Άποψη: Τρομακτική δήλωση και εκτρωματικές δικαιολογίες

Κενά άμυνας λόγω Ουκρανίας παραδέχτηκε ο Μητσοτάκης μιλώντας σε Φόρουμ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ● Κενά στη νοημοσύνη των πολιτών αναζήτησε ο Παύλος Μαρινάκης προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

 

Ηταν μια δήλωση μη αναμενόμενη και κυρίως τρομακτική καθώς πρώτη φορά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως η στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας στην Ουκρανία δημιουργεί κενά στη δική της άμυνα. Το αποτέλεσμα, αναμενόμενο. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υπήρξαν έντονες εντός κι εκτός Βουλής και η κυβέρνηση προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

 

Αναλυτικότερα ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, ρωτήθηκε συγκεκριμένα για την Ελλάδα με την επισήμανση πως «η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία».

 

Ο ίδιος στην απάντησή του θέλησε να μιλήσει γενικώς για τη στάση της Ευρώπης στον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έδωσε μια απάντηση που μόνο για την Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει: «Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο τρόπος απάντησής του -ύστερα από τον σάλο που ξέσπασε- αξιοποιήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. «Ο πρωθυπουργός, αν δει κανείς όλη του τη δήλωση, αναφερόταν στην Ευρώπη, όχι στην Ελλάδα», είπε χθες ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χωρίς βεβαίως να εξηγήσει με ποια αρμοδιότητα θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει για την άμυνα άλλων χωρών και πολύ περισσότερο ολόκληρης της Ευρώπης, όταν στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν κοινή άμυνα και κοινή αμυντική πολιτική, ενιαίος στρατός, κοινό αμυντικό δόγμα και κοινές αμυντικές δαπάνες.

 

Νωρίτερα ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ναύαρχος Αποστολάκης σημείωσε ότι «η δήλωση του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά ανησυχητική, πλην όμως έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις που εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχοντας την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, είχαμε τονίσει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία».

 

Επίσης, ο Δημήτρης Μπιάγκης, βουλευτής Κέρκυρας και υπεύθυνος ΚΤΕ Αμυνας, και ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, σε δική τους δήλωση αναφέρουν ότι η επίμαχη τοποθέτηση του πρωθυπουργού «γεννά ανησυχία και εύλογα ερωτήματα για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ουκρανίας».

 

Από τη μεριά της η Νέα Αριστερά ζήτησε «την άμεση σύγκληση (μέσα στην επόμενη εβδομάδα) της επιτροπής Εθνικής Αμυνας παρουσία του υπουργού και με ζωντανή αναμετάδοση προκειμένου οι πολίτες που πληρώνουν για την άμυνα της χώρας να έχουν πλήρη ενημέρωση. Είναι ζήτημα λαϊκής κυριαρχίας».