Στην επιβεβαίωση ότι η μοναδική σοβαρή διαφορά που χωρίζει από την επίλυση του ονοματολογικού είναι η αποδοχή από την σκοπιανή πλευρά της erga omnes χρήσης της νέας ονομασίας η οποία θα έχει και συνταγματική έκφραση, προχώρησαν ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ.
Όμως ο Ζόραν Ζάεφ άνοιξε ένα σημαντικό θέμα καθώς δήλωσε ότι η Ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στο θέμα της «ταυτότητας μας». Με δεδομένο ότι η «μακεδονική ταυτότητα» είναι στον πυρήνα της διαφοράς για την ονομασία της γειτονικής χώρας και δεν διευκρίνισε εάν αυτή η «κατανόηση» αφορά μόνο την «μακεδονική γλώσσα» ή αν επεκτείνεται και σε άλλα ευαίσθητα ζητήματα όπως η εθνικότητα…
Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό TV24 Vesti ο κ. Ζάεφ, υποστήριξε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην λυση και αποκάλυψε ότι στο τραπέζι είναι μόνο η επιλογή ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό και οι διαφορές που παραμένουν αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος σε σχέση με το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας. Αίσθηση προκάλεσε όμως η αναφορά του ότι η ελληνική πλευρά «έχει δείξει κατανόηση στα θέματα της ταυτότητας μας». Ίσως δεν είναι τυχαίες οι αναφορές αυτές σε όσα πολύ συχνά αναφέρει και ο Νίκος Κοτζιάς για το θέμα της «μακεδονικής γλώσσας» που όπως έχει πει καταγράφηκε και κατοχυρώθηκε στον ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει καμία ένσταση ή αντίδραση από την τοτε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αλλαγή της.
Όμως τα θέματα ταυτότητας δεν περιορίζονται μονο στην γλώσσα γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις για το τι ακριβώς εννοεί ο κ. Ζάεφ και σε ποια θέματα ταυτότητας, είναι που δείχνει «κατανόηση» η Αθήνα. «Είμαι ο πρώτος “Μακεδόνας” πρωθυπουργός που είπα ότι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αποδεκτό από εμάς και πιστεύω ότι αυτή η δήλωση συνέβαλε στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Η ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στην Ταυτότητα μας και πιστεύω ότι θα πετύχουμε…» ειπε ο κ. Ζαεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι «εάν έχει μια συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα αυτό ίσως θα σημάνει ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τους πολίτες των δυο χωρών», και ανέφερε ότι θα έχει μια συνάντηση με τον κ. Τσίπρα στην Σύνοδο της Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στην Σόφια.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στην μετονομασία του Αεροδρόμιου και του αυτοκινητοδρόμου, τις οποίες χαρακτήρισε «κινήσεις καλής θέλησης», αλλά σε ότι αφορά το μεγάλο άγαλμα στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο είπε ότι δεν έχει σχέση με τις συνομιλίες για το όνομα.