Εντυπωσιακή έκλειψη ηλίου – Δείτε απίστευτες εικόνες από το «δαχτυλίδι της φωτιάς»

Δακτυλιοειδής μερική έκλειψη ηλίου ορατή σε περιοχές της Ευρώπης, δυστυχώς όχι όμως και από την Ελλάδα. Εικόνες του φυσικού φαινομένου κατέγραψαν επιστημονικές ιστοσελίδες, με πρώτη και καλύτερη τη NASA.

 

Την έκλειψη ηλίου είδαν στην ανατολική Ρωσία, τον Αρκτικό Ωκεανό, τη Γροιλανδία, τον Καναδά και την Αλάσκα. Επίσης, από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τη χώρα μας.

 

Στις παραπάνω περιοχές η έκλειψη ηλίου ήταν ορατή περίπου στο 40%.

 

Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες του Reuters:

 

 

Τέτοιου είδους έκλειψη (δακτυλιοειδής μερική) συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο.

 

Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του ηλίου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

 

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

 

 

Έκλειψη ηλίου: Σπάνια η ολική

 

Μία ολική έκλειψη ηλίου είναι ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο, κατά το οποίο ο δίσκος της Σελήνης εφάπτεται εσωτερικά με τον ηλιακό δίσκο, κρύβοντας κάθε ίχνος ηλιακού φωτός για μερικά λεπτά.

 

Αυτό συμβαίνει διότι, στον ουράνιο θόλο, τα δύο σώματα φαίνεται πως έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Πρόκειται για μία κοσμική σύμπτωση, αφού ο ήλιος βρίσκεται 400 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη, αλλά φαίνεται αντίστοιχα και 400 φορές μικρότερος.

 

Κατά την ολική έκλειψη ηλίου, το μέγεθος της Σελήνης είναι τέτοιο ώστε καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο. Κατά την δακτυλιοειδή έκλειψη ο κώνος της σκιάς της σελήνης δεν ακουμπάει στην επιφάνεια της Γης.

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο παρατηρητής να βλέπει ένα ηλιακό δαχτυλίδι γύρω από το σκοτεινό σώμα της Σελήνης. Στη μερική έκλειψη ηλίου ο παρατηρητής βλέπει ένα ποσοστό του ήλιου «φαγωμένο» από τη Σελήνη.

 

Οι ολικές ηλιακές εκλείψεις μπορούν θεωρητικά να διαρκέσουν έως και 7:30 λεπτά. Οι δακτυλιοειδείς ηλιακές εκλείψεις μπορούν θεωρητικά να διαρκέσουν έως και 12:30′.