Σε απόσταση μόλις 70.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας πέρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο αστεροειδής "2019 ΟΚ", ο οποίος εντοπίστηκε από τους επιστήμονες λίγες μόνο ώρες πριν το εξαιρετικά κοντινό πέρασμά του από την γαλαξιακή μας γειτονιά.
Ο αστεροειδής "2019 ΟΚ", η διάμετρος του οποίου υπολογίστηκε μεταξύ 57 και 130 μέτρων δεν είχε καταστεί δυνατό να εντοπιστεί από τους αστρονόμους, λόγω του μικρού του μεγέθους, ωστόσο στο απευκταίο σενάριο πρόσκρουσης στην Γη θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πέρασμά του σε απόσταση αναπνοής από τον πλανήτη μας ήταν ένα από τα κοντινότερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, καθώς πέρασε μόλις στο 1/5 της απόστασης που χωρίζει την Γη από την Σελήνη.
Η ταχύτητα διέλευσής του υπολογίστηκε στα 24 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως σε περίπτωση πρόσκρουσης με την Γη, ναι μεν η καταστροφή δεν θα ήταν ικανή να προκαλέσει τον αφανισμό της ανθρωπότητας, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει την ολοσχερή καταστροφή σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων από το σημείο όπου θα συντριβόταν.
gazzetta.gr