Εμμανουήλ Κατσάνης: Ο ίδιος είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον Dr. Εμμανουήλ Κατσάνη, ο οποίος ανακάλυψε και χρησιμοποιεί μία νέα μέθοδο κατά της Λευχαιμίας με βάση την οποία αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης για τους αφροαμερικανούς ασθενείς.
Ο γιατρός έχει καταγωγή από το Φιλώτι Νάξου ενώ εργάζεται στο Bonner – University Medical Center Tuscon στην Αριζόνα, ΗΠΑ. Επίσης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στο τμήμα Παιδιατρικής, Παθολογοανατομίας και Παθολογίας. Ενώ επίσης Διευθυντής κλινικής του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας.
Αυτή είναι η μεγάλη ανακάλυψη του Δρ. Εμμανουήλ Κατσάνη στον αγώνα κατά της Λευχαιμίας
Ο Δρ. ανακάλυψε και εφαρμόζει μία μέθοδο η οποία έγινε αποδεκτή στις ΗΠΑ και ονομάζεται «haploidentical μεταμόσχευση ή απλά haplo». Ουσιαστικά, αυτή η μέθοδος κάνει δυνατή τη μεταμόσχευση με ημισυμβατό αντί για πλήρως συμβατό δότη.
Ο ίδιος έχει αναφέρει χαρακτηριστικά «Εάν κάποιος διαγνωστεί με λευχαιµία (καρκίνος του αίµατος) και είναι αφροαμερικανός τότε θα έχει λιγότερες πιθανότητες να βρει έναν συµβατό δότη μυελού των οστών για να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από αυτή την ασθένεια. Η haplo είναι σχετικά νέα μέθοδος και είναι εντυπωσιακή για μας, γιατί εχούνε ενδείξεις ότι θα προσφέρει βοήθεια στη κοινωνία μας που αποτελείται από πολλές μειονότητες διότι έχει πραγματικά αυξήσει την επιβίωση τους».
Το φάρμακο που ετοιμάζει ο ίδιος λέγεται Bendamustine και εξετάζει κλινικά ήδη τις επιδράσεις του στα ποντίκια.
Η εκτίμηση του Εμμανουήλ Κατσάνη είναι ότι σε 10 χρόνια η μέθοδός του θα χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της Λευχαιμίας
Όπως τονίζει ο ίδιος «Τα αποτελέσματα της haplo είναι πλέον παρόμοια με συγγενείς και μη συγγενείς συµβατούς δότες. Αυτές οι μεταμοσχεύσεις είναι ένα θαύμα σε σχέση με αυτά που έχουμε καταφέρει να κάνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Και μακάρι να υπήρχε σαν επιλογή σε παλαιότερους ασθενείς μας, οι οποίοι δυστυχώς δεν επέζησαν».