Δεν θέτει θέμα ασυμβίβαστου για Χ. Δούκα ο Ν. Ανδρουλάκης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν τα θεσμικά όργανα του κόμματος. Υπερασπίζεται το έργο του ως προέδρου, επισημαίνει ότι κύριο μέλημά του είναι η ενότητα της παράταξης.

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «ξεπερνάει» τα θέματα του Καταστατικού του κόμματος και το ενδεχόμενο να υπάρχει ασυμβίβαστο για τον Χάρη Δούκα να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ως δήμαρχος Αθηναίων, παραπέμποντας το θέμα στα θεσμικά όργανα.

 

Από το MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο πρόεδρος του κόμματος, πάντως, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «όσα έγιναν τις πρώτες εβδομάδες (σ.σ. μετά τις ευρωεκλογές) ήταν προσβλητικά σε έναν βαθμό όχι μόνο για εμένα, αλλά για τον απλό κόσμο».

 

Και πρόσθεσε ότι ο Χάρης Δούκας «θα έπρεπε να γνωρίζει την διάκριση της δικής μου πρωτοβουλίας και της παλαιότερης πρωτοβουλίας, γιατί το 2013 αυτός που ανέλαβε να συγγράψει τα ασυμβίβαστα είναι ο σημερινός στενός του συνεργάτης, ο κ. Πρωτόπαππας. Αυτός μου έστειλε το καταστατικό και εγώ τότε ως Γραμματέας το ανήρτησα με τον τότε πρόεδρο κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, στο διαδίκτυο». 

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «αυτή η κουβέντα για μένα είναι χωρίς κανένα πολιτικό νόημα. Δεν πρόκειται να βάλω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Όταν ενημερώθηκα από την επιτροπή, είπα ότι πρέπει να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί. Θέλω να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα του τι ισχύει τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Είναι ξεκάθαρη η θέση μου και θεωρώ ότι δεν πρέπει να προσανατολιστεί σε τέτοια θέματα η συζήτηση, αλλά στο τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε, που θέλουμε να πάει η πατρίδα μας».

 

Και σημείωσε ότι η τροπολογία του 2013 «έλεγε ότι “απαγορεύεται όταν επιλέξεις να διοριστείς στο κράτος, από το κόμμα που κυβερνά, να είσαι και στα κεντρικά όργανα του κόμματος”. Το έκανα γιατί ήθελα να υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή πορείας της χώρας ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο των κομμάτων. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ δεν πήρε κανένα μήνυμα από αυτές τις πρωτοβουλίες μου διότι βλέπουμε ότι το κράτος παραμένει λάφυρο ακόμη και σήμερα, δημιουργώντας πυρήνες διαφθοράς και δυστυχώς το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Δεν γνωρίζω γιατί τότε μπήκε αυτή η τροπολογία».

 

Συνεργασία σε πεδία λαθών της κυβέρνησης

 

Όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ενδεχόμενο συνεργασίας της αντιπολίτευσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, είπε: 

 

«Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πεδία που αφορούν λάθη της κυβέρνησης, μια κοινή στρατηγική π.χ. για την ακρίβεια, τα ολιγοπώλια, την υπόθεση των Τεμπών όπως ήταν η πρόταση δυσπιστίας, είμαι θετικός και το απέδειξα στην πράξη. Πάντα στο προσκήνιο. Αλλά σε παρασκηνιακές διαδικασίες παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα κι επειδή την έχασαν, θέλουν να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ ή να δημιουργήσουν μια ευρύτερη ρευστότητα για να ξαναπαίξουν ρόλο, συγγνώμη αλλά σε τέτοια παιχνίδια του παρασκηνίου δεν μπαίνω».

 

Εν όψει της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την προεδρία του, λέγοντας ότι στα δυόμισι χρόνια που είναι ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα «μεγάλωσε, κέρδισε στην αυτοδιοίκηση, αύξησε τα ποσοστά του. Μάλιστα στις ευρωπαϊκές εκλογές όπου το σύνηθες είναι να πέφτουν όλα τα παραδοσιακά κόμματα, εμείς αντίθετα ανεβήκαμε, παρόλο που υπήρχε ένα κόμμα προερχόμενο από τον χώρο μας και το οποίο έλαβε 1,5%».

 

Τόνισε ότι ο ίδιος δεν συμβιβάζεται με το 13% και πρόσθεσε:

 

«Το να λες "εγώ θα πάω το ΠΑΣΟΚ 20-25-30%", καλό ακούγεται αλλά επειδή δεν υπάρχουν μάγοι στην πολιτική, να μας πεις και πως θα γίνει. Με το δικό μου σχέδιο κατάφερα το 8% να γίνει 13%, να πάρουμε τους μεγάλους δήμους, να ρυθμίσουμε τα χρέη μας, να τελειώσει το "με ποιον θα πάτε", είμαστε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος».

 

«Κι επειδή ακούω πολλά για την κεντροαριστερά, η κουβέντα αυτή άνοιξε και το 2019 από τα ίδια πρόσωπα, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 32% και το ΠΑΣΟΚ στο 8%. Τώρα την ξανανοίγουν περίπου τα ίδια πρόσωπα με τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στις δύο μονάδες. Η στρατηγική μου για την κεντροαριστερά είναι μία: Δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως διευρύνεται αμφίπλευρα», πρόσθεσε.

 

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τις εξελίξεις στη Βρετανία και στη Γαλλία, κυρίως τη νίκη των Εργατικών στο Λονδίνο.

 

«Πριν ένα χρόνο στην Αγγλία, το εργατικό κόμμα ήταν στάσιμο. Ασκούσαν σκληρή κριτική στον Πρόεδρο του και μετά από ένα χρόνο αυξάνοντας μόλις 1% τη δύναμή του, έγινε κυβέρνηση. Θέλω να πω με αυτό ότι ο αγώνας, η ενότητα και η προοπτική της παράταξης είναι για μένα η πυξίδα και νομίζω ότι αν ξεπεράσουμε γρήγορα αυτή την εσωστρέφεια που δημιουργήθηκε, με ένα θετικό πολιτικό τρόπο, θα τα καταφέρουμε».

 

ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας ζητά debate μεταξύ των υποψήφιων προέδρων

 

Επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων, ζητώντας τη σύγκλησή της, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα. Στην επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο και τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Αθηναίων ζητά παράλληλα να διεξαχθούν τουλάχιστον δυο debates μεταξύ των υποψήφιων προέδρων.

 

 

«Η εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, είναι μια κορυφαία διαδικασία που επιβάλλεται να διεξαχθεί με επίκεντρο τις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων, αλλά και με όρους διαφάνειας, με νηφαλιότητα και ευθύνη. Χωρίς οξύνσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις που πληγώνουν τον κόσμο μας. Αλλά και με ισότιμη αντιμετώπιση όλων των υποψηφίων από τον κεντρικό μηχανισμό του κόμματος μας» αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Χάρης Δούκας. 

 

Ζητά να οριστούν οι ημερομηνίες για την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων και μια ανοιχτή πολιτική διαδικασία για την παρουσίαση των προγραμμάτων και των προτάσεων των υποψηφίων.

 

Επίσης, ζητά «τη διεξαγωγή κατά ελάχιστο δυο debates στη δημόσια τηλεόραση, με όρους που θα συμφωνηθούν με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων. Το ένα με όλους τους υποψηφίους και το δεύτερο μεταξύ των επικρατέστερων στον δεύτερο γύρο». Όπως διευκρινίζει, «αν υπάρχει δυνατότητα για περισσότερα debates, δεν έχω αντίρρηση».

 

Παράλληλα, ζητά την προβολή των απόψεων όλων των υποψηφίων, μέσα  από το Γραφείο τύπου και τα social media του Κινήματος.

 

Ολόκληρη η επιστολή Δούκα

 

«Συντρόφισσες, Σύντροφοι, 

 

Η εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, είναι μια κορυφαία διαδικασία που επιβάλλεται να διεξαχθεί με επίκεντρο τις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων, αλλά και με όρους διαφάνειας, με νηφαλιότητα και ευθύνη. Χωρίς οξύνσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις που πληγώνουν τον κόσμο μας. Αλλά και με ισότιμη αντιμετώπιση όλων των υποψηφίων από τον κεντρικό μηχανισμό του κόμματος μας. 

 

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι το να προσέλθει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός μελών και φίλων μας στις κάλπες, ώστε  να  γίνει πράξη η αναγκαία επανεκκίνηση του πολιτικού μας χώρου και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη νίκη μας στις εθνικές εκλογές. 

 

Για τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι έχω δηλώσει πρόθεση να είμαι υποψήφιος, ζητώ να συνέλθει το ταχύτερο δυνατόν η Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης, ως η μόνη αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών προκειμένου να εξετάσει τα παρακάτω θέματα: 

 

Τις ημερομηνίες για την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων. 

 

Τη διεξαγωγή ανοιχτής πολιτικής διαδικασίας για την παρουσίαση των προγραμμάτων και των προτάσεων των υποψηφίων. 

 

Τη διεξαγωγή κατά ελάχιστο δυο debates στη δημόσια τηλεόραση, με όρους που θα συμφωνηθούν με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων. Το ένα με όλους τους υποψηφίους και το δεύτερο μεταξύ των επικρατέστερων στον δεύτερο γύρο. (Αν υπάρχει δυνατότητα για περισσότερα debates, δεν έχω αντίρρηση). 

 

Την προβολή των απόψεων όλων των υποψηφίων, μέσα  από το Γραφείο τύπου και τα social media του Κινήματος. 

 

Την επίσημη παράδοση σε όλους τους υποψηφίους του μητρώου μελών και φίλων του Κινήματος 

 

Τη  διαδικασία ηλεκτρονικής διασύνδεσης των καλπών κατά τα πρότυπα του 2017 και 2021, ώστε να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία 

 

Είμαι βέβαιος ότι όλοι επιθυμούμε να διεξαχθούν οι εκλογές, με τρόπο που θα ενισχύσει την δυναμική του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής στην κοινωνία. 

 

Προτείνουμε για αυτό ως 7ο σημείο συζήτησης, τη δημιουργία ενός ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ για τη συμπεριφορά όλων των στελεχών μας και τους όρους διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα. 

 

Ζητάμε, επίσης, να  συγκαλέσετε μία συνάντηση, το ταχύτερο δυνατόν, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων για την εκλογή Προέδρου, ώστε να συζητήσουμε τις παραπάνω προτάσεις, πριν την τελική απόφασή σας. 

 

Συντροφικά 

 

Χάρης Δούκας» 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ