Ήδη αρκετές χώρες προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ
Παγκόσμια αναταραχή και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η (προαναγγελθείσα) απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή εξοντωτικών δασμών στις εισαγωγές από χώρες που αποτελούν εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Και παρότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ επιχείρησε χθες να προλάβει τις εξελίξεις, συμβουλεύοντας «όλες» τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς, προειδοποιώντας εναντίον «κλιμάκωσης», ήδη αρκετές χώρες προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ.
Ο Καναδάς υπόσχεται ανταπόδοση
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Μαρκ Κάρνι, υποσχέθηκε χθες Τετάρτη πως η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς, κρίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο.
«Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», είπε ο κ. Κάρνι, νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων, μιλώντας στον Τύπο στην Οτάβα, τονίζοντας πως οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα, θα «πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς».
Η Κίνα ζητά να ακυρωθούν οι δασμοί
Η κυβέρνηση της Κίνας παρότρυνε σήμερα αυτήν των ΗΠΑ να «ακυρώσει αμέσως» τους νέους τελωνειακούς δασμούς, καλώντας σε «διάλογο» καθώς τα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς και να επιλύσουν με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους με τους εμπορικούς εταίρους τους, μέσω ισότιμου διαλόγου», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανήγγειλε ο κ. Τραμπ «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Ιαπωνία: Οι δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ
Η ιαπωνική κυβέρνηση έκρινε σήμερα ότι η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ύψους 24% στα προϊόντα της χώρας πιθανόν παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και διμερή συμφωνία των δυο κρατών για το εμπόριο.
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΠΟΕ και την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», τόνισε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Έτοιμη να ανταποδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να καταφέρουν «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να ανταποδώσει» τα μέτρα αυτά.
Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στεκόμενη στο ότι θα υποφέρουν ιδίως όλες οι επιχειρήσεις.
Η κυρία φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η ΕΕ πέρα από το ότι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Δεν θα ανταποδώσει άμεσα η Βρετανία
Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία με αυτή των ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος των τελωνειακών δασμών και δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους, δήλωσε χθες Τετάρτη ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς.
«Οι ΗΠΑ είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», δήλωσε.
Το Λονδίνο —συγκριτικά— είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δασμοί που αναγγέλθηκαν στα βρετανικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ θα είναι 10%, οι χαμηλότεροι εξ όσων ανακοίνωσε.
«Οι αμερικανικοί δασμοί σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέτρο το οποίο θεωρώ λανθασμένο και δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές», έκρινε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χθες Τετάρτη μέσω Facebook.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επεξεργαστούμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουμε εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα αποδυνάμωνε αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων διεθνών παικτών», συνέχισε.
Η Βραζιλία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα
Η κυβέρνηση του βραζιλιάνου προέδρου Λούλα έκανε σαφές χθες Τετάρτη πως εξετάζει «όλα» τα πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 10% στα προϊόντα που εισάγουν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Η Μπραζίλια «εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να εξασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία τόνισε ακόμη ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο και ότι θεωρεί πως οι αμερικανοί ισχυρισμοί για το ότι οι δασμοί αυτοί είναι ανταποδοτικοί δεν «αντανακλούν την πραγματικότητα».
Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τρόπους να ανταποδώσει τους φραγμούς στο εμπόριο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ.
Γιατί η Ρωσία έμεινε εκτός
Η Ρωσία δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των αυξημένων δασμών του Τραμπ. Ιδού πως δικαιολογήθηκε ο Λευκός Οίκος.
H Ρωσία απουσιάζει από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλλε αυξημένους δασμούς.
Εκ πρώτης όψεως η είδηση είναι εντυπωσιακή και πυροδοτεί ένα σωρό από σενάρια, κυρίως για την προνομιακή σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Λευκός Οίκος πάντως δικαιολογήθηκε ως εξής: Η Ρωσία έμεινε εκτός επειδή οι κυρώσεις που ήδη της επιβάλλουν οι ΗΠΑ «αποκλείουν οποιοδήποτε ουσιαστικό εμπόριο».
Ναι αλλά όπως παρατηρεί το Axios, παρά το γεγονός των κυρώσεων, οι ΗΠΑ συναλλάσσονται με τη Ρωσία τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι με το Μαυρίκιο ή το Μπρουνεϊ, χώρες που βρέθηκαν επίσης στον κατάλογο των δασμών.
Αρα; Οπως και να έχει είναι μία κίνηση αμφιλεγόμενη.
Η αξία του εμπορίου ΗΠΑ-Ρωσίας μειώθηκε από περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από πέρυσι λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ απείλησε τη Ρωσία με δευτερεύοντες δασμούς στο πετρέλαιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Είπε επίσης ότι ήταν «τσαντισμένος» με τον Πούτιν για τα πρόσφατα σχόλιά του για την Ουκρανία.