6 «αθόρυβα» χαρακτηριστικά ανθρώπων που έχουν χαμηλό IQ και το αντίθετο

Αυτά τα χαρακτηριστικά μαρτυρούν πως κάποιος διαθέτει χαμηλό IQ

 

Η νοημοσύνη θα λέγαμε πως μπορεί να οριστεί ως την ικανότητα του ατόμου να συλλογίζεται, να λύνει προβλήματα και φυσικά να μαθαίνει. Το επίπεδο νοημοσύνης ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς περιλαμβάνει γνωστικές ικανότητες, όπως η αντίληψη, η γλώσσα, η μνήμη, που είναι διαφορετικά στον καθένα μας.

 

Κάποιοι έχουν υψηλό IQ, ενώ κάποιοι άλλοι χαμηλό, όπως προκύπτει από έρευνες που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια. Πως, όμως, θα εντοπίσεις ποιοι άνθρωποι έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης; Υπάρχουν μερικά γνωρίσματα στην προσωπικότητά τους που μαρτυρούν το επίπεδο του IQ τους.

 

6 «αθόρυβα» χαρακτηριστικά ανθρώπων που έχουν χαμηλό IQ

 

6 σημάδια των ανθρώπων με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ)

 

1.Δεν έχουν καθόλου περιέργεια

 

Τα άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον να μάθουν νέα πράγματα ή να εμβαθύνουν σε θέματα, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους. Ικανοποιούνται με σύντομες και απλές απαντήσεις και ποτέ δεν βάζουν τους εαυτούς τους στη διαδικασία να σκεφτεί και να αναρωτηθεί για κάτι.

 

2.Δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις

 

Έιναι συχνό φαινόμενο τα άτομα με χαμηλό IQ να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέα περιβάλλοντα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί αλλάζει ριζικά το πρόγραμμά τους και χάνουν την ισορροπία τους είτε γιατί καλούνται να αποδείξουν την αξία τους, γεγονός που τους προκαλεί άγχος και τους «παγώνει».

 

3.Δεν γνωρίζουν αυτό που δεν γνωρίζουν

 

«Εν οίδα ότι ουδέν οίδα», είχε πει ο Σωκράτης, ωστόσο οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης δεν το ενστερνίζονται. Θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ έξυπνους, προσποιούνται ότι έχουν γνώσεις και απαντήσεις για όλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκτίθενται.

 

4.Τα βλέπουν όλα ή μαύρα ή άσπρα

 

Τα άτομα με χαμηλό IQ αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους με «ασπρόμαυρους» όρους, αγνοώντας την γκρίζα ζώνη. Ειδικότερα, θεωρούν πως υπάρχουν μόνο αυτά τα δύο άκρα - του καλού και του κακού - αψηφώντας τη μέση λύση, που συνήθως είναι σωστότερη.

 

5.Δεν έχουν ενσυναίσθηση

 

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2019 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, τα άτομα με υψηλό IQ έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση από τα άτομα με χαμηλή νοημοσύνη. Η μελέτη όρισε τη νοημοσύνη ως την ικανότητα να «λογικεύεις, να σχεδιάζεις, να λύνεις προβλήματα, να σκέφτεσαι αφηρημένα, να κατανοείς πολύπλοκες ιδέες, να μαθαίνεις γρήγορα και να διδάσκεσαι από την εμπειρία». Συνεπώς, τα άτομα με χαμηλό IQ μπορεί να δείχνουν λιγότερη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους γύρω τους.

 

6.Είναι εγωκεντρικοί

 

Το χαμηλό IQ μπορεί να οδηγήσει κάποιον να επικεντρωθεί υπερβολικά στη δική του ζωή, αδυνατώντας να δει έξω από τα όρια που ο ίδιος έχει θέσει στον εαυτό του. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως εγωκεντρικοί, αγνοούν την πραγματικότητα και αδιαφορούν για τους ανθρώπους γύρω τους.

 

8 σημάδια ότι μπορεί να είσαι ιδιοφυΐα, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις

 

8 σημάδια ότι μπορεί να είσαι ιδιοφυΐα, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις

 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι είσαι ιδιοφυΐα, χωρίς να το ξέρεις

 

Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος εκεί έξω που δεν θέλει να είναι έξυπνος ή τουλάχιστον, να τον θεωρούν έξυπνο. Ωστόσο, όπως έχουμε πει ξανά, η ευφυΐα είναι κάτι υποκειμενικό. Είναι κάτι που άλλος το μεταφράζει ως υψηλή νοημοσύνη, άλλoς ως αντίληψη, άλλος ως προσαρμοστικότητα.

 

Τελικά, όμως, τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο ιδιοφυΐα; Τι είναι αυτό που πραγματικά τον χαρακτηρίζει; Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος είναι τόσο έξυπνος; Ευτυχώς, υπάρχουν και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις κι εσύ για να καταλάβεις εάν είσαι μια ιδιοφυΐα ή αν είναι όλα στο μυαλό σου.

 

Ας ξεκινήσουμε:

 

  • Κάνεις πολλές ερωτήσεις

 

Εάν έχεις την τάση να κάνεις συνέχεια πολλές ερωτήσεις, είναι σημάδι ότι είσαι ιδιοφυΐα. Το να κάνεις ερωτήσεις δείχνει την προθυμία σου να μάθεις και να εξερευνήσεις τα πράγματα που δεν καταλαβαίνεις.

 

  • Ονειροπολείς συνεχώς

 

Οι άνθρωποι που είναι ιδιοφυΐες πιάνουν συχνά τον εαυτό τους να ονειροπολεί. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι ονειροπολούν επειδή έχουν υπερβολική εγκεφαλική δύναμη ώστε να εμποδίσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί.

 

  • Είσαι ακατάστατος

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντέχουν την ακαταστασία. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι τα ακατάστατα περιβάλλοντα ενθαρρύνουν την καινοτόμο σκέψη. Οπότε, εάν έχεις την τάση να είσαι ακατάστατος, μην αισθάνεσαι άσχημα. Αυτό, μπορεί απλώς να σημαίνει πως έχεις ένα έξυπνο μυαλό.

 

Jenny.Gr

 

  • Μιλάς στον εαυτό σου

 

Το να μιλάς στον εαυτό σου έχει από καιρό στιγματιστεί ως παράξενο. Αλλά, αν έχεις τη συνήθεια να το κάνεις αυτό, τότε είναι σημάδι που είσαι ιδιοφυΐα. Η αυτοομιλία σε βοηθάει να έρχεσαι σε επαφή με το μέσα σου και να επεξεργάζεσαι τα πράγματα πιο γρήγορα.

 

  • Απολαμβάνεις τη μοναξιά

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν να περνούν λίγο χρόνο μόνοι τους, αλλά οι έξυπνοι άνθρωποι πραγματικά το εκτιμούν υπερβολικά αυτό. Είναι εύκολο να αποκαλείς αυτούς τους ανθρώπους αντικοινωνικούς, αλλά είναι απλώς εξαιρετικά έξυπνοι. Με βάση τα ερευνητικά στοιχεία, οι εσωστρεφείς άνθρωποι έχουν περισσότερη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό σε σύγκριση με τους εξωστρεφείς. Αυτό τείνει να συνδέεται με εκτελεστικές λειτουργίες όπως οι γνωστικές δεξιότητες, ο προγραμματισμός και η οργάνωση.

 

  • Είσαι ανήσυχος

 

Υπολογίζεται ότι το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αγχώδη διαταραχή, αλλά αν είσαι πολύ ανήσυχος, μπορεί να οφείλεται απλώς στο ότι είσαι έξυπνος. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν υψηλότερη νοημοσύνη τείνουν να έχουν ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του άγχους.

 

  • Ακούς περισσότερο και μιλάς λιγότερο

 

Οι άνθρωποι με υψηλή ευφυΐα είναι συνήθως ακροατές παρά ομιλητές. Και πάντα, όσοι είναι ιδιαίτερα έξυπνοι έχουν ένα κοινό: το να είναι εξαιρετικοί ακροατές. Οι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν τις αλληλεπιδράσεις ολιστικά και όχι ατομικιστικά, γεγονός που τους καθιστά τους καλυτέρους συνομιλητές εκεί έξω.

 

  • Θέλεις να δοκιμάζεις νέα πράγματα

 

    Το να θέλεις να δοκιμάζεις νέα πράγματα και εμπειρίες, δείχνει μια έμφυτη περιέργεια. Και η περιέργεια είναι πάντα ένδειξη υψηλής νοημοσύνης. Θέλεις να γνωρίζεις τον κόσμο γύρω σου, κι αυτό είναι μόνο προτέρημα.