Ανασφάλιστα οχήματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να αποφύγουμε τα πρόστιμα

Πρόστιμα - φωτιά έρχονται για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να προχωρήσουν σε νέους ελέγχους. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

 

Νέος γύρος πιο αυστηρών ελέγχων και προστίμων έρχεται από τις αρμόδιες αρχές για τα ανασφάλιστα οχήματα και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, προκειμένου να μην κληθούν να πληρώσουν κάποιο από τα πρόστιμα - φωτιά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται σε περίπου 600.000. Μέχρι το τέλος του 2017 ήταν ασφαλισμένα 6 εκάτ. οχήματα έναντι 5.6 εκατ. οχημάτων το 2016. Δηλαδή πέρυσι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στα οχήματα σημείωσαν αύξηση 7,09%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να κυκλοφορούν περίπου 8 εκάτ. οχήματα.

 

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες είναι πως ακόμη κι αν το ανασφάλιστο όχημά τους παραμένει ακινητοποιημένο, είναι παράνομο, εκτός κι αν έχουν καταθέσει τις πινακίδες του.

 

Ειδικότερα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν στη δημιουργία πληροφοριακού οδηγού

 

Ο πληροφοριακός οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων - απαντήσεων (FAQ) και μπορείτε να τον δείτε εδώ.

 

Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα

 

Με τη νομοθεσία για τα ανασφάλιστα οχήματα να είναι έτοιμη να τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες τους δεν πρόκειται να αποφύγουν τις αυστηρές ποινές του νόμου. Τι σημαίνει αυτό;

 

Ο κάτοχος του ανασφάλιστου οχήματος αντιμετωπίζει διοικητικές κυρώσεις όπως αφαίρεση πινακίδων, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, καθώς και χρηματικό πρόστιμο.

 

Έτσι, λοιπόν, αν κάποιος σκέφτεται να αφήσει το όχημά του ανασφάλιστο για να μειώσει τα έξοδα του, τότε δεν έχει σκεφτεί ότι τα έξοδα που θα προκύψουν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από όσο περίμενε!

 

Μάλιστα, για όσους βεβαιωθεί ότι το όχημά τους παραμένει ανασφάλιστο θα χρειαστεί να πληρώσουν παράβολο υπέρ του Δημοσίου για την έκδοση ασφαλιστηρίου, ανάλογα με τα κυβικά του οχήματος.

 

Τα πρόστιμα που θα καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες ιδιοκτήτες κυμαίνονται στα:

 

- 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά.

- 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κ.ε.

- 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.ε. και

- 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κ.ε.

 

Πώς θα δείτε αν το όχημά σας είναι ανασφάλιστο

 

Οι οδηγοί δεν έχουν κανένα πλέον κίνητρο να παραμείνουν ανασφάλιστοι. Πέρα από τον κίνδυνο της διασταύρωσης των στοιχείων από την ΑΑΔΕ, έχουν ενταθεί οι σχετικοί έλεγχοι που γίνονται από την Τροχαία. Άρα, η πιθανότητα επιβολής προστίμου είναι αυξημένη.

 

Επίσης, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, οι επιπτώσεις για τους ανασφάλιστους οδηγούς θα είναι βαρύτατες.

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως μέσω της βάσης δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου μπορεί κάποιος να ελέγχει online, εάν το όχημά του εμφανίζεται ασφαλισμένο στη βάση που θα χρησιμοποιηθεί από το κράτος για την αποστολή των προστίμων.

 

 

 

Ανασφάλιστα οχήματα, ένα κοινωνικό θέμα

 

 

 

Η απουσία συστηματικών ελέγχων, καθώς φυσικά και η οικονομική στενότητα των τελευταίων ετών, έχουν συμβάλει στην αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους, κάτι που μόνο ταλαιπωρία και προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

 

Το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων είναι πλέον κοινωνικό, λόγω των συνεπειών που έχει. Για όσους δεν το γνωρίζουν, σε περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει σωματικές βλάβες σε τρίτους, το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει εκείνους που υπέστησαν σωματικές βλάβες.

 

Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού ο παθών μπορεί, ενδεικτικά να απαιτήσει: ιατρικές δαπάνες, δαπάνες για αποκλειστική νοσοκόμα-οικιακή βοηθό, απώλεια εισοδημάτων, αποζημίωση λόγω τυχόν αναπηρίας, αποζημίωση ηθικής βλάβης κ.λπ.

 

Παράλληλα, στην περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει θάνατο, η απαίτηση αποζημίωσης υποβάλλεται από τα μέλη της οικογένειας του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του. Το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει τους δικαιούχους. Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε.

 

Τέλος, στην περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει υλικές ζημιές, το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει αυτούς που υπέστησαν υλικές. Στη συνέχεια, στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προξένησε το ατύχημα για να διεκδικήσει το ποσό που κατέβαλε.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα ανασφάλιστο όχημα μόνο μπελάδες μπορεί να δημιουργήσει. Και εκεί που προσπαθείτε να εξασφαλίσετε επιπλέον χρήματα, είστε αναγκασμένοι να πληρώσετε ακόμη περισσότερα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ