Δημοσκόπηση Metron Analysis: Όλες οι τάξεις περνούσαν καλύτερα επί Τσίπρα εκτός από τους πλούσιους

Το 52% πιστεύει ότι είχε μεγαλύτερη οικονομική άνεση το 2019 με μόλις το 27% να θεωρεί ότι ήταν καλύτερα με Μητσοτάκη

 

Οι μόνοι που δεν πέρναγαν καλά όταν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ήταν οι πλούσιοι. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis με βάση την οποία το 52% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι το 2019 είχαν μεγαλύτερη οικονομική άνεση, με μόλις το 27% να πιστεύει ότι με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη είναι καλύτερα τα πράγματα.

 

Παρά, τον πόλεμο, τη συκοφαντία και τη λάσπη τόσων χρόνων ενάντια στην αριστερή διακυβέρνηση, που σε κάθε ευκαιρία επαναφέρουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα κανάλια, οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν σήμερα εντελώς διαφορετική γνώμη.

 

Μάλιστα στην ίδια δημοσκόπηση οι περισσότερες τάξεις δηλώνουν ότι περνούσαν καλύτερα όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Πιο συγκεκριμένα: οι αγρότες (61% έναντι 17%), η εργατική τάξη (65% έναντι 11%), οι μικρομεσαίοι (54% έναντι 24%). Ακόμη και η μεσαία τάξη με ποσοστό 49% έναντι 31% πήγαινε καλύτερα το 2019 και μόνο η ανώτερη τάξη δεν έχει κλονιστεί από την σημερινή οικονομική κατάσταση με την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.

 

Διάγραμμα της Metron Analysis για την οικονομική άνεση των πολιτών
 

Στις ηλικίες 29 – 79 με ποσοστά 52% - 56% πιστεύουν ότι είχαν μεγαλύτερη οικονομική άνεση – Το 46% των δεξιών λένε το ίδιο

 

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι με μεγάλη διαφορά σε όλες τις ηλικίες σταθερή είναι η άποψη ότι το 2019 είχαμε μεγαλύτερη οικονομική άνεση σε σύγκριση με την σημερινή κυβέρνηση. Στις ηλικίες από 29-79, η συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστά από 52% - 56% υποστηρίζει ότι το 2019 ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και σε ποσοστό μόνο από 19%-33% υποστηρίζουν ότι σήμερα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

 

Με βάση την πολιτική τοποθέτηση των πολιτών εντυπωσιακό είναι ότι, την ίδια άποψη, ότι δηλαδή, το 2019 ήμασταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση έχει το 46% όσων προσδιορίζονται δεξιοί και μόλις το 34% υποστηρίζει ότι σήμερα είμαστε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

 

Κεντρώοι, Αριστεροί, Κεντροαριστεροί συμφωνούν ότι το 2019 ήταν καλύτερα τα πράγματα και μόνο όσοι προσδιορίζονται κεντροδεξιοί με ποσοστό 46% έναντι 35% υποστηρίζουν ότι σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα.

 

Η κρίση των θεσμών, το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την οικονομία

 

Αξιοσημείωτο στοιχείο της δημοσκόπησης είναι επίσης ότι οι πολίτες θεωρούν ότι συνολικά η ακρίβεια και η οικονομία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, με την ακρίβεια στο 27% και την οικονομία 21%. Συνολικά οι πολίτες αποτυπώνουν την εξαιρετικά δεινή θέση που βρίσκονται σε οικονομικό επίπεδο.

 

Διάγραμμα της Metron Analysis για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας
 

Τέλος με φόντο τις αλλεπάλληλες εξελίξεις στο έγκλημα των Τεμπών οι πολίτες θεωρούν ότι η κρίση των θεσμών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την οικονομία. Ακολουθούν η διαφθορά και η ανασφάλεια / ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

 

Χρειάζεται αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

 

Να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενη δημοσκόπηση της Metron Analysis που είχε παρουσιαστεί στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα οι μόνοι θεσμοί με θετικό ισοζύγιο ήταν η οικογένεια, οι ένοπλες δυνάμεις και τα πανεπιστήμια. Αντίθετο αρνητικό ισοζύγιο ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης έχουν η κυβέρνηση (-54), οι τράπεζες (-50), το Κοινοβούλιο (-52), τα ΜΜΕ (-66), τα συνδικάτα (-65) και συνολικά τα πολιτικά κόμματα (-71).

 

Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα χαρακτήριζαν με υψηλά ποσοστά τη Δικαιοσύνη ως αργή και πολιτικά ελεγχόμενηανεπαρκή στην οργάνωσηνομικά δαιδαλώδηκοινωνικά άδικη και οικονομικά ελεγχόμενη ενώ μόνο ένα 27% θεωρεί ότι είναι πολύ και αρκετά ανεξάρτητη.

 

Ειδικά για τη Δικαιοσύνη 9 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη Δικαιοσύνη θέλει σοβαρές αλλαγές, μία από αυτές είναι η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς ο ορισμός της από την Εκτελεστική Εξουσία θεωρείται ότι θίγει τη ζητούμενη ανεξαρτησία της. Σε ποσοστό 84% οι πολίτες απάντησαν ότι ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση είναι λανθασμένη και μόνο το 14% ότι είναι η ορθή διαδικασία.

 

Κατερίνα Μπρέγιαννη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ