Σε ιερέα και όχι βασιλιά ή αυτοκράτοα ανήκει η τεράστια αρχαία γρανιτένια σαρκοφάγος των 30 τόνων που ανακαλύφθηκε στην Αλεξάνδρεια, καθώς δεν έχει πάνω της αντίστοιχες επιγραφές, αποκάλυψε με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Ουαζίρι διασκέδασε τις εντυπώσεις που διαδόθηκαν από κάποια (κυρίως βρετανικά) μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δήθεν το άνοιγμα της σαρκοφάγου θα φέρει την "κατάρα των Φαραώ" στον κόσμο.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο τάφος χρονολογείται από το 4.000 ή το 3.000 π.Χ. και ότι θα ανοιχτεί από τους αρχαιολόγους την προσεχή περίοδο και τα μέσα ενημέρωσης θα κληθούν να καλύψουν το γεγονός.
Το φέρετρο από γρανίτη είχε μήκος 185 εκατοστών και βρέθηκε σε βάθος 12 μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο, η οποία πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζει το πρόσωπο που βρίσκεται εντός της σαρκοφάγου.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία αλλά και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της πόλης, οι οποίες πιστοποίησαν ότι πρόκειται για μία αυθεντική σαρκοφάγο.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, οι νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί ανακαλύφθηκαν την 1η Ιουλίου σε ένα εργοτάξιο, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής επιθεώρησης ρουτίνας από κυβερνητικό κλιμάκιο.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ο αρχαιολογικός χώρος χρονολογείται από την περίοδο της Δυναστείας των Πτολεμαίων, μεταξύ 305 και 30 π.Χ.
Πηγή: protothema