Η εκδήλωση έχει στόχο να ενημερώσει αλλά και να συμβάλει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με πολίτες, ομάδες και φορείς.
Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση «Ενεργειακή μετάβαση στη Μαγνησία: Η κλιματική κρίση, το ορυκτό αέριο και ο δρόμος για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2025, στις 17.30, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία των σωματείων Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, Πολίτες Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον, Σύλλογος για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού. Η εκδήλωση έχει στόχο να ενημερώσει αλλά και να συμβάλει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με πολίτες, ομάδες και φορείς σχετικά με τα σχέδια προώθησης και υλοποίησης των υποδομών αερίου στη χώρα και στον Δήμο Βόλου. Ταυτόχρονα, στοχεύει και στην ανάδειξη διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων και το πώς αυτές θα ήταν πιο ωφέλιμες με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια έναντι του πιο ακριβού και ρυπογόνου αερίου. Μετά τις τοποθετήσεις/ομιλίες, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
17-45-17.55 | Εναρκτήριες παρατηρήσεις
Συντονισμός της συζήτησης και εισαγωγική ομιλία: Κώστας Καλούδης, υπεύθυνος για θέματα κλίματος και ενέργειας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. Επισκόπηση του σκοπού της εκδήλωσης, του επείγοντος χαρακτήρα της αντιμετώπισης των υποδομών ορυκτού αερίου και της απειλής που αποτελούν για το τοπικό περιβάλλον και τα νοικοκυριά.
17.55-18.10 | Χαιρετισμοί τοπικών φορέων
18.10-19.25 | Συζήτηση Panel
«Επέκταση του αερίου και του LNG στην Ελλάδα vs Η σημασία των καθαρών ενεργειακών λύσεων έναντι του αερίου».
Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος στρατηγικής, Greenpeace International: «LNG: Ευρωπαϊκή και διεθνής επισκόπηση - Οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα».
Ναπολέων Κολοβός, πρόεδρος Συλλόγου για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού: «Η σχεδιαζόμενη κατασκευή Μονάδας ΥΦΑ (LNG) στον Βόλο, αποεπένδυση για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον».
Σταύρος Σπυριδάκος, εμπειρογνώμων σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και συμπερίληψης φορέων του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική (IEECP): «Εναλλακτικές λύσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους: Απόδοση, εξοικονόμηση και βιωσιμότητα».
Ιωάννα Θεοδοσίου, συνεργάτιδα πολιτικής, Green Tank: «Οι ενεργειακές κοινότητες ως εργαλείο για τη συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση».
19.25-20.15 | Καταγραφή της κοινής γνώμης σχετικά με την επέκταση του αερίου
Διαδραστική συνεδρία που επιτρέπει στους παρευρισκόμενους να θέσουν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες στο πάνελ σχετικά με το ορυκτό αέριο, τις επιπτώσεις του και τις εναλλακτικές λύσεις.
Τάσος Σαραντής