150 καλλιτέχνες υπέρ του νομοσχεδίου για το ελληνικό τραγούδι

 

Με επιστολή τους πάνω από 150 Έλληνες καλλιτέχνες τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου για την προστασία και την ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού.

 

Με μια ανοιχτή επιστολή πάνω από 150 Έλληνες συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και εκτελεστές τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και την ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού, το οποίο έχει σηκώσει “θύελλα” αντιδράσεων. 

 

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μίνιμουμ υποχρεωτικό χρόνο εκτέλεσης του ελληνόφωνου τραγουδιού στο σινεμά και σε αρκετούς κοινόχρηστους χώρους. Χαρακτηριστικά, στο νομοσχέδιο ορίζεται ποσοστό μετάδοσης από 45% έως 70% σε εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ταινίες που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των καλλιτεχνών:

 

«Σήμερα, όλοι εμείς οι άνθρωποι του ελληνικού τραγουδιού, οι συνθέτες, οι στιχουργοί, οι ερμηνευτές και οι μουσικοί εκτελεστές ανησυχούμε σοβαρά για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού, ‘καρδιά’ της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

 

Σε λίγα χρόνια, το τοπίο της ελληνικής μουσικής παραγωγής θα μοιάζει βομβαρδισμένο, αφού θα έχει αλωθεί, όχι μόνο από το εισαγόμενο τραγούδι που υποστηρίζεται με οργανωμένη και σταθερή χρηματοδότηση και προώθηση, αλλά και από το ρεπερτόριο που θα παράγεται μαζικά μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο ως πιο φθηνό, θα ανταγωνίζεται ευθέως το δικό μας σε όλα τα είδη και τα κανάλια διανομής.

 

Την ίδια στιγμή, εν έτει 2024, ακόμα διαπραγματευόμαστε σθεναρά τις αυτονόητες αμοιβές μας για τη χρήση των έργων μας από τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα και οπτικοακουστικές παραγωγές. Διεκδικούμε δικαιότερες αμοιβές από τις μεγάλες ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες. Και συνεχίζουμε να εξηγούμε σε Έλληνες επιχειρηματίες που αρνούνται να πληρώσουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, ότι τα έργα μας δεν είναι ‘κοινοκτημοσύνη’, αλλά δική μας περιουσία, αποτέλεσμα χρόνου, επένδυσης και μόχθου, από την οποία εξαρτάται ο βιοπορισμός μας, το μέλλον μας.

 

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού αποτελεί για πρώτη φορά μία αχτίδα φωτός και ελπίδας μετά τα δύσκολα και ζοφερά χρόνια της πανδημίας. Για πρώτη φορά μας αντιμετωπίζουν, εμάς τους Έλληνες δημιουργούς, ερμηνευτές και εκτελεστές, καθώς και το εθνικό μουσικό ρεπερτόριο, ως ισότιμο κρίκο της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία, μαζί με τα αρχαία μνημεία, πρέπει να διασωθεί και να αναδειχθεί, ακόμα περισσότερο, ειδικά σήμερα.

 

Εδώ και καιρό θεωρούμε επιβεβλημένη τη στήριξη από την πολιτεία. Δεν μπορούμε πια να αντιμετωπίζουμε μόνοι μας όλες αυτές τις προκλήσεις. Δεν είναι θέμα ταλέντου ή καλλιτεχνικού οράματος, αλλά ποιος θ’ αντέξει μέχρι τελικής πτώσης. Δε θέλουμε να έρθει εκείνη η μέρα που θα μας δείχνουν πίσω από τη βιτρίνα ενός μουσείου με την επιγραφή “τραγουδοποιός”, “τραγουδιστής”, “οργανοπαίκτης”.

 

Το ελληνικό τραγούδι, οι δημιουργοί και οι συντελεστές του έχουν μία μακρά, μια υπέροχη διαδρομή που καθιστά την Ελλάδα υπερήφανη. Η ελληνική μελοποιημένη ποίηση μετρά πάνω από 2.000 χρόνια. Δεν είναι σίγουρο, όμως, ότι μπορεί να επιβιώσει άλλη μία μέρα ακόμα, αν δε ληφθούν τώρα δραστικά και συντονισμένα μέτρα για την προστασία του ελληνικού τραγουδιού και της ελληνικής μουσικής.

 

Οι συνυπογράφοντες συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές, εκτελεστές

(Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΧΑΡΙΣ
ΑΜΠΑΖΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΥΡΤΩ
ΑΝΤΥΠΑ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΚΛΗΡ/ΜΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΝΙΚΟY ΑΝΤΥΠΑ.........................