Πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν έκανε. Τώρα, ο Ρίτσαρντ Άντονι Τζόουνς αξιώνει δικαίωση για τη ζωή που του στέρησαν.
Ο Τζόουνς είχε καταδικαστεί το 1999 για ληστεία γυναίκας σε χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος βρισκόταν σε ένα πάρτυ γενεθλίων, έχοντας μάρτυρες δεκάδες ζευγάρια μάτια. Παρά το ισχυρό του άλλοθι, ωστόσο, κατέληξε να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί, λόγω της εξωπραγματικής του ομοιότητας με τον πραγματικό δράστη της ληστείας.
Αφέθηκε ελεύθερος πέρυσι και τώρα κινείται δικαστικά κατά της πολιτείας του Κάνσας, αξιώνοντας 1,1 εκατομμύρια δολάρια ως ηθική αποζημίωση και την επίσημη αναγνώριση της αθωότητάς του.
«Μετά 17ετή φυλάκιση από σφάλμα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ο κ. Τζόουνς ζητά μέσω αυτής της αίτησης την δικαστική αναγνώριση της αθωότητάς του και οικονομική αποζημίωση ως μέσο που θα τον βοηθήσει να ξαναχτίσει τη ζωή του», αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά του.
Τι ακριβώς συνέβη
Το 1999, ένας άνδρας αποπειράθηκε να κλέψει την τσάντα μιας γυναίκας, στο πάρκιγκ σούπερ μάρκετ του Κάνσας. Η γυναίκα, αντιστεκόμενη σθεναρά και κρατώντας την τσάντα της, έπεσε στην άσφαλτο, γρατζουνώντας τα γόνατά της. Τελικά, ο άνδρας κατάφερε να της αποσπάσει το κινητό, ωστόσο, λόγω του τραυματισμού, το συμβάν καταχωρήθηκε όχι ως πλημμέλημα αλλά ως κακούργημα.
Οι αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν τον δράση ως «ισπανόφωνο ή αφροερικανό με το όνομα Ρικ που είχε μακριά μαλλιά τραβηγμένα πίσω».
Ένας αυτόπτης σημείωσε και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγε ο δράστης και το οποίο εντοπίστηκε στη συνέχεια έξω από το σπίτι του Ρικ.
Με τη φωτογραφία από τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων, οι αρχές αναζήτησαν στα μητρώα τους κάποιον Ρίτσαρντ ή Ρικ με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το παρεμφερές όνομα και η συγκλονιστική ομοιότητα του πραγματικού δράστη με τον άνθρωπο που τελικά κατηγορήθηκε ως δράστης οδήγησαν στη σύλληψη του Ρίτσαρντ Τζόουνς. Ο ίδιος, ωστόσο, τόσο τη στιγμή της ληστείας αλλά και την επόμενη μέρα βρισκόταν στο πάρτυ γενεθλίων της συντρόφου του.
Το άλλοθί του και οι πλείστες καταθέσεις δεν έπεισαν το δικαστήριο, που εστίασε στο ποινικό μητρώο του φερόμενου ως δράστη κι έτσι καταδίκασε τον Τζόουνς σε 19 χρόνια κάθειρξη.
Ο Τζόουνς άσκησε έφεση και έχασε ξανά.
Εντοπίζοντας τον σωσία
Λίγο μετά, ο σωσίας τού πραγματικού δράστη μάθαινε για το Εγχείρημα Αθωότητα (Midwest Innocence Project), ένα ειδικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου του Κάνσας που αναζητά την αλήθεια στις περιπτώσεις εσφαλμένων δικαστικών αποφάσεων.
Η ομάδα του συγκεκριμένου προγράμματος, μετά την απαραίτητη έρευνα, εντόπισε τον πραγματικό «Ρίκι»: Επρόκειτο για τον Ρίκι Λι Άμος, με ομοιότητα θεαματική με τον Τζόουνς, ο οποίος έμενε στην διεύθυνση που είχε συνδεθεί με το έγκλημα.
Η νέα πληροφορία γνωστοποιήθηκε στους αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι, βλέποντας τις φωτογραφίες των δύο ανδρών, δεν μπορούσαν πια να πουν με βεβαιότητα ποιος ήταν ο δράστης.
Το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση του Τζόουνς, στις 8 Ιουνίου ου 2017. Ωστόσο, ήδη το έγκλημα είχε παραγραφεί κι, έτσι, ο πραγματικός δράστης δεν διώχθηκε ποτέ.
Πηγή: cnn.gr