Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πιο ανιαρές πόλεις του κόσμου με τις χώρες στις οποίες ζουν οι περισσότεροι αιωνόβιοι άνθρωποι σε όλη τη Γη. Φαινομενικά ενδεχομένως καμία, ωστόσο ο χαλαρός τρόπος ζωής χωρίς άγχος είναι βέβαιο ότι μπορεί να χαρίσει επιπλέον χρόνια και υπό ορισμένες συνθήκες (κατάλληλη διατροφή, άσκηση κλπ) μακροζωία. Στο θέμα που ακολουθεί παρουσιάζονται τόσο οι χώρες με τους μακροβιότερους ανθρώπους όσο και οι πόλεις που για κάποιους θεωρούνται… ανιαρές.
Ενώ οι αρχικές μπλε ζώνες προέκυψαν από φυσικές συνθήκες, οι μπλε ζώνες 2.0 είναι ανθρωπογενείς. Οι μπλε ζώνες είναι μέρη με 10 φορές περισσότερους αιωνόβιους κατά κεφαλήν σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Οι πέντε αρχικές μπλε ζώνες είναι: η Ικαρία (Ελλάδα), η Οκινάουα (Ιαπωνία), η Νικόγια (Κόστα Ρίκα), η Σαρδηνία (Ιταλία) και η Λόμα Λίντα (Ηνωμένες Πολιτείες) – αλλά η Σιγκαπούρη βρίσκεται σε μια νέα λίστα, που ονομάζεται «μπλε ζώνη 2.0».
«Η Σιγκαπούρη έχει… το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής προσαρμοσμένο στην παγκόσμια υγεία. Έτσι, ό,τι κι αν έκανε η Σιγκαπούρη, λειτούργησε για την παραγωγή της μεγαλύτερης σε διάρκεια, υγιέστερης ζωής στον πλανήτη», δήλωσε στο CNBC ο Νταν Μπούτνερ, ο οποίος επινόησε τον όρο «μπλε ζώνες».
«Οι παλιές μπλε ζώνες εξαφανίζονται επειδή αμερικανοποιούνται», είπε ο Μπούτνερ. «Η μηχανοποίηση αντικαθιστά τη φυσική δραστηριότητα και η τεχνολογία αποσυνδέει τους ανθρώπους από τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις».
Το 2004, ο Μπούτνερ ένωσε τις δυνάμεις του με το National Geographic και το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης για να προσπαθήσει να «αντιγράψει δια αντιστροφής» τη μακροζωία. Η ομάδα εντόπισε μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερο και στη συνέχεια εργάστηκε για να ανακαλύψει γιατί οι άνθρωποι σε τέτοιες κοινότητες ζούσαν παραπάνω.
Ο Buettner και η ομάδα του εντόπισαν τους «Power 9» – βασικούς παράγοντες που αντιπροσωπεύουν τις συνήθειες των πιο υγιών και μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο.
Αυτές οι εννέα αρχές είναι: η φυσική κίνηση στην καθημερινή ζωή, η ύπαρξη σκοπού, η τήρηση ρουτίνας για την καταπολέμηση του στρες, η μετριοπαθής κατανάλωση τροφής, η κατανάλωση περισσοτέρων τροφών φυτικής προέλευσης, μέτρια και τακτική κατανάλωση αλκοόλ, η ένταξη σε κοινότητας με συνύπαρξη αγαπημένων προσώπων και ένα περιβάλλον με ανθρώπους με υγιεινές συνήθειες.
Η Σιγκαπούρη είναι ένα «μηχανολογικό hotspot μακροζωίας», είπε ο Μπούντνερ.
Ακολουθούν μερικοί παράγοντες ευεξίας ενσωματωμένοι στον ιστό της πολιτικής της Σιγκαπούρης:
Ενώ οι άνθρωποι σε πολλά μέρη του κόσμου οδηγούν, οι περισσότεροι κάτοικοι της Σιγκαπούρης περπατούν – αλλά αυτό είναι συνήθως από ανάγκη και όχι για λόγους άσκησης.
Η φορολογία όλων των σχετικών με τα αυτοκίνητα παραγόντων και η τεράστια επένδυση στη δυνατότητα πεζοπορίας και ποδηλασίας και στις δημόσιες συγκοινωνίες κατέστησαν αυτό δυνατό, είπε ο Μπούτνερ στο CNBC.
«Αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι πολύ καλός σχεδιασμός», πρόσθεσε.
Ξεκινά με τη συνειδητοποίηση ότι οι πολίτες είναι ο πιο πολύτιμος πόρος. Είναι ένα ήθος που δημιουργεί έναν πρίσμα μέσα από τον οποίο βλέπουν την πολιτική.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στα αγαπημένα τους πρόσωπα και να τα κρατούν κοντά.
Αυτό φαίνεται στην πολιτική της Σιγκαπούρης γνωστή ως το Proximity Housing Grant που παρέχει οικονομικά κίνητρα στους ανθρώπους να ζουν με ή κοντά στους γονείς και τα παιδιά τους.
Έτσι πιο συχνά, λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα από την οικογένεια, και όλο αυτό ευνοεί το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων, τόνισε ο Μπούτνερ.
Το να ανήκεις σε μια κοινότητα που βασίζεται στη θρησκεία μπορεί να συσχετιστεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με την έρευνα.
«Όλοι, εκτός από πέντε, από τους 263 αιωνόβιους που πήραμε συνέντευξη ανήκαν σε κάποια θρησκευτική κοινότητα», σύμφωνα με τον Μπούτνερ. «Η έρευνα δείχνει ότι η παρακολούθηση θρησκευτικών τελετών τέσσερις φορές το μήνα θα προσθέσει 4-14 χρόνια προσδόκιμο ζωής».
Σχεδόν το 80% των ενηλίκων Σιγκαπούρης είναι θρησκευτικά ενεργοί, σύμφωνα με το Pew Research Center. Επίσης, μια μελέτη της Pew Research του 2014 κατέταξε την πόλη-κράτος ως την πιο θρησκευτικά ποικιλόμορφη χώρα στον κόσμο.
Η Σιγκαπούρη τα κατάφερε καλά κάνοντας «το υγιεινό φαγητό φθηνότερο και πιο προσιτό από το πρόχειρο φαγητό», είπε ο Μπούτνερ. Η χώρα έχει δημιουργήσει κίνητρα για τα καταστήματα τροφίμων να παρέχουν πιο υγιεινές επιλογές.
Πιο υγιεινές επιλογές όπως το καστανό ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως προωθούνται από το Συμβούλιο Προαγωγής της Υγείας. Το υπουργείο Υγείας δημιούργησε επίσης ένα σύστημα επισήμανσης που δείχνει στους κατοίκους ποιοι πάγκοι τροφίμων έχουν πιο υγιεινές επιλογές.
Το κάπνισμα έχει γίνει «δύσκολο, μη ελκυστικό και ακριβό», είπε ο Μπούτνερ.
Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης απολαμβάνουν καθολική υγειονομική περίθαλψη που σημαίνει ότι οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη, όπως η πρόληψη, η θεραπεία, η αποκατάσταση και η παρηγορητική φροντίδα. Η κυβέρνηση έχει εργαστεί για να δημιουργήσει πολιτικές που επιδοτούν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.
Η Σιγκαπούρη είναι γνωστή για τους αυστηρούς νόμους της. Η απαγόρευση της τσίχλας ή τα βαριά πρόστιμα για φαγητό στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δημοφιλή παραδείγματα. Ωστόσο, η χώρα είναι επίσης γνωστή για το ότι είναι πολύ αυστηρή με όπλα και ναρκωτικά. Ένα αδίκημα και των δύο θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυλάκιση, ποινικό ξυλοδαρμό ή θανατική ποινή.
Οι πιο… βαρετές πόλεις του κόσμου
Το World Bucket List, από την άλλη πλευρά επέλεξε τις πιο ανιαρές πόλεις του κόσμου, με την πρώτη δεκάδα να συμπληρώνουν τρεις από τις ΗΠΑ, πέντε από την Ευρώπη, μία από τη Λατινική Αμερική και μία από τον Καναδά.
Κυριαρχεί η ανιαρή ρουτίνα, τα αδιάφορα τοπία και η παντελής έλλειψη σημείων ενδιαφέροντος ή ιστορίας.
Τον τίτλο της πιο ανιαρής, αδιάφορης πόλης κατέκτησε η κωμόπολη Lubbock του Τέξας. Μέχρι και το site δεν βρήκε πολλά να πει για την αφόρητα τυπική επαρχιακή πόλη, την οποία κανείς δεν θέλει να επισκεφθεί καθώς βρίσκεται σε «επίπεδο τίποτα».
«Το Lubbock του Τέξας διεκδικεί την πρώτη θέση στη λίστα μας με τις πιο βαρετές πόλεις στον κόσμο. Ενσαρκώνει την ουσία της επαρχιώτικης πόλης, αλλά του λείπει η τυπική γοητεία του Τέξας. Οι επίπεδες πεδιάδες και η έλλειψη αξιοθέατων την κάνουν μια πόλη ρουτίνας», ανέφερε.
- Η Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα, κέρδισε τη δεύτερη θέση στη λίστα . Ενώ η πολιτεία είναι συνώνυμη με τον ήλιο και τη διασκέδαση, η Αγία Πετρούπολη δεν αντικατοπτρίζει αυτόν τον ενθουσιασμό. Η «τεμπέλικη» ατμόσφαιρα της κοινότητας συνταξιούχων και η έλλειψη αξιοθέατων συμβάλλουν στη θέση της.
- Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα αποπνέει γοητεία με την ιστορική παλιά πόλη της, αλλά αυτή η αίσθηση ανίας που την περιβάλλει συμβάλλει στη φήμη της ως μια από τις λιγότερο ζωντανές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο περιορισμένος αριθμός σημαντικών αξιοθέατων και οι πιο χαλαροί ρυθμοί την καθιστούν μια πόλη που μπορεί να μην ικανοποιήσει τη λαχτάρα για ενθουσιασμό που αναζητούν ορισμένοι ταξιδιώτες σε μια πρωτεύουσα.
- Ενώ η Πίζα είναι αναμφίβολα διάσημη για τον εμβληματικό Πύργο της, η υπόλοιπη πόλη αποτυγχάνει να συναρπάσει τους επισκέπτες. Μόλις τραβήξετε την υποχρεωτική φωτογραφία του πύργου, θα αρχίσετε να αναζητάτε εις μάτην αντάξια αξιοθέατα. Η εξάρτηση της Πίζας από ένα μοναδικό εμβληματικό ορόσημο αφήνει την πόλη να στερείται την ποικιλία που χρειάζεται για να καταπολεμήσει την ετικέτα μιας από τις πιο βαρετές πόλεις της Ιταλίας.
- Το Hatfield, μια μικρή πόλη στο Hertfordshire της Αγγλίας, συχνά περνά απαρατήρητη στην παγκόσμια σκηνή. Η έλλειψη αξιοσημείωτων αξιοθέατων και τα ανύπαρκτα πολιτιστικά μνημεία και δρώμενα συνεισφέρουν στη φήμη του ως ένας κάπως υποτονικός προορισμός. Απευθύνεται περισσότερο σε κατοίκους που αναζητούν μια ήσυχη ζωή παρά σε τουρίστες που αναζητούν συναρπαστικές εμπειρίες.
- Το Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, επαινείται για την ήρεμη και γαλήνια ατμόσφαιρά του, αλλά αυτή η ίδια η ηρεμία μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα για όσους αναζητούν ένα πιο ζωντανό αστικό κέντρο.
- ο Μπέρμιγχαμ, παρά τη βιομηχανική του κληρονομιά, βρίσκεται συχνά σε λίστες με βαρετές πόλεις. Η έλλειψη εμβληματικών ορόσημων και μιας ακμάζουσας πολιτιστικής σκηνής συμβάλλει στη φήμη του.
- Παρά τη φυσική ομορφιά που το περιβάλλει, το Σαντιάγο δεν έχει τον ζωηρό παλμό που συναντάμε σε άλλες μητροπόλεις της Νότιας Αμερικής, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν πιο αργούς ρυθμούς.
- Παρά το ζεστό κλίμα της ερήμου, η Μέσα (Αριζόνα) στερείται της ελκυστικής ενέργειας που χαρακτηρίζει πολλές άλλες πόλεις της περιοχής, και σε αφήνει παγερά αδιάφορο. Ακόμα και οι φοίνικες στην άκρη των δρόμων είναι πιο εντυπωσιακοί από τις κυβικές, αδιάφορες χασιέντες με διακόσμηση από θλιβερά αθανάτια και κάκτους.
- Κέντρο της πολιτικής ζωής της χώρας, η Οτάβα της λείπει η γοητεία που μοστράρουν άλλα Καναδικά «διαμάντια». Η πληθώρα των κυβερνητικών κτιρίων και η έλλειψη ζωηρών αξιοθέατων συμβάλλουν στην κατάταξή της.