Η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αιφνιδίασε το κυβερνών κόμμα και η εκτίμηση είναι πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική
Το Σαββατοκύριακο κυριάρχησαν στην πολιτική επικαιρότητα οι ειδήσεις για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από την κυβέρνηση δεν θέλουν να υπάρξει εφησυχασμός στους «γαλάζιους», με δεδομένο άλλωστε πως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταγράφεται μία δημοσκοπική στασιμότητα της Νέας Δημοκρατίας.
Στο Μαξίμου παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην αντιπολίτευση αλλά αποφεύγουν τις πολλές δημόσιες τοποθετήσεις και τηρούν μια στάση αναμονής. Η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αιφνιδίασε το κυβερνών κόμμα και η εκτίμηση είναι πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική. Επομένως, από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την Χαριλάου Τρικούπη.
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον κ. Ανδρουλάκη την επιθυμία του να έχουν σύντομα μια συνάντηση. Από την κυβερνητική πλευρά αναμένουν να δουν ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τις εσωκομματικές κάλπες. Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε «αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, κοστολογημένη, για να μπορούν να γίνονται και συγκρίσεις».
Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί το pressing, με τους «γαλάζιους» να σημειώνουν πως πρέπει η Χαριλάου Τρικούπη να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη ημέρα και να αποφεύγει μια λογική του «όχι σε όλα». Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναμένεται να ζητά συναίνεση σε αυτό που ονομάζει μεταρρυθμιστική ατζέντα και για παράδειγμα όταν ανοίξει η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα πιέσουν τους «πράσινους» για θέματα όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.
Τι λένε οι «γαλάζιοι» για τον ΣΥΡΙΖΑ
Από την κυβέρνηση παρακολουθούν τα όσα λαμβάνουν χώρα στο ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας τις πολλές τοποθετήσεις καθώς έχουν επανειλημμένα σημειώσει πως δεν θέλουν να σχολιάζουν τα τεκταινόμενα σε άλλα κόμματα. Αυτός πάντως που αναφέρθηκε στις εξελίξεις ήταν ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που σημείωσε πως η άποψη του για τον Στ. Κασσελάκη είναι γνωστή και προσέθεσε «δεν τον εκτιμώ ούτε καν λίγο. Άλλο όμως αυτό και άλλο ο αντιδημοκρατικός τρόπος αποκλεισμού του…. ».
Να σημειωθεί εδώ πως στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να διατηρήσουν την επικοινωνία με ένα κοινό που στο παρελθόν είχε αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, αλλά πλέον δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα τεκταινόμενα στην Κουμουνδούρου. Επομένως από τη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πως θα πρέπει να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο ακροατήριο με νέα επιχειρηματολογία. Βέβαια παράλληλα θα συνεχίσουν να εξαπολύουν πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει πως μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.
Η πίεση εκ δεξιών
Στη Νέα Δημοκρατία δεν περνά απαρατήρητο πως σχεδόν ο ένας στους έξι ψηφοφόρους στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να στηρίζει κόμματα που κινούνται στα δεξιά της. Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί η πίεση εκ δεξιών για θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, όπως για παράδειγμα η πορεία των τιμών, το μεταναστευτικό κ.α.
Πάντως, οι «γαλάζιοι» εκτιμούν πως υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια - καθώς οι κάλπες θα στηθούν το 2027 - για την αύξηση της συσπείρωσης παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος. Παράλληλα αυτό που υπογραμμίζουν είναι πως το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία θα εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμα.
Κρίσιμο σε αυτή τη συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία είναι να μην υπάρξει κλίμα εσωστρέφειας, καθώς υπάρχουν βουλευτές που ζητούν να υπάρξει επιστροφή στις ρίζες. Δεδομένο είναι πάντως πως οι απουσίες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά (σήμερα αναμένεται να βρεθούν σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου) από τα «γαλάζια» γενέθλια στη Ρηγίλλης αλλά και το μπαράζ ερωτήσεων βουλευτών προς υπουργούς έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη