Η απαλλαγή των πολιτών από τα δημοτικά τέλη για να κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα έχει προκαλέσει μεγάλο κομφούζιο στους δήμους, με κάθε έναν να ακολουθεί τη δική του ερμηνεία του νόμου.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος», πολίτες που διαθέτουν κενό ακίνητο και σπεύδουν να τακτοποιήσουν το συγκεκριμένο θέμα στον δήμο της περιοχής τους, διαπιστώνουν ότι αντί να απαλλαγούν πολλές φορές βρίσκονται χρεωμένοι με περισσότερα δημοτικά τέλη.
Τι προβλέπει ο νόμος
Η «Βαβέλ» που επικρατεί στο Τμήμα Εσόδων των δήμων εντάθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω των διατάξεων με τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησε να τακτοποιήσει το ζήτημα. Αντί να γίνει αυτό, όμως, τα πράγματα περιπλάκησαν.
Οι διατάξεις του νόμου 4555/18 και συγκεκριμένα το άρθρο 222 προβλέπουν ότι όλες οι οφειλές για δημοτικά τέλη που αφορούν μέχρι και τη μέρα δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή τις 19/7/2018, διαγράφονται, εφόσον ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης υποβάλει στον οικείο δήμο βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ και υπεύθυνη δήλωση ότι το ακίνητο είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο για το συγκεκριμένο διάστημα. Μάλιστα, η προθεσμία για την υποβολή των παραπάνω δικαιολογητικών είναι εξάμηνη, δηλαδή πρέπει να υποβληθεί το αργότερο στις 19/1/2019.
Η ίδια διάταξη, όμως, ορίζει ότι για τις νέες οφειλές από δημοτικά τέλη προβλέπεται διαγραφή από την ημέρα υποβολής των δικαιολογητικών.
Με άλλα λόγια, προβλέφθηκε το εξής: αν ένας ιδιοκτήτης εμφανιστεί στον δήμο στις 19 Δεκεμβρίου του 2018 με τα δικαιολογητικά για να διαγράψει οφειλές έως τις 19 Ιουλίου του 2018, τότε ο δήμος πράγματι θα του διαγράψει τις οφειλές που αντιστοιχούν στην περίοδο έως τις 19 Ιουλίου, αλλά θα του επιβάλει κανονικά τα δημοτικά τέλη για το πεντάμηνο από τις 20 Ιουλίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου του 2018.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι και στους πέντε αυτούς μήνες το ακίνητό του ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο.
Μόλις οι ιδιοκτήτες διαπιστώσουν ότι πάνε για «μαλλί» και οι υπηρεσίες των δήμων τους «κουρεύουν», συνήθως φεύγουν χωρίς να υποβάλουν κανένα δικαιολογητικό, ελπίζοντας ότι τελικά ο δήμος δεν θα τους εντοπίσει.
Μεταβιβάσεις
Το μεγάλο μπάχαλο γίνεται όταν κάποιος ιδιοκτήτης ζητά βεβαίωση καταβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένου να προχωρήσει στη μεταβίβαση του ακινήτου. Εκεί είναι που κάθε δήμος κάνει ό,τι πραγματικά θέλει. Άλλοι δήμοι χρεώνουν μόνο το ΤΑΠ της τελευταίας πενταετίας και χορηγούν τη βεβαίωση χωρίς περαιτέρω έρευνα. Άλλοι δήμοι, κάνουν έρευνα και για άλλες οφειλές, όπως τα δημοτικά τέλη και χρεώνουν αναδρομικά μεγάλα ποσά για ακίνητα που είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Άλλοι χρεώνουν τα αναδρομικά για μία 5ετία, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για χρέωση αναδρομικών 9ετίας και 20ετίας.
Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων τονίζουν ότι παρά τις διατάξεις που πέρασαν από το πρόσφατο νομοσχέδιο, το ζήτημα έχει περιπλεχθεί περισσότερο και οι πολίτες είναι ουσιαστικά «έρμαια» στην ερμηνεία κάθε δήμου.
Τονίζουν, επίσης, ότι το πνεύμα όλων των νόμων είναι ότι τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη (όχι από το ΤΑΠ), ανεξαρτήτως προθεσμιών και δικαιολογητικών, διότι, το πραγματικό γεγονός είναι η μη χρήση του ακινήτου, πράγμα που αποδεικνύεται από τη μη ηλεκτροδότησή του.
Να σημειωθεί ότι ο δημοτικός φόρος και τα δημοτικά τέλη συνήθως κυμαίνονται από 1,5 έως 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Έτσι, για ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών αναλογούν δημοτικά τέλη έως και 180 ευρώ ετησίως.
Για μία πενταετία, μαζί με τις προσαυξήσεις, το συνολικό βάρος για τον ιδιοκτήτη μπορεί να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ.
Πηγή: cnn.gr