Άνοιξε και πάλι η συζήτηση για χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Και μετά τι;

Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από το κανάλι Telegram του περιφερειακού κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ, Vyacheslav Gladkov, την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, Ρώσοι υπάλληλοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης εργάζονται στον τόπο της μερικής κατάρρευσης μιας πολυκατοικίας μετά από πυραυλική επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, στη Ρωσία. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας, η κορυφαία υπηρεσία επιβολής του νόμου της χώρας, ανέφερε ότι η 10όροφη πολυκατοικία είχε πληγεί από ουκρανικούς βομβαρδισμούς. (Κανάλι Telegram του κυβερνήτη της περιφέρειας Μπέλγκοροντ Vyacheslav Gladkov μέσω AP)

 

Ενώ το ΝΑΤΟ πιέζει τις δυτικές χώρες να άρουν τους περιορισμούς και να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί δυτικά όπλα κατά στόχων εντός της ρωσικής επικράτειας, oι χθεσινές δηλώσεις του  Γάλλου Προέδρου και του Γερμανού Καγκελάριο αναζωογόνησαν τη συζήτηση αυτή.

 

Στη σαφή θέση -αλλά με περιορισμούς- του Εμανουέλ Μακρόν ο Όλαφ Σολτς ανέφερε πως «η Ουκρανία έχει κάθε δυνατότητα για αυτό, με βάση το διεθνές δίκαιο».

 

Άνοιξε και πάλι η συζήτηση για χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Και μετά τι;

 

Αλλά η θέση δεν είναι τόσο σαφής. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι το Κίεβο θα πρέπει να μπορεί «να εξουδετερώνει» τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις από όπου εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον της Ουκρανίας. «Όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πληγούν άλλοι στόχοι στη Ρωσία και προφανώς μη στρατιωτικές υποδομές», διευκρίνισε.

 

Από την πλευρά της η Γερμανία υπογράμμισε ότι υπάρχουν κανόνες στη χρήση των όπλων που παραδίδει στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντα «στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων».

 

Το Βερολίνο διστάζει να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει με γερμανικά όπλα στόχους πέρα από το έδαφός της, φοβούμενη μήπως εμπλακεί σε μια ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία.

 

Το αίτημα της Ουκρανίας, για χρήση δυτικών όπλων εντός του ρωσικού εδάφους δεν έχει όπως φαίνεται την πλήρη αποδοχή αφού μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

 

Η Μόσχα παρακολουθεί

 

Από την πλευρά της η Μόσχα και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε περισσότερο σκωπτικά: «Παρατηρούμε ότι στο δυτικό στρατόπεδο δεν υπάρχει ομοφωνία αναφορικά με το θέμα».

 

Επέκρινε εξάλλου «τα καμένα κεφάλια των Δυτικών που κάνουν προκλητικές, εντελώς ανεύθυνες δηλώσεις» απαντώντας σε «αυτούς που αναρωτιούνται αν είναι απαραίτητο να οξύνουμε την κλιμάκωση».

 

Σοβαρές αντιρρήσεις είχαν ως τώρα τόσο η Γερμανία όσο και η Ιταλία που τόνιζαν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και εξάπλωσης της σύγκρουσης την ώρα μάλιστα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

 

Η ιστορία ωστόσο έχει δείξει ότι ποτέ μια χώρα που έχει βοηθήσει στρατιωτικά μια άλλη σε κάποια σύγκρουση δεν ενεπλάκη σε αυτή, σημειώνει ο στρατιωτικός ιστορικός Μισέλ Γκογιά.

 

Εξάλλου δυτικά όπλα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εναντίον των προσαρτημένων από τη Ρωσία ουκρανικών περιοχών του Ντονμπάς και της Κριμαίας. Και η Μόσχα πρόσφατα κατηγόρησε το Κίεβο για μια επίθεση με γαλλικές τηλεκατευθυνόμενες βόμβες Hammer και αμερικανικούς πυραύλους κατά ραντάρ HARM στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

 

Και ενώ το Κίεβο θέλει να έχει λυμένα χέρια η Δύση εμφανίστηκε διστακτική να προσφέρει ανοικτά στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, βαριά άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη.

 

Εξάλλου η κατάσταση είναι πιο περιπεπλεγμένη, αφού για τα θέματα αυτά δεν αποφασίζει το ΝΑΤΟ, αλλά κάθε χώρα ξεχωριστά μέσω διμερών συμφωνιών.

 

Μετά τα όπλα, στρατιώτες;

 

Το επόμενο ζήτημα, το οποίο έχει ήδη τεθεί, αφορά την αποστολή στην Ουκρανία Δυτικών στρατιωτών, κάτι στο οποίο συμφωνεί και προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανοίγοντας τη συζήτηση στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

 

Αρχικά η πρότασή του έγινε δεκτή ψυχρά, όμως γρήγορα κάποιες χώρες – κυρίως η Τσεχία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής—φάνηκε να είναι ανοικτές. Κάποιοι παρατηρητές θεωρούν ότι πλέον το ζήτημα δεν είναι αν αλλά πότε θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία Δυτικοί στρατιώτες.

 

Αντιδράσεις από την Ιταλία

 

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε με δηλώσεις του στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή. «Δεν θα στείλουμε ούτε έναν Ιταλό στρατιώτη να πολεμήσει στην Ουκρανία, διότι δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία και δεν προβλέπεται, το υλικό που στέλνουμε, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από τα σύνορα με την Ρωσία», δήλωσε από την Βενετία ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

 

Αναφερόμενος στην Μέση Ανατολή, ο Ταγιάνι πρόσθεσε ότι «η Ιταλία είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες της, σε περίπτωση αποστολής του ΟΗΕ με επικεφαλής αραβική χώρα, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους που να αναγνωρίσει και το Ισραήλ».

 

«Οι στρατιώτες μας είναι αγαπητοί, διότι μπορούν να δουλέψουν, με σοβαρό τρόπο, υπέρ της ειρήνευσης. Κανείς δεν προάγει σοβαρότερα την ειρήνη από έναν στρατιώτη», είπε ο Ιταλός υπουργός. Επανάλαβε, τέλος, ότι «ο στόχος είναι η λύση των δυο κρατών για δυο λαούς» και πως «στο μεταξύ, πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος, με άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό πληθυσμό».

 

Υπέρμαχος η Πολωνία

 

Ωστόσο ο Πολωνός υφυπουργός Άμυνας Τσεζάρι Τόμτσικ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία είναι ελεύθερη να χρησιμοποιήσει κατά βούληση τα όπλα που της παρέχει η Βαρσοβία και κάλεσε τις άλλες δυτικές χώρες να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προσφέρουν στο Κίεβο.

 

Το ερώτημα αν η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που λαμβάνει από τη Δύση για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των συμμάχων της.

 

«Δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί για τα πολωνικά όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί μπορούν να πολεμούν όπως νομίζουν», δήλωσε ο Τόμτσικ σε συνέντευξή του στο Radio Zet.

 

Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε συγκεκριμένα αν η Πολωνία έχει ζητήσει από την Ουκρανία να μην χρησιμοποιήσει τα πολωνικά όπλα για να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος.

 

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να αμυνθεί όπως εκείνη κρίνει απαραίτητο. Και πιστεύω ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει επίσης να άρουν τους περιορισμούς τους», τόνισε ο υφυπουργός.

 

Αμήχανη και σκεπτική η Ουάσιγκτον δεν δίνει το πράσινο

 

Χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να αρθούν οι περιορισμοί, αναφέροντας: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας προς το παρόν».

 

«Δεν ενθαρρύνουμε και δεν επιτρέπουμε τη χρήση όπλων που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ για να πληγεί το ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ