυγες, πρόκειται για ανθρώπους που είτε διώχτηκαν ή εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, ή είναι απόγονοί τους.
Πάνω από 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών ή Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη. Την ίδια περίοδο έχουν επίσης σκοτωθεί τουλάχιστον 19 Ισραηλινοί σε επιθέσεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ, σύμφωνα με αριθμούς της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και αντικατασκοπείας, που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Στη Δυτική Όχθη ζουν σήμερα σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους από 500.000 ως 700.000 ισραηλινοί έποικοι, στους παράνομους οικισμούς.
Εμπορικό πλοίο υπέστη ζημιά στην Ερυθρά Θάλασσα
Παράλληλα, οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως εμπορικό πλοίο κινούμενο στην Ερυθρά Θάλασσα χτυπήθηκε από «άγνωστο αντικείμενο» και υπέστη «ελαφριά ζημιά», 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης Χοντάιντα. «Το σκάφος και το πλήρωμα είναι ασφαλή και συνεχίζουν το δρομολόγιο προς τον λιμένα που αποτελεί τον επόμενο προορισμό τους», ανέφερε ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO.
Οι επιθέσεις των Χούθι με drones και πυραύλους έχουν αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν τα δρομολόγια πλοίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας προς τη Διώρυγα του Σουέζ, τμήμα υδάτινης οδού στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου. Τα περισσότερα πλοία πλέον κάνουν τον γύρο της Αφρικής, κάτι που κάνει τις θαλάσσιες μεταφορές πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές.