Όταν πασχίζετε να ισορροπήσετε τις επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές σας υποχρεώσεις, είναι λογικό κατά καιρούς να ταλαιπωρείστε από κόπωση ή και πόνους στο σώμα.
Πότε όμως αυτές οι ενοχλήσεις θεωρούνται φυσιολογική απόρροια του σημερινού πιεστικού ρυθμού ζωής και πότε υποδεικνύουν κάτι πιο σοβαρό, όπως ένα αυτοάνοσο νόσημα;
Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα
Τα αυτοάνοσα νοσήματα χαρακτηρίζονται από την «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος σε κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, επειδή τα αναγνωρίζει ως ξένα. Υπάρχουν περισσότερα από 80 διαφορετικά αυτοάνοσα, καθένα από τα οποία επηρεάζει ένα ή και περισσότερα μέρη του σώματος.
Τα πιο συνηθισμένα αυτοάνοσα νοσήματα είναι τα εξής:
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια μορφή αρθρίτιδας που προσβάλλει τις αρθρώσεις
- Ψωρίαση, ένα νόσημα που προκαλεί ξεφλούδισμα και ξηρότητα του δέρματος
- Ψωριασική αρθρίτιδα, μια μορφή αρθρίτιδας που εμφανίζεται σε άτομα με ψωρίαση
- Λύκος, ένα νόσημα που προσβάλλει πολλαπλά μέρη του σώματος, όπως τις αρθρώσεις, το δέρμα και διάφορα όργανα
- Διαταραχές του θυρεοειδούς όπως η νόσος του Graves, όπου ο θυρεοειδής παράγει μεγάλες ποσότητες ορμονών (υπερθυρεοειδισμός), και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (υποθυρεοειδισμός), όπου ο θυρεοειδής παράγει πολύ μικρές ποσότητες ορμονών.
Συμπτώματα
Παρά το ευρύ φάσμα αυτοάνοσων νοσημάτων που υπάρχουν, πολλά από αυτά χαρακτηρίζονται από κοινά συμπτώματα.
Τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι ήπια σε κάποιους ασθενείς και πολύ σοβαρά σε άλλους. Τόσο το είδος όσο και η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες, όπως το γενετικό υπόβαθρο (κληρονομικότητα), το περιβάλλον και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου.
Για τη διάγνωση των αυτοάνοσων νοσημάτων χρειάζεται να συνυπάρχουν ορισμένα συμπτώματα μαζί με συγκεκριμένους αιματολογικούς δείκτες και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συμπληρωματικά βιοψία ιστών.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αυτοάνοσων είναι:
- Κόπωση
- Πόνος και πρήξιμο στις αρθρώσεις
- Δερματολογικά προβλήματα
- Πόνος στην κοιλιά και διαταραχές στο πεπτικό σύστημα
- Συχνός πυρετός
- Πρησμένοι λεμφαδένες
Η επίσκεψη στον γιατρό συνιστάται κυρίως σε περίπτωση που τα συμπτώματα αυτά είναι καινούρια, ενώ προηγουμένως δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια ασθένειας. Η αναλυτική περιγραφή των συμπτωμάτων στον γιατρό σε συνδυασμό με ειδικές εξετάσεις θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν την ύπαρξη αυτοάνοσου νοσήματος.
ΠΗΓΗ: www.pronews.gr