Εκδόθηκε η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών για την οριοθέτηση περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου, η οποία καθορίζει τη στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων των περιοχών αυτών.
Προβλέπεται η χορήγηση αρωγής
- 1.000 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου που ανακατασκευάζεται, έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου κατεδαφιστέας ιδιοκτησίας, χρήσης κατοικίας.
- 550 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου που επισκευάζεται, σε συνδυασμό αποζημίωσης των πληγέντων φερόντων και μη φερόντων στοιχείων και έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου επισκευάσιμης ιδιοκτησίας, χρήσης κατοικίας.
Προβλέπεται, ακόμα, χορήγηση αρωγής για λοιπές χρήσεις κτηρίων, αναλογικά προς τα ανωτέρω ποσά, καθώς επίσης και η χορήγηση των τόκων των δανείων για το σκοπό της αποκατάστασης κτηρίων.
Το συνολικό προβλεπόμενο ποσό για την αποκατάσταση των κτηρίων των περιοχών ανέρχεται σε 132.000.000 ευρώ.
Επίσης, στη διαδικασία των εγκρίσεων βρίσκεται η Κοινή Απόφαση για την επιδότηση ενοικίου των κατοίκων που κατείχαν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές και αναμένεται η άμεση έκδοσή της.
Εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει η έκδοση της Απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που θα ορίζει τις διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής και τον τρόπο έκδοσης των σχετικών αδειών από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την αποκατάσταση των κτηρίων των περιοχών αυτών.
Σε πόσους δόθηκε το εφάπαξ επίδομα
Επίσης, όπως έγινε γνωστό μέχρι χθες, Τετάρτη, είχε καταβληθεί το εφάπαξ επίδομα των 5.000 ευρώ σε 569 νοικοκυριά κι εκείνο των 8.000 ευρώ σε 30 επιχειρήσεις.
Όπως σημειώνει ο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όποια σχετική καθυστέρηση διεκπεραίωσης των αιτήσεων οφείλεται σε περιπτώσεις συνιδιοκτησιών, όπου δεν έχουν καταθέσει όλοι τις αντίστοιχες αιτήσεις και το υπουργείο επικοινωνεί μαζί τους για να ρυθμιστούν οι υποθέσεις αυτές.
Ενημερώνει, επίσης, ότι το υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοτόμησης στη λεωφόρο Μαραθώνος, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, προκειμένου να απομακρυνθούν τα καμένα δένδρα. Η ίδια διαδικασία πραγματοποιείται και στα ρέματα Καβουνίδου και Λυκόρεμα. Για τη διαδικασία αυτή έχει δοθεί η σχετική άδεια από το Δασαρχείο στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα αλλά προκειμένου να διευκολυνθούν, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε την υλοποίηση της.
Πηγή:huffingtonpost.gr