Αχαΐα: Πού μπαίνει το πρώτο τείχος στην τσούχτρα

Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να αναχαιτίσουν την επέλαση των μεδουσών κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού, έχουν επιδοθεί πολλές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και, ήδη, η πρώτη εγκατάσταση πλωτού φράγματος βρίσκεται στα σκαριά και θα γίνει στην περιοχή του Πατραϊκού. 

 

Όπως είναι γνωστό, από το περασμένο καλοκαίρι με τη σχετική τροπολογία αλλά και πρόσφατα μετά την ένταξη Πατραϊκού και Κορινθιακού στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura», δόθηκε η δυνατότητα σε ιδιώτες αλλά και φορείς να τοποθετούν πλωτά φράγματα, ποντίζοντας δίχτυα σε ζώνες όπου υπάρχουν λουόμενοι, για την προστασία από τα τοξικά τσιμπήματα της τσούχτρας.

 

 «H εμφάνιση μεδουσών, και εφέτος, στον Πατραϊκό δυσχεραίνει ιδιαίτερα τις προϋποθέσεις για την επιβίωση των παραλιακών επιχειρήσεων, αφού αναμένεται σημαντικά μειωμένη προσέλευση στις παραλίες. Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει, όμως, τη δυνατότητα για τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών για εποχιακή χρήση, σε λουτρικές εγκαταστάσεις» αναφέρει ο μηχανικός Αντώνης Σπυρόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τη σχετική μελέτη, για λογαριασμό ιδιώτη επιχειρηματία.

 

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση πλωτού φράγματος με ειδικά δίχτυα θα γίνει σε μικρό μήκος της παραλιακής ζώνης, όπου η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε ενοικίαση χώρου στον αιγιαλό για τους λουόμενους, προς την περιοχή του Ρίου. «Η διαδικασία αποτελεί πλέον μονόδρομο για όλους και περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα και δικαιολογητικά, μια τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής εφαρμογής, την τεχνική περιγραφή του έργου, περιβαλλοντική αδειοδότηση και βέβαια το ανάλογο παράβολο» σημειώνει.

 

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για το αν κάποιος ιδιώτης ή κάποιος επίσημος φορέας πρέπει να αναλάβει το έργο εγκατάστασης πλωτού φράγματος, ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι στην περιοχή μας είναι προτιμότερο η διαδικασία να κινηθεί από ιδιώτη, για λόγους ευελιξίας. «Ο ιδιώτης μπορεί να υποβάλει μεμονωμένα το αίτημα και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του πυθμένα, που αφορά την περιοχή όπου υπάρχει εγκατεστημένη η επιχείρησή του. Η τοποθέτηση του πλωτού φράγματος, εφόσον προηγηθεί σωστή διερεύνηση της περιοχής και μελέτη, θα είναι αποτελεσματική, αρκεί να τηρηθούν οι προϋποθέσεις μιας άρτιας μελέτης και η τοποθέτηση του φράγματος να γίνει από εξειδικευμένο καταδυτικό προσωπικό, καθότι απαιτούνται υποβρύχιες εργασίες» υπογραμμίζει.

 

Όσον αφορά στο κόστος συντήρησης, όπως αναφέρει, «η τοποθέτηση κατόπιν υπόδειξης των θέσεων από μηχανικό, καθώς και η αφαίρεση του διχτυού, εφόσον γίνεται από έμπειρο καταδυτικό προσωπικό, δεν απαιτεί συντήρηση». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει ήδη συνεργασία με καταδυτικό κέντρο. 

 

Αναφορικά με τους κίνδυνους για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, με βάση τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντολόγοι, εκτιμά ότι δεν θα προκύψει ζήτημα, καθώς τα δίχτυα προς τοποθέτηση έχουν όλες τις πιστοποιήσεις για τη συγκεκριμένη χρήση και εφαρμογή στην «άμυνα» κατά της τσούχτρας.

 

 

Πηγή: Πελοπόννησος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ