Ανοιχτοί παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας
Ανοιχτοί παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σεπτέμβριο - στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη - και εκεί θα γίνει μια προσπάθεια η συζήτηση να περάσει σε πιο βαριά θέματα.
Στόχος των δύο πλευρών είναι να παραμείνουν στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαφορές σε σημαντικά θέματα. Για παράδειγμα στο Κυπριακό – όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα – ο Τούρκος πρόεδρος έχει υιοθετήσει μία σκληρή γραμμή. Και μένει να φανεί αν θα επιμείνει στην ίδια γραμμή το επόμενο Σάββατο οπότε θα μεταβεί στα κατεχόμενα για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Να σημειωθεί εδώ πως την ίδια μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Λευκωσία σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού.
Την Τετάρτη στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη. Μάλιστα επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Σήμερα ο πρωθυπουργός πρόκειται να έχει συνάντηση με με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπογράμμισε πως η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια είναι μία μη αποδεκτή κατάσταση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Απαντώντας χθες σε ερώτηση για τις φήμες περί πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό και ποιο θα είναι το σχήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν έχω να σας πω κάτι επ' αυτού. Όπως σας είπα, δεν γνωρίζω καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν. Αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων».
Όσον αφορά στην επόμενη μέρα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως οι γέφυρες επικοινωνίας διατηρούνται, ωστόσο γνωρίζουν πως δεν θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη η στάση της γείτονος. Για παράδειγμα χθες επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό σημειώθηκε βορειοανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφα. Ειδικότερα το τουρκικό αλιευτικό αρνήθηκε να υπακούσει σε έλεγχο περιπολικού σκάφους του λιμενικού, ενώ η αλλαγή πορείας είχε ως αποτέλεσμα την «επακούμβηση» των δύο σκαφών. Με την ακτοφυλακή της γείτονος να φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πως το τουρκικό αλιευτικό «παρενοχλήθηκε» από το ελληνικό σκάφος στην περιοχή.
Τα μηνύματα στη Βόρεια Μακεδονία.
«Pacta sunt servanda - οι συμφωνίας πρέπει να τηρούνται- Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή από την πλευρά της η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. μίλησε για «μακεδονικό στρατό», ενώ ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι μίλησε για «μακεδονική κυβέρνηση» και «μακεδονικό λαό». Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Τίμτσο Μουτσούνσκι ισχυρίστηκε πως η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Αθήνα καθιστά σαφές πως πρέπει να τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως αυτό επηρεάζει και την ευρωπαΐκή πορεία της χώρας. Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες πως η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη